Chauffeurs willen Uber aanvallen; Branson zoekt assistent op Necker Island

Ondernemersnieuws: chauffeurs willen Uber verrassen met “vuurwerk en molotovs”, Tesla gaat de Griekse economie een duwtje in de rug geven en je kunt nu werken voor Richard Branson op Necker Island.

1. Chauffeurs beramen aanval op Uber 

Het Amsterdamse kantoor van Uber mag zich voorbereiden op een weinig florissante cocktail aan “bakstenen, vuurwerk en molotovs”. Een groep van een kleine driehonderd taxi- en Uber-chauffeurs roept in Telegram-groep WegMetUber op tot een aanval op het kantoor van de taxidienst in Nederland op 20 maart om 16.00 uur. Dat ontdekte het Algemeen Dagblad maandag. De chauffeurs zijn boos omdat Uber op oneerlijke wijze met de branche zou concurreren. Ze vinden daarnaast dat Uber te veel commissie vraagt per rit. Uiteindelijk hopen de chauffeurs een Uber-verbod in Nederland van de grond te krijgen.

Hieronder een screenshot dat het AD maakte van de beruchte Telegram-groep. De politie doet momenteel onderzoek naar de kwestie, aldus de krant.

Lees ook: Travis Kalanick was geen goede leider bij Uber, volgens leiderschapsexpert Joël Aerts

2. Facebook begint campagne tegen nepnieuws

Facebook begint deze week in Nederland een campagne om nepnieuws tegen te gaan. Het social media-platform doet dit op basis van advertenties die zo zouden zijn ingesteld dat vrijwel alle Facebook-gebruikers ze voorbij zien komen in hun timeline. De advertenties, geïnspireerd op deze pagina, geven gebruikers tips over hoe je nepnieuws kunt herkennen. Wees sceptisch over headlines en controleer de url, adviseert het bedrijf bijvoorbeeld. De reclames zouden al eerder in andere landen zoals België zijn getoond, laat Facebook weten aan de Nos.

3. ‘Spotify heeft bijna 6,2 miljoen gebruikers in Nederland’

Spotify doet goede zaken in Nederland. De streamingdienst voor muziek tikt naar verwachting eind maart de 6,2 miljoen Nederlandse gebruikers aan, voorspelt marktonderzoeker Telecompaper maandag. Spotify is de laatste drie kwartalen van 2017 nauwelijks gegroeid, maar in het eerste kwartaal van 2018 wordt die trend doorbroken. Er komen naar verwachting tweehonderdduizend gebruikers bij. Begin 2015 had Spotify in Nederland nog 3,9 miljoen gebruikers, waarvan 1 miljoen betalende. Momenteel heeft de dienst in Nederland al 3,3 miljoen betalende klanten; meer dan de helft van de gebruikers. 

4. Tesla opent onderzoekscentrum in Griekenland

Tesla wil een testcentrum voor zijn elektrische auto’s openen in Griekenland. In het gebouw moeten zo’n vijftig ingenieurs komen te werken. Dat meldde The Guardian vrijdag. De voorzitter van de Griekse ondernemersorganisatie Hellenic Entrepreneurs’ Association Vasilis Apostolopoulos denkt dat deze zet van Tesla een goede invloed kan hebben op de economie van Griekenland. Apostolopoulos stelt daarom zijn eigen fabriek gratis ter beschikking voor een periode van 10 jaar. Tesla heeft momenteel in Europa alleen productielocaties in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland.

5. StartupJuncture trekt stekker er - vrijwel helemaal - uit

Het doek valt voor StartupJuncture als platform voor dagelijks Engelstalig nieuws over startups in Nederland. Het blog gaat door, maar publiceert voortaan slechts één artikel per kwartaal; een investeringsoverzicht. Dat schrijft StartupJuncture maandag. Publicist Sieuwert van Otterloo aan Sprout: “We zijn StartupJuncture ooit hobbymatig met zijn vieren begonnen, maar het is best veel werk. Heel lang kregen we subsidie van StartupDelta, wat bedoeld was als tijdelijk, maar dat stopt nu.” Op aandringen van Sprout vertelt van Otterloo dat het om “enkele honderden euro’s per maand” ging, waarvoor ze een freelancer konden laten bloggen. Van Otterloo wil geen verdienmodel zoeken in de vorm van een betaalmuur. “Dat zou conflicteren met onze doelstellingen om gratis nieuws voor startups te brengen.”

6. En dan dit: Vacature: werken voor Richard Branson op Necker Island

Richard Branson komt op Linkedin met een wel erg opvallende vacature: de Virgin-ondernemer zoekt een assistent om voor hem te komen werken op zijn befaamde privé-eiland Necker Island. Ook al klinkt de functie als hoofdingrediënt voor een luizenleven, Virgin waarschuwt dat het een drukke baan is, die niet voor iedereen geschikt zou zijn. Als assistent werk je op twee verschillende kantoren en houd je je zowel bezig met administratie, boekingen en mail. Soms mag je als assistent voor Branson invallen. Virgin vraagt sollicitanten een video te maken van maximaal 2 minuten, waarin ze zichzelf verkopen.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 6 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Jelmer Luimstra is online redacteur voor Sprout, en schrijft over vernieuwende scaleups en startups.