Brenger haalt kleine miljoen op; 3 ton voor e-commerce-startup Shopsuite

Ondernemersnieuws: distributiestartup Brenger casht bij bestaande investeerders, Angel Island breit er een eind aan en 3 ton voor e-commercebedrijf Shopsuite.

1. Kleine miljoen voor Brenger

Distributiestartup Brenger van ondernemers Wisse Koedam (27) en Derk van der Have (27) haalt 950.000 euro op bij zijn bestaande angel investors, onder wie Rolf Bixner van VC-fonds Tablomonto. Eerder haalde Brenger 6 ton op bij zijn investeerders.  Brenger koppelt particulieren met te vervoeren spullen aan koeriers, die ruimte over hebben in hun bus. Het 2 jaar oude bedrijf hoopt hiermee in 2020 minstens 37 miljoen kilo aan CO2-uitstoot te kunnen voorkomen, aangezien er minder auto’s de weg op hoeven. Het bedrijf snoept een deel van de omzet weg van verhuurders van verhuiskarretjes, en geeft koeriers daar extra business voor terug.

2. Angel Island houdt ermee op, ondanks ‘genoeg kapitaal’

Angel Island is niet meer. Initiatiefnemer Ton van ‘t Noordende trekt de stekker uit zijn befaamde startups-meet-investors-evenement. Van ‘t Noordende organiseerde het evenement sinds 2016 jaarlijks in september op het nabij Amsterdam gelegen eiland Pampus, als onderdeel van Amsterdam Capital Week. Afgelopen editie trok het netwerkevenement nog vijfhonderd deelnemers. De organisatie houdt ermee op omdat het ruimte en tijd stelt nodig te hebben voor andere dingen. Een gebrek aan geld speelde hierbij geen rol, zegt Ton van ‘t Noordende aan Sprout.

Lees ook: Sprout bezoekt Angel Island 2018 en spot een prins op All-Stars

3. Shopsuite haalt 3 ton op

E-commercebedrijf Shopsuite van ondernemer Rick Curé haalt 300.000 euro op bij nieuwe investeerders. Het groeigeld is afkomstig van investeerders Aart Wallet, Arno Mulder en Gerco de Jong, die hiermee een belang in het bedijf nemen van onbekende grootte. Wallet, Mulder en De Jong zijn de oprichters van de modewebsite Fashionchick, die zij in 2015 verkochten aan uitgeverij Sanoma. Shopsuite biedt uitgevers de mogelijkheid gepersonaliseerde productaanbevelingen aan redactionele verhalen toe te voegen. Op die manier kunnen uitgevers en adverteerders extra omzet genereren. Het bedrijf zal het groeigeld gebruiken om nieuwe klanten binnen te halen en zijn algoritme te versterken.

4. Australische zakenbank naar Amsterdam wegens Brexit

Commonwealth Bank of Australia, een grote Australische zakenbank, verhuist vijftig van zijn 250 medewerkers uit Londen naar Amsterdam, meldt de Britse zakenkrant Financial Times. De Australiërs hebben hiervoor een bankvergunning aangevraagd in Nederland. De bank maakt zich zorgen over de aanstaande Brexit, die dreigt te escaleren in een onzeker no deal-scenario. Vanuit Amsterdam kan de bank werken met een Europees financieel paspoort, waarmee het de Europese markt kan blijven bestieren. De zakenbank staat bekend als de grootste verschaffer van zakelijke leningen uit Australië.

5. Nederlandse condoomproducent naar China

De Utrechtse condoomproducent Wingman Condoms breidt uit naar China. Het bedrijf van Paul Wiertz en Michiel Huisman stelt een gemakkelijk aan te brengen condoom te produceren en in China een “condoomland bij uitstek” te zien, aangezien 47 procent van de Chinese mannen een voorkeur heeft voor condooms als voorbehoedsmiddel. Voor de Chinese markt zal het bedrijf een kleiner model condoom ontwikkelen. Het bedrijf zal voor zijn distributie samenwerken met Catena Distribution, en het product zal in december in China verkrijgbaar zijn. Het product zal onder meer liggen in de digitale schappen van Alibaba-dochter Tmall.

6. En dan dit: 70.000 euro belastingvoordeel voor een Tesla

Wie vanaf dit jaar een Tesla Model S (versie P90D) leaset, kan de komende 5 jaar rekenen op zo’n 70.000 euro aan belastingvoordelen. In vergelijking met een benzinewagen gaat het om 67.140 euro belastingvoordeel en in vergelijking met een dieselauto wint de Tesla-leaser er 73.120 euro mee. Dit komt onder meer doordat de wagens vrijgesteld zijn van motorrijtuigenbelasting en er niet 22 maar 4 procent bijtelling voor betaald hoeft te worden. Het zorgt voor een discussie binnen de Nederlandse regeringspartijen. Het CDA vindt het inefficiënt uitgegeven geld, terwijl de ChristenUnie wijst op de milieudoelen van de regering.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 30 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!