Bol.com komt met kleding; kandidaten Startup van het Jaar bekend

Ondernemersnieuws: Bol.com stapt groot in kleding, Sprout presenteert genomineerden voor Startup van het Jaar en miljonairs vragen om hogere belastingen.

1. Bol.com start kledingoffensief

Eén soort artikelen ontbrak nog in de schappen van Bol.com, maar dat maakt de grote blauwe webwinkel vandaag meteen goed: het start met de verkoop van dames- en herenkleding. Het grootste gedeelte van het assortiment biedt het aan via verkooppartners, die merken als Jack & Jones, Miss Etam, Claudia Sträter en Zeeman voeren. Eind deze maand omvat het kledingassortiment honderdduizend artikelen, tegen het eind 2020 moet dat vijfhonderdduizend zijn. Volgens Bol.com zelf is de stap al lang voorbereid, en heeft de komst niets te maken met de uitnodiging die Amazon vorige week deed aan Nederlandse ondernemers.

2. Oneplanetcrowd gaat voor campagnes van 10 miljoen+

Oneplanetcrowd kan flink opschalen: dankzij een ruimere vergunning van de AFM kan het voortaan crowdfundingcampagnes aan van 10 miljoen euro of meer, wat het platform interessant maakt voor ondernemers met scaleups en zon- en windprojecten. Tot nu toe lag de lat bij 2,5 miljoen, bijna aangetikt door VanMoof en Peerby. “We zijn nu ook flexibeler wat de financieringsvorm betreft: ook obligaties en directe aandelen worden mogelijk, en die zijn desgewenst verhandelbaar. Dit is weer een belangrijke stap in de professionalisering van crowdfunding”, zegt mede-oprichter van Oneplanetcrowd Maarten de Jong.  

3. Genomineerden voor Startup van het Jaar bekend

Sprout heeft de genomineerden bekendgemaakt voor de Startup van het Jaar-award. Het gaat om een tiental startups die zich in 2019 in the picture speelden, onder meer als startup van de week, en een flinke potentie hebben. Een jury bepaalt binnenkort welke drie finalisten op 5 februari mogen pitchen voor de prestigieuze titel. Eerdere winnaars waren Shypple, Travis the Translator en Speakap. 

Lees ook: Deze 10 startups maken kans op de titel Startup van het Jaar 

4. Dekbed Discounter komt met WoonQ.nl, FonQ.nl wenst ze succes

Niels Verwij is met zijn Dekbed Discounter een challenger pur sang, dat bewijst hij weer met zijn volgende stunt: de webwinkel WoonQ.nl. Ja, die naam doet best wel denken aan fonQ, het woonwarenhuis dat ooit door Patrick Kerssemakers werd opgericht. “Deze naam was niet onze eerste keuze, maar het probleem was dat bijna alle namen al bezet waren, zelfs zonder betekenis of die weinig met wonen te maken hebben. Uiteindelijk kwam een collega met WoonQ en toen dachten we: dat bekt wel lekker. En deze was nog vrij”, vertelt hij tegen Retailtrends. FonQ neemt het sportief op, zolang er geen verwarring ontstaat. “Ik word er niet zenuwachtig van. Ik wens ze veel succes”, aldus ceo Antoine Brouwer.

5. Britten kopen Nederlandse keten in bedrijfsfitness van oprichter

Paul Kienstra verkoopt zijn High Five, de grootste aanbieder van bedrijfsfitness in Nederland, aan een Britse verzekeraar. Het bedrijf met een omzet van ruim 17 miljoen euro is een stuk minder bekend dan BasicFit of Fit4Free maar bezit 54 sportcentra bij klanten als Daimler, Shell en de NAVO in 4 landen. De koper, Westfield Health, wil onder de vlag van Kienstra’s keten flink uitbreiden. Kienstra tegen het FD: ‘Vijf jaar geleden wist ik dat dit een keer zou gebeuren', zegt Kienstra. 'Het bedrijf zit nu in een internationale fase en dan moet je jezelf afvragen of je nog de juiste man op de juiste plek bent. Bovendien heb ik dit dertig jaar gedaan en dan ga je denken wat je verder nog wil doen.'

6. En dan dit: Paul Polman en andere miljonairs willen graag belasting betalen

Hogere belastingen, please. Jazeker, een clubje steenrijke hotemetoten vraagt ter gelegenheid van praatcircus World Economic Forum in Davos in een brief om belastinghervorming. Uit naam van onder anderen voormalig Unilevergrootverdiener Paul Polman pleit het collectief onder het motto ‘Miljonairs tegen hooivorken’ voor eerlijkere belastingen en het dichten van alle gaten in de wet, om te voorkomen dat de spanningen tussen arm en rijk nog verder oplopen. ‘Er zijn twee soorten rijken in de wereld: zij die de voorkeur geven aan belasting, en zij die liever hooivorken zien. De ondergetekenden kiezen voor het eerste.”

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van donderdag 23 januari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!