Booking halveert in Berlijn na ruzie; miljoen extra zzp'ers door platformen

Ondernemersnieuws: Booking.com sluit kantoor in Berlijn na gedoe met werknemers, Michelin wil stukje TomTom kopen en platformen zorgen voor miljoen extra zzp’ers.

1. Michelin wil TomTom-onderdeel kopen

Michelin heeft trek in Telematics, het onderdeel dat TomTom wil veilen om zich meer te kunnen toeleggen op locatiediensten voor zelfrijdende auto’s. Ook twee investeringsmaatschappijen en bandenfabrikant Bridgestone zouden in de race zijn voor de overname, aldus het FD. Volgens de krant wil Michelin Telematics, dat software en kastjes maakt voor fleetmanagement, toevoegen aan Michelin Solutions, zijn eigen 'fleet management'-divisie. Telematics zou 1 tot 1,5 miljard euro moeten kunnen opbrengen.

2. Booking.com sluit Berlijns kantoor ‘na mot met ondernemingsraad’

Boekingsplatform Booking.com voegt in Berlijn twee kantoren samen en stuurt daarbij bijna de helft van de ruim 800 werknemers naar huis. Volgens het FD gingen aan de sluiting van de klantenservicevestiging geruzie met de werknemers vooraf over de werktijden en de planning van vakantiedagen. Na een reeks rechtszaken met de ondernemingsraad kwam het uiteindelijk tot een compromis, melden bronnen. Booking.com wil zelf niet inhoudelijk reageren op de zaak. In Berlijn is 40 procent van het personeel op tijdelijk contract, voor iets meer dan het minimumloon. In een blog stelde een OR-lid eerder dat de ‘mentale stress’ en het ziektepercentage er erg hoog zijn.

3. Bunq gelanceerd in Frankrijk

Ali Niknam trekt met Bunq nu ook Frankrijk in. Bunq was al actief in Duitsland, Spanje en Italië. Voor het Franse avontuur past Niknam de app en de website aan, maar een marketingoffensief blijft voorlopig uit. Cijfers over het aantal gebruikers van Bunq blijven nog altijd geheim. Wel is bekend dat er nog flink wat geld bij moet: over 2017 draaide de app-bank (of bank-app?) een verlies van 9 miljoen euro. Niknam fundt Bunq helemaal zelf.

4. Aanbieders deelfietsen delen straks één app

Bimbimbikes, Hellobike, Donkey Republic en andere aanbieders van deelfietsen gaan hun fietsen beschikbaar maken via één app. Daarover hebben ze samen met de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven een convenant getekend: Open Bike.  Dat moet het gebruik van de deelfietsen voor de consument gemakkelijker maken en de chaos beperken van overal neergeplempte fietsen en overvolle stallingen. Amsterdam deed daarom de deelfietsen vorig jaar in de ban, maar laat volgend voorjaar maart weer drie aanbieders toe.

5. ‘Uber, Temper en de rest zorgen voor miljoen extra zzp’ers

Het aantal zzp’ers kan de komende jaren flink groeien door de opmars van werkplatformen als Uber, Temper en Roamler. Dat blijkt uit een analyse van het ING Economisch Bureau. Afhankelijk van de juridische ruimte die dergelijke platformen de komende tijd krijgen, gaan de scenario’s uit van tussen de 200.000 en 1 miljoen zzp'ers. De platformen kunnen de arbeidsmarkt behoorlijk op zijn kop zetten, al werken nu nog maar tienduizenden mensen via Uber en de rest en gaat het om specifiek werk, aldus de ING-economen.

6. En dan dit: Cyber Monday was de beste ever

Amerikaanse webwinkels hebben tijdens Cyber Monday samen 7,9 miljard dollar omgezet, twintig procent meer dan in 2017. Daarmee was afgelopen maandag ‘de grootste online winkeldag aller tijden’ en groter dan Black Friday (6,2 miljard omzet). Zeker 2,2 miljard dollar werd gegenereerd via smartphones. Ook voor Amazon was Cyber Monday wereldwijd de grootste winkeldag uit zijn geschiedenis. In Nederland waren de bestverkochte producten tijdens Black Friday op Amazon de PS4 Pro, de Philips Hue Starter Set en de Osram Smart Plus.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 29 november. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.