Catawiki zweert hypergroei af; Warren Buffet opgelicht

Catawiki maakt verlies over 2016

Ondernemersnieuws: Catawiki gaat voor duurzame groei, Warren Buffet verliest miljoenen in pyramidespel en Bas Rasker stapt in taxiplatform voor piloten en stewardessen.

1. Catawiki is klaar met hypergroei

Veilingsite Catawiki heeft zijn verlies vorig jaar beperkt tot 4,5 miljoen euro, schrijft het Financieele Dagblad. Het bedrijf dat in 2008 werd opgericht door René Schoenmakers en Marco Jansen verbrandde jarenlang te veel geld en was “geobsedeerd door verkoop en marketing”, zegt ceo Ravi Vora. Door de opgeblazen groeiambities werden volgens hem ook producten aangeboden die niet zo bijzonder waren. “Daarmee waren we onze waardepropositie een beetje kwijtgeraakt.” Afgelopen oktober berichtte RTL Z dat Catawiki – dat in totaal 85 miljoen euro groeigeld ophaalde – in 2018 nog ruim 12 miljoen euro verlies leed, op een omzet van 45 miljoen euro. De omzetcijfers van 2019 zijn nog niet bekend. 

2. Warren Buffet slachtoffer pyramidespel 

Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van beleggingsgoeroe Warren Buffett, heeft 340 miljoen dollar geïnvesteerd in een bedrijf dat één grote oplichting bleek te zijn, schrijft de Wall Street Journal. Buffet was een van de investeerders die in de val liepen van een pyramidespel waarmee een man en vrouw in totaal 900 miljoen dollar aftroggelden bij geldschieters. Die dachten dat ze investeerden in groene energie, en zo in aanmerking kwamen voor belastingvoordeel. Oplichters Jeff en Paulette Carpoff hebben hun ponzi scheme inmiddels opgebiecht bij de politie. Het stel sluisde minstens 140 miljoen dollar naar zichzelf, waarmee zij onder meer 148 luxe auto’s en meerdere huizen kochten. 

3. Bas Rasker (Zoover) stapt in taxiplatform voor piloten en stewardessen

Get-E, een online taxiplatform voor luchtvaartpersoneel, krijgt 2,25 miljoen euro groeigeld van Axivate Capital, de investeringsmaatschappij van reis- en horecaondernemer Bas Rasker (Zoover). Get-E bemiddelt tussen luchtvaartbedrijven als Ryanair en Ctyjet en taxivervoerders. Het bedrijf (dertig medewerkers) van oprichter Alexander van Deudekom (26) haalde afgelopen jaar een omzet van 2,5 miljoen euro, zocht het Financieele Dagblad op. Dat bedrag moet binnen afzienbare tijd naar 10 miljoen euro, zegt Van Deudekom. “Het groeikapitaal van Axivate Capital helpt ons om de snelle groei vol te houden en door te zetten. En met Bas Rasker krijgen we veel kennis en ervaring in de reiswereld aan boord.”

4. Groei Instagram vlakt af 

De groei van Instagram vlakt af in Nederland, meldt marktonderzoeker Newcom op basis van een steekproef onder 7000 respondenten. In de top 5 van meestgebruikte platforms groeide de Facebook-dochter met 14 procent afgelopen jaar nog wel het meest, mede dankzij gebruikers van rond de 20 jaar oud die Facebook inruilen voor Instagram. Met respectievelijk 12,1 miljoen en 10,4 miljoen gebruikers zijn koplopers WhatsApp en Facebook wel zo'n beetje uitgegroeid (beide +2 procent). TikTok marcheert met ruim een miljoen gebruikers de top 10 binnen. Het van oorsprong Chinese platform is het populairst onder meisjes tussen de 9 en 14 jaar oud.

5. Nieuwe eigenaar Fred de la Bretonière verwacht winst

Fred de la Bretonière, de modewinkel die vorig jaar omviel en een doorstart maakte onder de Brabantse schoenenondernemers Ferry Helmer en Ron Janssen (RNF), verwacht binnen een jaar weer zwarte cijfers te schrijven, zegt Janssen tegen Retailtrends. Fred de La Bretonière en Shabbies hebben nog drie (gezamenlijke) winkels en outletstores in Batavia Stad en Roermond. Plannen voor nieuwe winkels zijn er nog niet. Wel overweegt het bedrijf een vervolg op een outlet pop-upstore in Den Bosch. Janssen en Helmer werken nog altijd aan de wederopstanding van het in 2014 failliet gegane modemerk Mexx. RNF is ook de eigenaar van Ferro Footwear en heeft in Nederland de rechten voor sportmerk Umbro.

6. Clayton – ‘disruptieve innovatie’ – Christensen overleden

Innovatiehoogleraar Clayton Christensen, die bekend werd met de term ‘disruptieve innovatie’, is zaterdag op 67-jarige leeftijd overleden. Christensen beschreef in The Innovator's Dilemma (1997) hoe gevestigde bedrijven afgetroefd kunnen worden door nieuwe en innovatieve concurrenten. Die betreden de markt met nieuwe technologieën die door grote bedrijven in eerste instantie worden genegeerd. Zijn ideeën werden massaal gedeeld in Silicon Valley, waar onder anderen Steve Jobs, Jeff Bezos en Andy Grove (Intel) erdoor werden geïnspireerd. In zijn laatste boek The Prosperity Paradox (2018) schreef Christensen hoe innovatie kan worden gebruikt om armoede te bestrijden.

7. En dan dit: Amazon eerste merk van meer dan 200 miljard dollar 

Amazon is voor de derde keer op rij het meest waardevolle merk van de wereld. De webgigant van Jeff Bezos steeg in de jaarlijkste ranglijst van adviesbureau Brand Finance met 18 procent naar 220,8 miljard dollar (200 miljard euro), als eerste merk dat meer dan 200 miljard dollar waard is. Google en Apple volgen op gepaste afstand, met merkwaarderingen van respectievelijk 160- en 140 miljard dollar. Snelste stijger Tesla zag zijn merkwaarde vorig jaar met 65 procent stijgen naar 12,4 miljard dollar, en sprong van plek 264 naar 147. De top 500 telt vijf Nederlandse bedrijven: Shell (23ste plek), ING (163), Rabobank (253), Philips (286) en Heineken (289).

8. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van maandag 27 januari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl