Brand New Day wordt bank; Google steekt geld in robotjournalistiek

Ondernemersnieuws: online pensioenverzekeraar Brand New Day krijgt een bankvergunning, Google investeert een kleine miljoen in het automatiseren van nieuwsredacties en Jetta Klijnsma wil een verplicht zzp-pensioen.

1. Brand New Day krijgt bankvergunning

Kalo Bagijn krijgt vandaag met zijn online pensioenverzekeraar Brand New Day een bankvergunning. De verzekeraar treedt daarmee in de sporen van online betaalreus Adyen, die afgelopen maand ook een bankvergunning kreeg. Door als pensioenbank te opereren, kan Brand New Day zijn productpakket verbreden met spaarproducten. Brand New Day komt hiermee tevens onder strenger toezicht van DNB en de AFM te staan. Bagijn is een groot voorstander van streng toezicht. “We moeten ervoor zorgen dat mensen weer vertrouwen krijgen in banken”, zegt hij vandaag in een diepte-interview met Sprout.  

2. Google investeert acht ton in robotjournalisten 

Google investeert 805,000 dollar in een project om het schrijven van nieuwsverhalen te automatiseren. Het geld komt uit Google's kas van 170 miljoen dollar, waarmee het digitale innovatie bij redacties wil versterken. Het geld gaat naar persorganisatie Press Assocation en softwarestartup Urbs Media. Met hun software Radar moeten robots 30,000 stukjes per maand kunnen tikken. Radar maakt gebruik van databases vol publieke gegevens en gebruikt het zogeheten systeem Natural Language Generation om informatie om te zetten in de juiste woorden. Nee, bij Sprout zijn we zéker niet bang om door een robot ingehaald in te worden..

3. Wereldbank begint fonds voor vrouwelijke ondernemers

Minder dan een derde van alle ondernemingen wereldwijd wordt door een vrouw geleid. Kan natuurlijk niet, vinden ze bij de Wereldbank. Daarom heeft de bank  - op aandringen van Ivanka Trump - een fonds opgezet om vrouwelijke ondernemers te helpen in Afrika, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. Wereldwijd investeerden landen tot nu toe 325 miljoen euro. Het geld is bedoeld voor het verstrekken van leningen, mentorprogramma's en juridische hulp. 

4. Vrouwen hebben het moeilijk tijdens sollicitatiegesprekken

Niet alleen op ondernemersgebied, maar ook op de weg naar de werkvloer hebben vrouwen het nog altijd moeilijk, zo blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek. Wat blijkt: vrouwelijke sollicitanten krijgen meer en moeilijkere vragen voorgeschoteld dan mannen met dezelfde cv's. Doordat ze bovendien vaker worden onderbroken tijdens hun gesprekken, gaan ze gehaaster hun sollicitatiegesprek door. Het onderzoek biedt mogelijk een - gedeeltelijke - verklaring voor het feit dat vrouwen bij bedrijven nog steeds minder in de top vertegenwoordigd zijn dan mannen.

5. Salariskloof top en werknemers groeit: hogere lonen? 

We zetten de mineurstemming nog even door met nieuws uit de Volkskrant. Deze krant maakte dit weekend bekend dat alhoewel de salarisstijging van de bedrijfstop in Nederland daalt, de kloof tussen de salarissen van de top en werknemers groter is geworden. De top zag zijn salaris met 2,8 procent toenemen, terwijl werknemers er slechts 1,3 procent op vooruit gingen. De salarissendiscussie laait dus weer op: moeten we ze voor werknemers verhogen om de economie te versterken, of juist niet? Economen van de ING denken van niet: de loongroei zou in lijn zijn met de ontwikkeling van de economie.

6. En dan dit: Klijnsma wil een verplicht zzp-pensioen

Demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma doet op de valreep nog even een pittige uitspraak in het FD: "Maak gewoon een verplichte pensioenvoorziening voor zzp'ers." Klijnsma constateert dat de arbeidsmarkt steeds flexibeler is geworden, en dat je daar als overheid op moet voorsorteren. Veel zzp'ers zouden volgens haar "tegen wil en dank" voor het ondernemerschap zijn gegaan en "in de aap gelogeerd" zijn, omdat ze niet genoeg verdienen om pensioen op te bouwen. Ze is daarom voor een verplicht zzp-pensioen, maar stelt wel dat zzp'ers die genoeg sparen niet mee hoeven te doen. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 10 juli. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Jelmer Luimstra is online redacteur voor Sprout, en schrijft over vernieuwende scaleups en startups.