Bol.com dumpt Zwarte Piet; Airbnb vraagt beursgang aan

Ondernemersnieuws: Bol.com doet Zwarte Piet in de ban, Airbnb dient geheime aanvraag in voor een beursgang en dataplatform voor clinical trials haalt 12 miljoen op.

1. Airbnb dient aanvraag in voor beursgang

Nu is het officieel: Airbnb heeft bij de Amerikaanse beursautoriteiten zijn aanvraag ingediend voor een beursgang later dit jaar. De aanvraag is vetrrouwelijk gedaan, zodat we nog weinig details weten over de exacte timing, het aantal aandelen en bedragen. De IPO lijkt verrassend, aangezien Airbnb flink is geraakt door de coronacrisis en al eerder last had van strengere regels in de grootste steden. Anderzijds doen beleggers in techaandelen net alsof corona een overwaaiend griepje is, met recordkoersen voor techaandelen tot gevolg. Oprichters Joe Gebbia en Brian Chesky kunnen dus mooi cashen, en waarschijnlijk flink investeren in de sanering van hun verhuursite. 

2. Bol.com bant Zwarte Piet, LOL-reacties op klachten en ophef

Bol.com verkoopt vanaf eind september geen spullen meer met Zwarte Piet erop. Naar aanleiding van klachten, meldt het: ‘Vanuit de feedback/inzichten die we recent hebben gekregen, hebben wij geconcludeerd dat ‘Zwarte Piet’ als kwetsend kan worden ervaren.’ Externe verkopers zijn eind juli ingelicht en krijgen nog ruim een maand de tijd om hun artikelen uit te verkopen of uit het assortiment te halen, en de naam Zwarte Piet zo nodig te wijzigen in Piet. Op sociale media ontstond (duh) ophef na de aankondiging, maar die werd door keurig gepareerd door de afdeling webcare.

3. Medisch onderzoeksplatform haalt 12 miljoen op voor Covid-19-dienst

Derk Arts heeft 12 miljoen dollar opgehaald voor Castor EDC, de startup waarmee hij een dataverzamelingsplatform voor medische onderzoeken, de zogeheten clinical trials, heeft ontwikkeld. Met het geld wil Arts vooral uitbreiden naar de VS, waar Castor goed kan worden ingezet voor Covid-19-onderzoek door middel van het automatiseren van het onderzoeksproces. Het heeft 4.000 actieve onderzoeken en 2.000.000 ingeschreven patiënten in 90 landen op zijn platform.  Meer dan 200 COVID-19-projecten in 33 landen gebruiken dat momenteel. De geldronde werd geleid door Two Sigma Ventures met deelname van Hambrecht Ducera Growth Ventures en bestaande investeerder INKEF Capital.

4. Apple breekt door de magische grens van 2 biljoen dollar

Ka-ching! Apple heeft woensdag voor het eerst in zijn geschiedenis een beurswaarde aangetikt van 2 biljoen (2.000 miljard) dollar. De Apple-aandelen zijn bij die gigantische waarde per stuk 467,77 dollar waard. Afgelopen maart dipte de koers van de iPhone- en Macbookmaker nog, maar vanaf april verdubbelden zijn aandelen ijskoud in waarde. Bij de beursgang in 1980 was het aandeel nog maar 1,8 miljard doollar waard. Volgens analisten is Apple nog niet uitgegroeid. Op naar een market cap van 3 biljoen?

5. SpaceX harkt 1,9 miljard vers kapitaal binnen

Een dag zonder Elon is een dag niet geleefd: Musks ruimtebedrijf SpaceX heeft een whopping 1,9 miljard dollar aan vers geld opgehaald bij 75 investeerders. Dat duikelde persbureau Reuters op uit een filing bij beurswaakhond SEC. Het geld kan Musk goed gebruiken voor de uitrol van zijn satellietnetwerk Starlink, dat eind dit jaar in gebruikt zou moeten worden genomen. De geldronde zou SpaceX waarderen op 46 miljard dollar.

6. En dan dit: Transporteur en uitzendkracht beroofden failliet Hudson’s Bay

Als het schip zinkt.. Hudson’s Bay blijkt vlak voor zijn faillissement twee keer beroofd. Eén keer door een uitzendkracht, die voor 70.000 euro aan spullen uit de vestiging in Almere meenam. Ook ging er een transporteur met 45.000 euro aan Dior-goodies vandoor, blijkt uit het derde faillissementsverslag van de curatoren. De uitzendkracht is door het Openbaar Minsterie aangehouden en een gedeelte van de goederen is teruggevonden, deze kunnen door de curatoren alsnog verkocht worden. De uitzendkracht wacht een strafzaak. Eind 2019 ging Hudson’s Bay failliet. Het Canadese warenhuis kwam in 2017 naar Nederland, maar had het vanaf dag één al lastig. Het bedrijf leed 275 miljoen euro verlies in ons land.

Wat we ook tegenkwamen:

  • Handig: met betrapdemakelaar.nl laat startup Walter Living (zelf aankoopmakelaar 2.0) zien of een huis op Funda eerder op de markt is geweest, en tegen welke prijs.
  • En we hebben er een abonnementje bij: op panty’s dit keer. Het Franse Gambettes Box komt naar Nederland met zijn duurzame beenbekleding uit restjes garen.
  • Iets voedzamere kost: hoe Google het hoger onderwijs gaat disrupten met specifieke onderwijsmodules die binnen 6 maanden een certificaat opleveren met grote kans op een prima betaalde baan

Tot zover de Sprout-update van donderdag 20 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.