Booking-investeerder wil Eneco kopen; Pinterest krijgt notering

Ondernemersnieuws: Kees Koolen meldt zich voor Eneco, aandelen Pinterest gaan iets duurder naar Wall Street en tuinders Westland willen aan de wiet.

1. Booking-investeerder meldt zich voor Eneco

Mooi plan: Kees Koolen, de man die als investeerder en ceo Booking.com heeft groot gemaakt, wil met een consortium van Nederlandse bedrijven en investeerders Eneco kopen en transformeren tot ‘nationale groene kampioen’. Burgers, bedrijven, medewerkers en gemeenten mogen zich aansluiten bij zijn Groene Consortium, dat al bestaat uit een zonnepanelenbedrijf, windcoöperatie Meewind en Greenchoice – zelf trouwens grotendeels in handen van Eneco. De gemeenten die nu nog eigenaar zijn van Eneco willen het verkopen via een veiling. De club van Koolen zegt de 3 à 4 miljard te hebben geregeld die Eneco zou moeten opbrengen. Als het plan lukt, blijft Eneco, anders dan Essent (verkocht aan het Duitse RWE) en Nuon (nu van het Zweedse Vattenvall) Nederlands.

2. Samsung boos: wij spioneerden niet bij ASML

Het Koreaanse Samsung is ‘zeer teleurgesteld’ dat het verdacht wordt van bedrijfsspionage bij chipmachinemaker ASML. Wat voorafging: vorige week kwam naar buiten dat R&D-‘ers in een Amerikaanse vestiging van ASML geheimen hadden weggesluisd naar een nieuwe concurrent. Volgens het FD zat de Chinese overheid daarachter, maar ceo Peter Wennink ontkende. Hij verwees naar ‘onze grootste Koreaanse klant’ die zou hebben geprofiteerd van de informatie. Die partij was inmiddels tot inkeer gekomen, maar de conclusie dat het om Samsung ging – ASML’s grootste Koreaanse klant – mag dus niet worden getrokken.

3. Pinterest vandaag voor een tikkie meer naar de beurs

Pinterest is donderdag aan de beurt in het rijtje unicorns dat een IPO beleeft. De introductieprijs van de aandelen is met 19 dollar hoger dan de bandbreedte van 15 tot 17 dollar die eerder werd geprikt en waardeert de plaatjesverzamelaar op 12,6 miljard dollar. En dat is dan weer minder dan de waarde zoals die tijdens eerdere investeringsronden werd opgedreven. Oh well, de gang naar Wall Street levert nog altijd 1,4 miljard vers kapitaal op.

4. ‘Kijk uit met startups die gaan omvallen’

De economische groei hapert, en dat is internationaal al te zien aan een stijging in het aantal failllissementen, meldt kredietverzekeraar Euler Hermes. Wereldwijd gaat het in 2019 om een plus van 6%. In Nederland blijft de situatie nog stabiel, maar het is wel al uitkijken geblazen met startups: “Ze zijn in een florerende economie begonnen. Nu krijgen ze voor het eerst te maken met tegenwind. Omdat hun staat van dienst nog niet is gevestigd, zullen financiers afhoudend zijn als de ontwikkeling van de business opeens minder voortvarend verloopt.”

5. Netflix groeit lekker, maar niet lang meer

Nog een motor die sputtert vind je bij Netflix. Dat heeft een recordaantal nieuwe abonnees binnengehaald in het eerste kwartaal – 9,6 miljoen klanten kwamen erbij – maar voor het lopende kwartaal verwacht het nog maar een groei van 5 miljoen klanten. Dat zijn er 900.000 minder dan in dezelfde periode in 2018 en ook minder dan waarop analisten hoopten. Met 148,9 miljoen abonnees, 4,5 miljard dollar omzet en 584 miljoen dollar brutowinst mag Reed Hastings niet klagen, maar Disney en Apple liggen als nieuwe concurrenten op de loer. Maar de Netflix-topman kijkt er ‘erg naar uit’, schrijft hij zijn aandeelhouders. De transitie van lineair naar on demand kijken is zó gigantisch, dat die twee zijn groei niet zullen beïnvloeden.

6. En dan dit: tuinders willen zo snel mogelijk aan de wiet

Kwekerijen in het Westland lopen miljarden mis omdat ze geen medicinale wiet mogen verbouwen. Daarom vragen ze premier Rutte om de regels te veranderen. Als ze toestemming krijgen, zou de opbrengst van de Westlandkwekers kunnen vervijfvoudigen tot bijna 40 miljard euro per jaar, zeggen ze. Zo lang het in Nederland niet is toegestaan om op grote schaal wiet te verbouwen, exporteren Nederlandse kwekers en hun toeleveranciers hun kennis en vaardigheden maar naar het buitenland. Naar Canada en de VS bijvoorbeeld.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 18 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.