Bunq-aanvaller gepakt; jonge ondernemers failliet met Qwiksense

QwikSense paul stomph felix mann rino stevens

Ondernemersnieuws: jonge ondernemers failliet met Qwiksense, DDos-aanvaller gepakt dankzij Bunq en Elon Musk lanceert vandaag vetste raket ter wereld. 

1. Shypple haalt geld op voor 'Booking van de zeevaart'

Jarell Habets heeft geld opgehaald voor Shypple, de startup waarmee hij een boekingsplatform voor zeevracht ontwikkelt. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) investeert een niet gespecificeerd bedrag van enkele tonnen in Shypple, waarmee het verder kan opschalen, zijn software kan doorontwikkelen en versneld personeel aan kan nemen. Shypple, opgericht in 2016, wil de wereldhandel als online expediteur versimpelen door verschepen makkelijk te maken. Het biedt via zijn platform inzicht in de keten en zorgt voor een overzicht van alle documentatie, vrachtstatus en locaties van zending. Via een web-app hebben bedrijven 24/7 toegang tot de informatie. Shypple automatiseert hiermee de papierwinkel die ontstaat door de communicatie en documentatie bij zeevaartverscheping.

2. Jonge ondernemers met Qwiksense failliet

Qwiksense, het bedrijf waarmee Paul Stomph, Felix Mann en Rino Stevens het klimaat in gebouwen gezonder maakten, is failliet. Dat bevestigt curator Joost van der Grinten tegenover RTLZ. QwikSense werd in 2013 opgericht door de twintigers, die een jaar later in de Sprout 25 onder de 25 stonden met de sensoren die zorgden voor een betere werkomgeving en een lager energieverbruik. Ondanks projecten bij Ahold, Rabobank, Eneco en Essent kampte QwikSense met liquiditeitskrapte, doordat de aandeelhouders geen vers geld in het bedrijf wilden steken. Stichting Doen en enkele strategische partners hadden in 2016 4 ton ingebracht.

3. 'Aantal faillissementen op weg naar de bodem'

Het aantal faillissement is op weg naar de bodem: de economen van ABN Amro verwachten dit jaar nog een daling van 5 tot 10 procent ten opzichte van 2017. Toen bleef de teller staan op 3.290 faillissementen, een kwart minder dan in 2016. In de Update Faillissementen schrijven de ABN Amro-economen dat de neergang is te danken aan de economische groei. Vooral in de detailhandel zullen minder bedrijven faillissement moeten aanvragen. “De enige sectoren waar het aantal faillissementen vorig jaar toenam, zijn food (+14%) en technologie, media en telecom (+4%). Dit wordt vooral veroorzaakt doordat meer eenmanszaken failliet gingen in de voedingsmiddelenindustrie. Als de cijfers hiervoor worden gecorrigeerd, blijkt dat het aantal faillissementen stabiliseert. Ook voor 2018 wordt een stabilisering verwacht.”

4. Hennie van der Most heeft last van regeltjes in 010

Pretpark- en horecaondernemer Hennie van der Most heeft aanloopmoeilijkheden in Rotterdam, waar hij Attractiepark Rotterdam van de grond probeert te krijgen. Een veertig meter hoge restauranttoren had daar in oktober al open moeten gaan. Van der Most verkeek zich echter op de papierwinkel. "Als zo'n toren vijf jaar blijft staan, wat mijn bedoeling is, dan wordt-ie gezien als een permanent bouwwerk.  Ik ben door die bureaucratie alleen al anderhalve ton meer kwijt. Er moesten sprinklers in, een mistinstallatie, alarm. Te veel om op te noemen", zegt Van der Most in De Stentor. Tussendoor bleek ook nog dat hij zijn horecapapieren niet had, en dus de schoolbankjes in moest. Maar 010 hoeft niet te wanhopen: "In 2020 is het af. Dit is de kers op de taart, mijn levenswerk."

5. Verdachte DDoS-aanval Bunq gepakt

De 18-jarige Jelle S. uit Oosterhout blijkt donderdag te zijn opgepakt in verband met DDoS-aanvallen op Bunq Bank, de Belastingdienst en de sites Tweak en Tweakers van vorige week. Met zijn arrestatie kwam een einde aan een hele reeks DDoS-aanvallen op Nederlandse instellingen, banken en websites. Volgens de politie kreeg zij in september vorig jaar al informatie, toen de plaaggeest Ali Niknams Bunq te grazen had genomen. Tegen het FD vertelt Niknam dat zijn team de jongen heeft opgespoord. Hoewel de diensten van de online bank per aanval slechts enkele minuten uit de lucht waren, is de schade groot. "Ik schat enkele tonnen. Bij zo’n aanval is letterlijk het halve bedrijf dag en nacht in de weer om ervoor te zorgen dat gebruikers er zo min mogelijk van merken." Bij de aanhouding zijn de computer en andere 'digitale gegevensdragers' in beslag genomen voor verder onderzoek, de jongeman wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

6. En dan dit: SpaceX lanceert vandaag krachtigste raket ter wereld

R-day voor Elon Musk: vandaag schiet zijn SpaceX vanuit Cape Canaveral de 'krachtigste raket ter wereld' de ruimte in: de Falcon Heavy, die grof gezegd drie Falcon 9-raketten gebruikt als boosters en 54 ton de ruimte in kan zeulen. Kort na de lancering moeten de drie boosterraketten weer hun disruptieve kunstje vertonen: twee landen dan op het lanceerplatform, een derde op een drijvend droneplatform in zee. Als de test slaagt, wil Musk er nog dit jaar mensen mee afzetten op de maan. De Falcon Heavy kan namelijk satellieten of een ruimtecapsule herbergen. Of, zoals voor deze test, een Tesla Roadster die het nummer Space Oddity van David Bowie afspeelt. Omdat het kan. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 6 februari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.