Chinezen kopen e-Traction; Zuckerbergs steken 3 miljard in ziektebestrijding

Ondernemersnieuws: Chinezen kopen bedrijf achter revolutionaire naafmotor uit Apeldoorn; Zuckerbergs storten 3 miljard in ziektebestrijding en Opposuits maakt feestpakken in Star Wars-look.

1. Chinezen kopen Apeldoornse bouwer elektromotoren

De Apeldoornse bouwer van elektromotren voor bussen en vrachtwagens e-Traction komt in Chinese handen. Investeringsmaatschappij De Hoge Dennen van de Kruidvat-familie De Rijcke en andere aandeelhouders hebben het bedrijf verkocht aan de Chinese Tanhas Group, meldt het FD. De Chinezen betalen 55 miljoen euro, hoewel e-Traction geen winst maakt en maar 1,5 miljoen euro omzet draait. De elektro-ingenieurs hebben echter een revolutionaire en compacte naafmotor ontwikkeld, en al jaren ervaring met hybride trucks. Dankzij versnellingsbakkenproducent Tanhas zouden ze - afkloppen - hun uitvindingen in de toekomst in productie kunnen zien gaan.

2. De Zuckerbergs zetten 3 miljard in tegen 'alle' ziektes

Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan hebben woensdag aangekondigd hoe ze 3 miljard dollar gaan investeren in de bestrijding, preventie of beheersbaar maken van 'alle' ziektes. Het Chan Zuckerberg Initiative voorziet onder meer in het oprichten van een onderzoekscentrum in samenwerking met 3 universiteiten, waar medische wetenschappers en it-experts gaan werken aan de bestrijding van Zika, Ebola en HIV. Het ultieme doel is om eind deze eeuw te zorgen dat kinderen weredlwijd gezond kunnen opgroeien. Vorig jaar maakte het Facebookkoppel al bekend 99 procent van zijn aandelenfortuin in te zetten voor het goede doel. Gezien de omvang van 45 miljard is het Zuckerberg Chan Initiative een eeste stap in een flinke reeks.

3. Salesforce investeert in Haarlems Emark

Cloudgigant Salesforce neemt via zijn venturetak een (minderheids)belang in Emark, leverancier van marketingtechnologie uit Haarlem. Het bedrijf van Eric Verhage en Ubbo Maagdenberg deed - naast de e-mailmarketing waarmee het allemaal begon - al zaken op basis van Salesforce-producten. De omzet ligt inmiddels rond de 8 miljoen euro. Emark heeft ook kantoren in Londen en Barcelona en kijkt naar de Scandinavische markt. De dollars van Salesforce waren niet per se nodig, maar een financiële band met de big daddy van de online marketingsoftware lijkt strategisch wel een goede zet. 

4. Travelbird leent miljoenen bij Main Capital

Symen Jansma en Dennis Klompalberts hebben voor hun snel groeiende en stevig gefunde reissite TravelBird vers geld geregeld. Dit keer storten niet de Rocket Internetbroers Samwer of andere aandeelhouders bij, maar krijgt Travelbird een flinke lening van Main Capital. Het bedrag is onbekend, maar volgens Main is het zijn grootste mezzanine lening ooit. Tot nu toe verstrekte de financier dergelijke achtergestelde leningen tot 5 miljoen euro aan mkb-ondernemers, die het geld mogen rekenen tot hun garantievermogen, zonder dat bestaande aandeelhouders verwateren. Travelbird groeit nog steeds hard in boekingsomzet, maar winst wordt er nog niet gemaakt.

5. Miljoenen voor Eindhovense internetbeveiliger

De Eindhovense internetbeveiliger SecurityMatters heeft 'meer dan 5 miljoen dollar' opgehaald bij onder meer KPN Ventures. Het bedrijf werd in 2009 opgericht en beveiligt onder meer industriële installaties. Voor de Olympische Spelen van 2020 in Japan maakt het deel uit van het consortium dat de organisatie in handen heeft. Naast KPN Ventures investeren ook Robert Bosch Venture Capital, Phoenix Contact Innovation Ventures en Emerald Technology Ventures in het bedrijf.

6. En dan dit: Opposuits pakt Star Wars in

De mannen van Opposuits gaan als een dolle met hun feestpakken. Jasper Castelein, Jelle van der Zwet en Guus Bakker liggen inmiddels ook al in alle Amerikaanse winkelketens die ertoe doen en presenteerden deze week de eerste vrucht van een mooie licentiedeal met Disney: Starwarspakken. Smaken verschillen, maar de twee kostuums - zoals altijd inclusief bijpassende stropdas - knallen lekker op het netvlies, dankzij voldoende Star Wars-logo's en verwijzingen naar de onmisbare robots en stormtroopers.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 22 september Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.