Bugaboo in de etalage; Tinker Travel op de fles

Ondernemersnieuws: ruziënde eigenaren Bugaboo zetten te koop-bord in tuin, Tinker Travel kan faillissement niet afwenden en donaties uitgebrande oesterzwam-kweker stromen binnen.

1. Bugaboo in de verkoop

De twee oprichters van het Nederlandse kinderwagenbedrijf Bugaboo zetten hun miljoenenbedrijf in de etalage, meldt Het Financieele Dagblad. Max Barenbrug en zijn zwager Eduard Zanen zouden elkaar de tent uitvechten vanwege een ruzie. Naar verluidt weigert Barenbrug zijn helft van de aandelen in Bugaboo International aan een derde te verkopen, terwijl dat vijf jaar geleden in een overeenkomst is vastgelegd. Volgens de zalmroze krant moet de kinderkoetsenfabrikant na de zomer verkocht worden voor een opbrengst van ongeveer 200 miljoen euro.

2. Fietsenwinkel.nl stoomt door: nieuwe vestigingen in Belgie

Bastiaan Hagenouw van International Bike Group (IBG) blijft in de hoogste versnelling met zijn webshop Fietsenwinkel.nl. De grootste online fietsenverkoper van de Benelux vestigt zich nu ook fysiek in België. Het bedrijf opent vier winkels in Antwerpen, Brugge, Hasselt en Sint-Niklaas. Later deze maand gaan er ook deuren in Kortrijk en Roeselare open. Dit jaar wil Hagenouw - die op vrijwel onnavolgbare wijze de fietsenmarkt veroverde na een carrière bij voormalig zakenbank Lehman Brothers - 30 'stenen winkels' openen om de omzet te verdubbelen naar 80 miljoen euro. En dat lijkt net iets makkelijker met het investeringsvehikel van John Fentener van Vlissingen (NPM Capital) achter je. 

3. Tinker Travel ter ziele

Tinker Travel heeft een faillissement niet af kunnen wenden. Het Nederlandse taxiplatform verkeerde in financielë problemen door een tekort van 2,5 miljoen euro. Tinker Travel was nog geld schuldig aan zo'n 600 taxibedrijven die voor het bedrijf van Rob van Strien en Gerben Abbink ritten hadden gereden. De afgelopen periode stond in het teken van onderzoek naar mogelijk wanbeleid - met een schijnbaar dubieuze rol voor voetbaltrainer Henk ten Cate - en een reanimatie aan de hand van Theo Terdu, maar die crisismanager kon niet voorkomen dat de Amsterdamse vervoermakelaar uiteindelijk op de fles ging.

4. Investeringsgeld voor BI-bedrijf Inergy

Investeringsmaatschappij Main Capital stopt tien miljoen euro in Inergy, een dienstverlener op het gebied van business intelligence (bi), data-analyses en dataherstel."Met de gegevens kunnen bijvoorbeeld voor PostNL de beste bezorgtijden en af te leggen routes worden berekend", legt managing partner Charly Zwemstra van Main Capital uit. Met het kapitaal wil de onderneming uit Woerden internationaal uitbreiden via overnames, want de investeerder stopt nog eens tien miljoen euro in de oorlogskas van Inergy.

5. Uitgebrande oesterzwam-kweker volop gesteund

Het door brand getroffen RotterZwam heeft al meer dan 7.000 euro aan donaties ontvangen. 195 'zwambassadeurs' hebben een bijdrage overgemaakt voor de wederopbouw van het vernieuwende bedrijf dat in Rotterdam oesterzwammen kweekt op koffiedik. Afgelopen 23 mei ontstond er bij een collega-ondernemer in het pand brand en de roet die hierbij vrijkwam verwoestte alle ruimtes van de oud-Challenger. De schade bedraagt zeker 80.000 euro; RotterZwam heeft minimaal 50.000 euro nodig om een nieuwe start te maken. 

6. En dan dit: Uber-commissaris weg na vrouwonvriendelijke opmerking

Stapte eerder al ceo Travis Kalanick van Uber op wegens vermeende seksuele intimidatie en discriminatie op de werkvloer, nu heeft een slecht getimede vrouwengrap de kop van commissaris David Bonderman gekost. In een vergadering om vrouwonvriendelijkheid aan te pakken, perste de miljardair er een wel heel ongepaste opmerking uit. De 74-jarige Bonderman maakte de grap op een opmerking van zijn vrouwelijke collega Arianna Huffington. Zij zei dat uit data blijkt dat als er een vrouw in de raad van bestuur zit, de kans op een tweede vrouw in de raad ook groter wordt. Bondermans reactie? "Dat is eigenlijk het bewijs dat de kans groot is dat er dan ook meer gekletst wordt."

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 15 juni. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!