Booking sluit deal met Amsterdam over illegale verhuur; startup lanceert dna-paspoort 

Amsterdam

Ondernemersnieuws: Booking.com sluit deal met Amsterdam over illegale verhuur, Nijmeegse startup lanceert dna-paspoort en Facebook Messenger komt naar websites.

1. Booking sluit deal met Amsterdam over illegale verhuur

Na Airbnb heeft ook Booking.com afspraken gemaakt met de gemeente Amsterdam om illegale vakantieverhuur tegen te gaan. Vanaf 1 januari kunnen de ongeveer 1000 op Booking.com aangeboden huizen niet meer gehuurd worden als zij dat jaar al meer dan zestig nachten verhuurd zijn. Ook mag een huis aan niet meer van 4 mensen tegelijk verhuurd worden. De onderhandelingen met Booking.com hebben meer dan een jaar geduurd, schrijft het Parool. Als structurele oplossing wil wethouder Ivens (met steun van Booking) een gemeentelijk registratiesysteem optuigen, waarbij alleen woningen die een registratienummer hebben mogen worden gebruikt voor vakantieverhuur. Sinds 1 oktober geldt er voor verhuurders in de hoofdstad al wel een meldplicht.  

2. Startup lanceert dna-paspoort 

Na een paar jaar onderzoek heeft de Nijmeegse biotech-startup iGene zijn DNA-paspoort gelanceerd. Op basis van wangslijm maakt de dienst voor 195 euro een DNA-profiel met erfelijke eigenschappen, aanleg voor 15 aandoeningen en een leefstijladvies. Oprichter Roy Haan wordt vergezeld door onder meer gepromoveerd immunoloog Marike Jacobs. Het businessmodel van iGene is identiek aan de Amerikaanse unicorn 23andMe, dat ook in Nederland al een aantal jaar aan de weg timmert met een dna-paspoort voor 99 dollar. Het bedrijf Anne Wojcicki werd 2013 tijdelijk stilgelegd omdat het zijn tests niet voldoende kon onderbouwen. 

3. App schiet facturen voor met gezichtsherkenning

Show me the factuur-money: de Nederlandse factoring-dienst voor ondernemers Voldaan lanceert een app die met gezichtsherkenning de identiteit van aanvragers controleert. Voldaan neemt onbetaalde facturen (binnen de betaaltermijn) over, tegen een vergoeding van 4 tot 6 procent van het factuurbedrag. Aanvragers worden met behulp van Microsoft-cloudtechnologie herkent aan de hand van foto’s van een identiteitsbewijs en een korte ‘selfie’-video. Dat levert vooral tijdswinst op: het Brabantse fintech-dienst betaalt geaccepteerde vorderingen, mits voor 14 uur ingediend, dezelfde dag uit. Voldaan is onderdeel van Barnstone, een bedrijf van ex-Abn Amro-bankiers Ad Buijs en Tim Zoete.

4. Facebook Messenger krijgt website-plugin

Facebook Messenger komt naar websites van bedrijven, schrijft TechCrunch. Dankzij een nieuwe plugin kunnen bedrijven straks op hun eigen website via Facebook Messenger met hun klanten praten. Er zijn al talloze plugins om via websites met klanten te communiceren, maar Messenger zou dankzij het grote aantal gebruikers weleens snel kunnen groeien. Bedrijven kunnen Messenger ook inzetten voor betalingen en de dienst integreren met chatbots. Als klanten de website verlaten, kunnen zij hun Messenger-sessie voortzetten op hun mobieltje.  

5. Anticonceptie-app krijgt 30 miljoen 

De Zweedse vruchtbaarheids-app Natural Cycles krijgt 25 miljoen euro om meer onderzoekers aan te nemen en zijn algoritmes te verbeteren. Het geld is afkomstig van EQT Ventures, het investeringsfonds van Kees Koolen. Wereldwijd gebruiken zo’n 500.000 vrouwen de dienst om vruchtbare dagen en ovulatie bij te houden en menstruatiecycli te voorspellen. Gebruikers betalen 65 euro voor een jaarabonnement, inclusief thermometer die nodig is om temperatuurschommelingen bij te houden. Oprichters (en ex-CERN-fysici) Elina Berglund en echtgenoot Raoul Scherwitzl startten Natural Cycles 4 jaar geleden na een zoektocht naar alternatieve voorbehoedmiddelen. 

6. En dan dit: Sebastiaan Hooft wordt luxe conciërge

Internetondernemer - en dj - Sebastiaan Hooft krijgt de leiding over het nieuwe Nederlandse kantoor van de luxe conciërgedienst Quintessentially. De Britse lifestyle management-service (‘wish fulfillment empire’) voor ceo’s en ondernemers claimt wereldwijd 250.000 leden, die via de dienst een beroep kunnen doen op een van de 1500 lifestyle managers voor het boeken van reizen, exclusieve restaurants en moeilijk te krijgen event-tickets. Samen met coo Caroline Middelbeek werkt Hooft aan een ‘Elite’-service, waarbij leden vierentwintig uur per dag toegang hebben tot een Nederlandstalige lifestyle manager.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 10 november. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl