Co-founder Swapfiets stapt op; Boyan Slat oogst eerste lading zeeplastic

Swapfiets

Ondernemersnieuws: medeoprichter Swapfiets vetrekt, Boyan Slat brengt eerste zeeplastic aan land en investering voor aspergerobot.

1. Medeoprichter Swapfiets vertrekt

Co-founder Steven Uitentuis stapt op als directeur van Swapfiets, de deelfietsaanbieder met inmiddels 1500 medewerkers in 4 landen. Swapfiets werd eerder dit jaar overgenomen door Ponooc, de investeringstak van autoconcern Pon. Uitentuis zag zijn rol in korte tijd veranderen "van ondernemer naar bestuurder", zegt hij op LinkedIn. "Een rol waarin ik steeds meer op afstand kom te staan en waar ik minder plezier en ervaring in heb. Daarom heb ik twee maanden geleden aangekondigd mijn rol bij Swapfiets neer te leggen." Het bedrijf gaat nu op zoek naar “een ervaren leider, die Swapfiets naar het volgende niveau gaat tillen”.

2. Boyan Slat oogst eerste zeeplastic

Boyan Slat heeft met The Ocean Cleanup de eerste uit zee geoogste plastic aan land gebracht. Na maanden experimenteren, falen en sleutelen aan de drijvende zee-arm werden in de Canadese stad Vancouver 60 zakken met een inhoud van 1 kubieke meter gepresenteerd. De vangst varieert van grote visnetten tot plastic deeltjes van amper een milimeter in doorsnee. The Ocean Cleanup wil de berg plastic nu gaan omtoveren tot nieuwe producten, waarvan de eerste in september volgend jaar wordt gepresenteerd. Met de opbrengst uit die producten kan Slat zijn schoonmaakmissie verder opschalen.    

3. Miljoen voor aspergerobot

AvL Motion, een startup die werkt aan een robot die autonoom asperges oogst, krijgt een investering van 1 miljoen van Brightlands Agrifood Fund, Future Food Fund en BOM, de regionale investeerder van de provincie Brabant. Met het kapitaal kan het bedrijf uit Westerbeek de robot lanceren in een markt die niet genoeg medewerkers kan vinden. Launching customer is een aspergeteler in Limburg, die een eerste robot komend seizoen aan het werk zet. De robot leent zich ook voor andere gewassen zoals courgette. Zo ziet het aspergevretende gevaarte eruit:

4. Adviesbureau bedreigd door branchevreemde spelers

Adviesbureaus krijgen steeds meer concurrentie van branchevreemde partijen die ook advies aanbieden, bericht ABN Amro. Dankzij de economische groei boeken adviesbureaus hogere omzetten, groeide het aantal bedrijven sinds 2007 van 50.000 naar 125.000 stuks en steeg het aantal werknemers sinds 2007 van 110.000 naar 184.000. Een van de bedreigingen voor die groei zijn spelers zoals accountants, mediabedrijven en leveranciers van interimpersoneel die een adviestak optuigen, of bedrijven die een hun eigen, interne adviesafdeling opzetten. “Vroeger maakte een adviesbureau alleen een rapport en liet de implementatie aan de organisatie zelf over. Tegenwoordig wordt veel meer een totaalpakket gevraagd.”

5. Video-on-demand streeft bioscoop voorbij 

De omzet van video-on-demand-platforms in Nederland (324 miljoen euro) is vorig jaar de recette van bioscopen (312 miljoen euro) voor het eerst voorbijgestreefd, blijkt uit een jaarlijks onderzoek van de Boekmanstichting, een kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid. Die vraagt zich af hoe de Nederlandse filmindustrie zich staande kan houden tegenover de almaar groeiende filmgrootmachten zoals Netflix, grote bioscoopketens en filmmaatschappijen. De filmsector is afhankelijker geworden van de bioscoopomzet (de verkoop van dvd's is ingestort), terwijl het aandeel van internationale speelfilms en distributeurs stijgt.

6. En dan dit: medewerkers verdelen kerstbonus van 10 miljoen dollar 

Daar sta je dan met je kerstpakket: een Amerikaans vastgoedbedrijf heeft 10 miljoen dollar uitgetrokken om zijn 198 medewerkers te bedanken voor het verdubbelen van zijn vastgoedportfolio. De medewerkers van St. John Properties kregen hun kerstbonus niet op basis van hun rang, enkel het aantal dienstjaren telde. De bonus van gemiddeld 50.000 dollar (ruim 6.000 dollar per dienstjaar) variëerde van 100 dollar voor iemand die net is aangenomen, tot een geluksvogel wiens 44 dienstjaren goed zijn voor 270.000 dollar. “Zonder team zijn we niks”, zegt bestuursvoorzitter Lawrence Maykrantz:  

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van vrijdag 13 december. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl