CM.com wil aandelen uitgeven voor overname; Nederlandse AI-startups halen 326 miljoen op

Jeroen Glabbeek

Ondernemersnieuws: CM.com wil chatbotbedrijf CX Company kopen, ondanks verdubbeling hebben AI-startups tekort aan durfkapitaal en Retailcoin nokt ermee.  

1. CM.com wil nieuwe aandelen uitgeven

CM.com wil het Maastrichtse chatbotbedrijf CX Company overnemen. Om de overnamesom van 15,5 miljoen euro te bekostigen wil het Bredase CM.com voor 4 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgeven. CEO en mede-oprichter Jeroen van Glabbeek (foto) spreekt in Het Financieele Dagblad van een strategische overname. ‘Chatbots zijn de toekomst van klantcontact. Met de aankoop van CX Company hebben wij de dominante Nederlandse speler op dit gebied in huis gehaald.’ Begin dit jaar haalde het bedrijf van Van Glabbeek en Gilbert Gooijers 80 miljoen via een beursgang.

2. Corona-update

  • Het Outbreak Management Team adviseert het kabinet om sportscholen voorlopig dicht te houden. 
  • Veel buitenlandse studenten zijn halsoverkop vertrokken. Hierdoor hebben Nederlandse studenten meer kans op een kamer. 
  • De Autoriteit, Consument & Markt (ACM) ziet geen bezwaren in tijdelijkere nauwe samenwerking tussen ziekenhuizen, ziekenhuisapotheken en farmaceutische groothandels in de verdeling van medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van coronapatiënten. 
  • Ineens zijn mondkapjes een gewild object. RTL Z zocht uit wie de lapjes stof eigenlijk allemaal verkopen. 
  • De Tweede Kamer heeft de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) aangenomen. Deze wet moet helpen faillissementen te voorkomen. Noodlijdende bedrijven krijgen door de wet ruimte om met schuldeisers over herstructurering te spreken voordat het tot insolventie komt. 
  • Op een verpleegafdeling van een ziekenhuis in Harderwijk is een kleine corona-uitbraak. Vier van de zeventien patiënten zijn positief getest. 

3. AI-startups halen 326 miljoen op, toch tekort aan durfkapitaal

Nederlandse AI-startups bieden naar schatting werk aan 19.000 mensen. Dat stellen InnovationQuarter en Birch Consultants in een rapport. De opstellers van het rapport suggeren dat dit aantal fors hoger zou kunnen liggen, maar dat veel startups in hun groeiproces aanlopen tegen de beperkte beschikbaarheid van durfkapitaal. Toch haalden AI-bedrijven in 2019/2020 gezamenlijk 326 miljoen euro op, een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden. Het rapport is gebaseerd op gesprekken met vertegenwoordigers van veertig universiteiten, multinationals en AI-bedrijven.

4. Retailcoin kapt ermee

Twee jaar geleden had Hugo Leijten grote plannen met Retailcoin, een crypto-token voor loyaliteitsprogramma’s. Een Russische investeerder zag er heil in en bood 20 miljoen euro en DNB vond zijn plannen ‘leuk’. Afijn, die 20 miljoen euro kwam niet door, maar leverde wel waardevolle lessen op. Gisteren maakte Retailcoin bekend de stekker eruit te trekken. De sluiting is volgens het bedrijf gevolg van de coronacrisis. ‘Winkels en horeca moesten de deuren sluiten en juist dat was één van de fundamenten van het Retailcoin principe’, schrijft mede-oprichter Wilbert van Gils op de site. 

5. EZ Factory haalt nog eens zeven ton op

De Eindhovense appontwikkelaar EZ Factory heeft 720.000 euro opgehaald bij onbekende investeerders. Het is de tweede kapitaalinjectie voor het bedrijf van Randy Appiah en Robert Bouwman. Afgelopen jaar werd er 530.000 euro binnengehengeld bij angel investors. Met de investering verwacht het bedrijf eind 2020 break-even te draaien.  Vorig jaar stelde EZ Factory dat jaar nog eens 2 à 3 miljoen euro te willen ophalen. Desalniettemin zegt Bouwman nu: ‘We hebben goed nagedacht over het bedrag van 720.000 euro. Je kunt wel enorm veel geld binnenhalen en te snel gaan groeien, maar wij geloven in focus en structuur.’

6. En dan dit: tachtiger maakt 3D-geprinte beschermingsmiddelen

Bij 3D-printen denkt u misschien aan het geknutsel van Eindhovense of Delftse studenten. Maar ook de 81-jarige Bert Bakker maakt in zijn garage beschermingsmiddelen voor de zorg met behulp van 3D-printers en lasersnijders. Bakker claimt tegenover de NOS een van de eerste 3D-printers te hebben gebouwd en in 1995 1 van de 68 Nederlanders met een website te zijn geweest. 

Wat we ook lazen:

  • Amerikaanse evangelicals zien het succes van Trump als de hand van God (Trouw)
  • Om de Franse auto-industrie de steunen wil president Macron inzetten op (subsidies voor) elektrische en hybride auto’s. (Het Financieele Dagblad)
  • Elon Musks SpaceX schiet vandaag voor het eerst astronauten de ruimte in (Financial Times)
  • Binnen een paar seconden deletet YouTube onwelvallige commentaren over de Chinese communistische partij (The Verge)

Tot zover de Sprout-update van woensdag 27 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Tim Jansen is redacteur bij Sprout en Management Team

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!