Bunq naar Duitsland; ondernemer heeft geen recht vergeten te worden

Ondernemersnieuws: Bunq naar Duitsland, ondernemer heeft geen recht vergeten te worden en investeerders omarmen Rotterdam.

1. Bunq naar Duitsland, zet platform open voor ontwikkelaars

Ali Niknam trekt met zijn fintech-startup Bunq de grens over richting het oosten. De bank-in-een-app is vanaf deze week ook in Duitsland en Oostenrijk actief. Tegelijk maakt Niknam bekend dat Bunq zijn systemen (d.m.v. een API) openstelt voor andere ontwikkelaars die hun dienst willen koppelen aan het real-time betaalsysteem van zijn bank. Enkele apps van zijn al live. Zo laten Exact, Moneybird en Informer ondernemers real-time betaalopdrachten klaarzetten vanuit hun boekhouding. Verzekeraar Reaal laat vrienden gezamenlijk potjes maken om persoonlijke eigendommen te verzekeren.

2. Ondernemer wordt niet vergeten

Ondernemers kunnen zich niet verschuilen achter het recht om digitaal vergeten te worden, bericht RTL Z op basis van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Aanleiding is een zaak van een Italiaanse vastgoedondernemer die zijn appartementen niet kwijtraakte nadat potentiële kopers in het lokale handelsregister zagen dat zijn vorige bedrijf failliet was gegaan. Gegevens die de Kamer van Koophandel verzamelt in een handelsregister moeten openbaar blijven, vindt het Hof. Zodat consumenten en bedrijven veilig zaken kunnen doen en dat hun rechtszekerheid gewaarborgd is. 

3. Energiebedrijf Nuts voor de helft naar Waterland

Oprichters Sjef Peeraer, Marten Eikelboom, Floris de Haes en Robert Vet verkopen 50 procent van hun energiebedrijf Nuts Groep aan het Nederlandse private equityhuis Waterland. Nuts runt de energiemerken Budget Energie (Nederland) en Elegant (België) en bedient daarmee 800.000 aansluitpunten. Het 7 jaar oude Nuts (160 medewerkers) verwacht dit jaar een omzet van 360 miljoen euro. Peeraer: "Wij verwachten dat de markt voor energielevering in de Benelux de komende jaren zal consolideren. De betrokkenheid van Waterland geeft ons de slagkracht om verdere groei zowel organisch als door acquisities te realiseren."

4. Rode cijfers Fastned 

De kost gaat voorlopig nog duidelijk voor de baat uit bij Fastned, dat werkt aan een snellaadnetwerk voor elektrische auto’s. Het in 2012 opgerichte bedrijf van Michiel Langezaal en Bart Lubbers bouwde tot nu toe 57 stations, en het einde aan die expansiedrift is - ook over de grens -  nog niet in zicht. Daardoor kwam het nettoresultaat in 2016 uitkomt op min 5 miljoen euro, blijkt uit de jaarcijfers. 3.177 klanten zorgden voor een totale omzet van amper 227.000 euro (wel een verdrievoudiging ten opzichte van het jaar daarvoor). Fastned vestigt zijn hoop op de overheid, die nu "definitief" heeft gekozen voor elektrisch rijden; sinds 1 januari is de bijtelling op elektrische auto’s 4 procent, vergeleken met 22 procent voor andere auto’s.    

5. Verpaupering winkelstraat neemt toe 

De leegstand in winkelruimte groeit, meldt de NVM. De structurele leegstand (langer dan 3 jaar) groeide het afgelopen jaar van 15,7 procent naar 16,2 procent. Het aanbod van (leegstaande) winkels kromp in 2016 wel met 2,8 procent, vooral in steden met meer dan 100.000 inwoners. Kleindere steden moeten wat de NVM betreft 'fundamentele keuzes' maken om leegstand op te heffen. "Winkelgebied met grote leegstand jaagt consumenten weg. Indien deze steden niet in actie komen zal dit de verpaupering van deze centra alleen maar aanjagen."

6. En dan dit: Rotterdam verleidt investeerders

Rotterdam heeft een recordjaar achter de rug als vestigingsstad voor nieuwe bedrijven, meldt lokaal marktetingbureau Rotterdam Partners. Bijna 80 bedrijven investeerden in Rotterdam door zich in de stad te vestigen of hun bedrijf uit te breiden, volgens Rotterdam Partners "een forse stijging" ten opzichte van voorgaande jaren. De bedrijven waarbij Rotterdam Partners nauw was betrokken (59 van de 79) leveren de stad de komende drie jaar bijna 1000 extra directe banen op en ruim 2400 indirecte banen.  

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 10 maart. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl