Booking.com investeert in Chinese Uber; Rotterzwam verhuurt koffiebonen

Ondernemersnieuws: zzp'er maakt inhaalslag, Booking.com investeert in Chinese Uber en Rotterzwam verhuurt koffiebonen as a service.

1. Zzp'er maakt inhaalslag met tarieven

Het uurtarief van zelfstandigen is bezig aan een inhaalslag. Dankzij de krappe arbeidsmarkt stijgt het harder dan dat van loonslaven: dit jaar ligt het gemiddeld 15 procent hoger dan in 2013, terwijl werknemers er slechts 5 procent op vooruitgingen. Dat meldt ING op basis van eigen onderzoek. Een werknemer verdient nog altijd ongeveer 35 procent per uur meer dan de gemiddelde zelfstandige.

2. Aanbieder 'gespreid betalen' haalt 2 miljoen op

Het Nederlandse betaalbedrijf Capayable heeft bij informals twee miljoen euro opgehaald en gaat naar België met zijn dienst rond gespreid betalen. Ook hernoemt het zich naar In3. De startup timmert inmiddels vijf jaar aan de weg. “We hebben lang geïnvesteerd in de opbouw van de achterkant”, zegt commercieel directeur Patrick van de Graaf tegen Emerce. “Dat staat. Nu beginnen we met de voorkant.” Consumenten rekenen met In3 bij een online aankoop een derde van het totaalbedrag af; de overige twee termijnen volgen later. De retailer krijgt daarbij 100 procent betaalgarantie toegezegd.

3. Toch geen fiscaal voordeel met paraplufiets

Fietsoverkapping Veloplu komt toch niet in aanmerking voor extra belastingaftrek, meldt RTLZ. Een tegenvaller voor het bedrijf erachter, dat juist adverteert met de mogelijkheid voor ondernemers om milieuaftrek te krijgen op een semi-overdekte elektrische fiets. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zet de Veloplu niet op de milieulijst omdat die niet aan de voorwaarden voldoet. Design Compass stelt dat RVO dit wel heeft toegezegd, maar de rijksdienst zelf beweert dat dit een misverstand moet zijn.

4. Moeder Booking.com investeert in Chinese Uber

Het holdingbedrijf boven Booking.com investeert 500 miljoen dollar in de Chinese Uber-tegenhanger Didi Chuxing. Volgens persbureau Reuters krijgen bezoekers van Booking.com de mogelijkheid om rechtstreeks taxiritten te boeken bij Didi. Didi had het geld niet echt nodig, dankzij de miljarden die het nog op zijn balans heeft staan van een eerdere geldronde. Wel wil het wereldwijd actief worden, en daarbij helpen ongetwijfeld de vele activiteiten van Booking.com in de 220 landen waarin het actief is.

5. Amazon loopt vast tijdens koopjesdag 

Zelf is oprichter Jeff Bezos met 150 miljard de rijkste man ooit, maar niet alles wat zijn Amazon aanraakt verandert in goud: zijn koopjesdag Prime Day maakte een dramatische start doordat de sites van de e-commercegigant direct na opening vastliepen. Opmerkelijk, voor een partij die juist groot is geworden met schaalbare cloud computing. Terwijl internet zich vrolijk maakt om de glitches, wil Amazon nog niet kwijt of het veel koopjesjagers is kwijtgeraakt. Naar verwachting zou bijna voor 3,5 miljard dollar worden verkocht tijdens de 36 uur die Prime Day duurt.

6. En dan dit: koffiebonen as a service

Sprout challenger Rotterzwam heeft een primeur: koffiebonen as a service. De Rotterdammers kweken paddenstoelen op koffiedrab en hebben een disruptieve manier gevonden om de aanvoer daarvan te garanderen: ze gaan zelf koffie leveren, maar blijven eigenaar van de bonen. Na gebruik zamelt het circulaire bedrijf van Siemen Cox het koffieafval weer in, zodat de klant geen troep heeft en Rotterzwam een vruchtbare bodem voor zijn kwekerij. De bonen komen van Moyee Coffee, ook een challenger, en zijn voorlopig alleen te bestellen door Rotterdamse bedrijven die meer dan 30 kilo per maand wegdrinken.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 18 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.