Bux gaat in de cryptohandel; Quibi brengt Hollywood naar je mobiel

Ondernemersnieuws: Bux neemt cryptobeurs over, Quibi mengt zich in de streaming wars met korte filmpjes voor je mobiel en Pon was al veel langer de baas bij Swapfiets.

1. Nutreco en Sillicon Valley hotshot zetten hun tanden in het kweekvlees van Mosa Meat

Kweekvlees-startup Mosa Meat heeft de Nederlandse voedingsgigant Nutreco als investeerder aan boord gehaald, maar ook de Amerikaanse top-vc Chris Sacca. Zij steken een onbekend bedrag in het bedrijf van Mark Post en Peter Verstrate. Nutreco ziet de investering als een kans om “op grote schaal echt vlees te produceren op een zeer duurzame en diervriendelijke manier”, zegt ceo Rob Koremans. Sacca stak eerder geld in Twitter, Uber, Instagram, Twilio en Kickstarter maar is nu op de duurzame toer, met Lowercarbon Capital.

Lees ook: Mosa Meat strikt topinvesteerder Chris Sacca en Nutreco als partners in crime

2. Constantijn: maak investeren in startups aftrekbaar

Techleap-boegbeeld Constantijn van Oranje pleit voor een nieuwe fiscale maatregel die investeren in startups aantrekkelijker moet maken, ook als het gaat om het herinvesteren van winst uit eerdere exits. Den Haag zou een voorbeeld moeten nemen aan Engeland, waar een dergelijke belastingaftrek perfect werkt en duizenden startups funding heeft bezorgd. “Dat is iedere keer onze boodschap: ga als overheid niet zelf investeren in bedrijven, maar zorg dat je het investeringsklimaat in NL duurzaam versterkt.”

Lees ook:Maak investeren in startups aftrekbaar, in Engeland werkt dat perfect

3. Bux stapt in cryptohandel

Beleggings-app Bux duikt de cryptobusiness in, via de overname van Blockport, een handelsplaats voor cryptomunten. Volgens het FD ziet oprichter Nick Bortot een kans om met Bux cryptohandel laagdrempelig te maken, net zoals de app dat doet. Cryptobeurs Blockport gaat verder als Bux Crypto, en nog dit kwartaal zouden Bux-klanten erop axtief kunnen worden. Blockport had zo'n 20.000 cryptobeleggers als klant.

4. Huisbaas Pon past verliezen van Swapfiets braaf bij

Swapfiets heeft in 2018 een verlies gedraaid van 11,3 miljoen euro. Duh: het was ook toen al een waanzinnig snel groeiende scaleup. Quote haalde het cijfer uit de recent gedeponeerde jaarcijfers van de fietsverhuurder maar snuffelde ook even aan de aandeelhouders. Swapfiets hing het tot vorig jaar zelf niet aan de grote klok, maar Pon heeft via zijn investeringsvehikel Ponooc de meerderheid in handen. Volgens de jaarrekening uit 2017 was dat toen al het geval. Het goede nieuws is, dat Pon behalve een stortvloed aan fietsen ook voldoende kapitaal beschikbaar stelt om de groeiverliezen bij te passen.  

5. Dreamworks-oprichter lanceert Quibi: Netflix in snackformaat

Een bijzondere nieuwe strijder trad woensdag aan in de streaming wars: Quibi (afkorting voor quick bites). Met filmpjes van maximaal 10 minuten zetten Jeffrey Katzenberg (Dreamworks-oprichter, ex-Disneybaas) en Meg Whitman (ooit ceo van HP en eBay) een alternatief voor Netflix, Disney, HBO en de rest in de markt. Zelf zien ze het anders, zegt het duo tegen The Verge: Quibi brengt video naar de smartphone, laat de rest maar knokken op het tv-scherm. De 1 miljard dollar aan funding, de contracten met een leger Hollywoodsterren en Turnstyle (naadloos overschakelen van liggend naar staande beeld) maken van Quibi een hype, maar pas op 6 april zien we het resultaat.   

6 . Pikken van de baas is soms geen reden tot ontslag

Ontslag wegen diefstal is niet altijd terecht: een winkelketen die een alleenstaande moeder op staande voet ontsloeg toen ze vijf chocoladeletters en een pak spritsen meenam, moet van de rechter meer dan 3000 betalen, meldt de Telegraaf. Ze had die dag te horen gekregen dat haar meervoudig gehandicapt doof zou worden en was behoorlijk van slag. De werkgever kon geen opzet bewijzen, en had met deze verzachtende omstandigheid rekening moeten houden, aldus het gerechtshof.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van donderdag 9 januari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!