Catawiki blijft geld verbranden; Sprout presenteert Challenger50

Catawiki

Ondernemersnieuws: verliezen Catawiki houden aan terwijl de groei stokt, Uber zet vijfhonderd deelfietsen neer in Rotterdam en Sprout presenteert de Challenger50.    

1. Catawiki heeft bijna 85 miljoen verbrand

Veilingsite Catawiki blijft in hoog tempo geld verbranden: vorig jaar ging het om ruim 12 miljoen euro, waardoor de 85 miljoen euro die de Amsterdamse scaleup ophaalde bij investeerders dit jaar op dreigt te raken, blijkt uit onderzoek door RTL Z. De omzet bleef in 2018 steken op 45 miljoen euro, en vier commissarissen blijken opgestapt bij de veiling, die in 2008 is opgezet door René Schoenmakers en Marco Jansen. Grootaandeelhouder NOM bevestigt dat het bedrijf een lastige periode heeft doorgemaakt, maar stelt dat de problemen inmiddels zijn opgelost door een koerswijziging. Volgens Catawiki zelf “nadert een punt van duurzame winstgevendheid”. Bij de nieuwe strategie zou een kleinere toezichtsraad horen.

2. Sprout maakt Challenger50 bekend

Sprout heeft donderdag de Challenger50 van 2019 bekendgemaakt: de jaarlijkse lijst met de meest uitdagende ondernemers van Nederland. Het draait om ondernemers die gedreven zijn om hun markt te vernieuwen, de wereld met hun impact beter willen maken en hun klanten beter willen bedienen dan ze gewend zijn. Dit jaar hebben onder meer Niels Verwij (Dekbed Discounter) Ruud Zanders (Kipster) en Rina Joosten-Rabou (SeedLink) een plek veroverd in de lijst. Op 7 november kiest een jury welke marktuitdager de challenger award verdient, tijdens het Challengerdiner in Amsterdam.

3. Beleggers zetten in op overnamegevecht Takeaway vs Prosus

Jitse Groen wil met TakeAway de overname van zijn Britse collega Just Eat doorzetten, ondanks het vijandige bod dat het Zuid-Afrikaanse Prosus deed op zijn prooi. “Wij doen dit voor de lange termijn”, zegt Groen tegen de NOS. “De meeste bezorgbedrijven zullen altijd verlies lijden. Alleen bedrijven als Just Eat en Takeaway, met grote marktaandelen, kunnen winst maken. Onze fusie moet je in dat licht zien.” De Zuid-Afrikanen bieden 5,7 miljard euro voor Just Eat, 20 procent meer dan TakeAway. Bovendien rekenen ze cash af, en Groen in aandelen. Na de aankondiging van het bod dinsdag schoot het aandeel Just Eat omhoog: een teken dat beleggers gaan voor de hoofdprijs. 

4. Uber stort 500 deelfietsen uit over Rotterdam

Uber laat donderdag in Rotterdam vijfhonderd elektrische deelfietsen los van zijn dochter Jump. Daarmee is de maasstad de eerste plek in Nederland waar de rode karretjes gaan rijden. Uber kocht Jump vorig jaar voor 200 miljoen dollar, waarna de dienst uitbreidde naar inmiddels dertig steden in tien landen. Met zijn fietsen gaat Uber in Rotterdam de strijd aan met de deelfietsen van Donkey Republic. Concurrent Gobike ligt op apegapen, en vroeg afgelopen augustus uitstel van betaling aan.

Lees ook: Uber parkeert 500 elektrische deelfietsen in Rotterdam, en wil daarmee ook taxi’s vullen

5. Oprichters Mediworld willen naar honderd winkels met scootmobielen en rollators 

Drie ondernemers lanceren Mediworld, een winkelketen in mobiele hulpmiddelen, waarmee ze binnen 5 jaar willen doorgroeien naar honderd zaken. De eerste twee filialen gaan volgende maand open in Noord-Brabant en richten zich op mobiliteit voor ouderen en mindervaliden met scootmobielen, rolstoelen en rollators. De drie hebben naar eigen zeggen ervaring in de foodsector, de fashionwereld en de foodretail. “We kunnen nu goedkoop aan winkels komen. Veel zijn er gesloten door de komst van onlineretail. Juist daarom kunnen wij nu kansen pakken”, aldus één van hen. De vergrijzing neemt toe en Mediworld gelooft niet in de online verkoop van scootmobielen en hulpmiddelen.

6. En dan dit: YungCapital records toch géén 1 aprilgrap

Het is officieel: Youngcapital zit, samen met Top Notch en Bizzey achter platenlabel YungCapital Records. Eind maart dacht Sprout nog dat het een 1 aprilgrap was, maar YoungCapital en oprichter Hugo de Koning deden of hun neus bloedde. Enfin. YungCapital is er vooral om jong talent een kans te geven in de muziekindustrie en heeft inmiddels wat tracks uitgebracht. Volgende maand staat een evenement op de rol, waarop “jongeren en de top van de Nederlandse muziekindustrie” met elkaar in gesprek gaan over muziek, werk, ondernemerschap en viraal gaan.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van donderdag 24 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!