Bunq jaagt op spaarders met 0,27% rente; Amsterdam verbiedt deelsteps

Ondernemersnieuws: Bunq biedt negen keer zoveel rente als grootbanken, Amsterdam zegt ‘nee’ tegen deelsteps en overheid eist extra rem en maximaal acht kinderen op stint.

1. Bunq jaagt op spaarders met 0,27% rente

Bunq komt met een spaarproduct, dat spaarders een rente van 0,27 procent oplevert. Dat heeft de online bank gisteravond gepresenteerd. Hoewel die 0,27 procent een peuleschilletje lijkt, is het nog altijd negen keer zoveel als de grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank bieden. Bunq betaalt de rente op zogenoemde premium accounts of zakelijke rekeningen; gratis rekeningen blijven renteloos. Volgens oprichter Ali Niknam komt zijn bedrijf met een spaarproduct op wensen van de huidige rekeninghouders. Opvallend, want eerder zei Niknam ‘geen geld te gaan verdienen met geld’.

2. Amsterdam zegt ‘nee’ tegen deelsteps

Amsterdam laat voorlopig geen elektrische deelsteps toe aan de publieke ruimte, bevestigt een woordvoerder van verantwoordelijke wethouder Sharon Dijksma tegenover Sprout. Hierover zou al eind 2018 overeenstemming zijn bereikt in de gemeente. Mogelijk worden er de komende weken tijdens het behandelen van andere mobiliteitswetgeving uitzonderingen op deze regel gemaakt. Politici maken zich onder meer zorgen over de veiligheidsrisico’s die gepaard gaan met het collectief gebruik van de steps van bedrijven als Lime, Dott en Voi. Ze kunnen bijna 30 kilometer per uur halen.

Lees ook: Sprout test elektrische deelsteps in Lissabon, die zorgen voor totale anarchie

3. Airbnb, Booking.com en Expedia niet aan Mokumse regels

Nog meer nieuws uit Amsterdam, want de gesprekken tussen de gemeente en Airbnb, Booking.com en Expedia over naleving van de nieuwe Amsterdamse verhuurregels zijn op niets uitgelopen. De drie grote verhuurwebsites zijn niet bereid om de maximale termijn van dertig dagen - die in het verleden zestig dagen was - te handhaven, schrijft wethouder Laurens Ivens van Wonen aan de gemeenteraad. Ivens is teleurgesteld, omdat Airbnb, Booking.com en Expedia zich niet willen inspannen om de Amsterdamse regels voor vakantieverhuur na te leven. “De goedwillende verhuurders en huurders zijn hiervan de dupe”, aldus de wethouder.

4. Overheid eist extra rem en maximaal acht kinderen op stint

Voertuigen zoals de stint moeten een extra rem krijgen en er mogen nog maar maximaal acht zitplaatsen zijn, die een veiligheidsgordel moeten hebben. Met deze en andere eisen wil minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur de veiligheid vergroten. De stint mag definitief niet meer in zijn huidige vorm de weg op. Na het dodelijke ongeluk in Oss bleek dat voertuigen zoals de stint erg makkelijk waren toegelaten op de Nederlandse wegen. De extra rem moet het ‘op hol slaan’ van de stint voorkomen. Ook komen er gerichte controles bij fabrikanten.

5. Groningse startup krijgt twee ton voor cross-bezorging

De provincie Groningen gaat het bedrijf Dropper ondersteunen bij het opzetten van een onderneming voor efficiënte pakketbezorging in de stad Groningen. De startup van Jantine Doornbos ontvangt een subsidie van 200.000 euro, schrijft Dagblad van het Noorden. Doornbos wil dat bijvoorbeeld dat een pizzakoerier ook een bloemetje bezorgt. “Het idee speelde ook dat het gestoord is dat iedereen zijn eigen bezorgdienst heeft”, zegt ze tegen de krant. “Als je op het terras zit en je kijkt naar de straat, dan zie je al die verschillende scooters voorbijkomen. Ik dacht: dat kan toch veel beter samen?”

6. En dan dit: Young Creators door onder paraplu TNW

The Next Web (TNW) en stichting Young Creators trekken vanaf nu samen op. TNW zal een jaarlijkse financiële bijdrage aan de stichting leveren om zo haar missie verder uit te voeren en de continuïteit te waarborgen. Young Creators is een community van 30.000 creatieve en ondernemende jongeren die elkaar helpen in hun digitale carrière. TNW en Young Creators werkten al samen aan gezamenlijke programma’s, zoals de T500. “Young Creators is een geweldige groep jonge, slimme mensen die met elkaar verbinden en skills hebben om elkaar te helpen”, aldus oprichter Boris Veldhuijzen van Zanten van TNW. “Die spirit past bij ons.”

7. Quote van de dag: 

Tot zover de Sprout update van woensdag 27 februari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.