Comeback-ondernemer verkoopt online brillenwinkel Charlie Temple; Booking en Takeaway ten strijde tegen digitaks

Leon Planken

Ondernemersnieuws: comeback-ondernemer Leon Planken verkoopt online brillenwinkel Charlie Temple, Tweede Kamer boos op Belastingdienst om mkb-aangiften en grote techbedrijven kraken Europese digitaks.

1. Comeback-ondernemer verkoopt online brillenwinkel Charlie Temple

Amper 2 jaar na de start verkoopt ondernemer Leon Planken zijn online brillenwinkel Charlie Temple alweer aan GrandVision, het moederbedrijf van optiekketen Pearle. Charlie Temple (veertig medewerkers) is een direct to consumer-brillenverkoper, en past daarmee in een met rijtje met Ace & Tate en Polette. GrandVision gebruikt Charlie Temple om ook buiten Nederland te groeien op de online brillenmarkt. Planken (43) haalde eerder een onbekend bedrag op bij Pieter Schoen (NLE) en Han de Groot, die investeerden via hun VOC Capital Partners. Plankens vorige bedrijf Sweex ging in 2014 failliet nadat het bedrijf zich verkeek op de retouren van tablets en smartphones, waarna hij zijn huis moest verkopen

2. Tweede Kamer boos over gebrekkige controle mkb-aangiften

Zowel coalitie- als oppositiepartijen vallen over de duizenden ongecontroleerde aangiften waarover Trouw dit weekend berichtte, meldt de NOS. De fiscus bleek 25.000 ‘risicovolle’ aangiften niet in behandeling te hebben genomen, bijvoorbeeld van ondernemers die geld lenen uit een eigen bedrijf of emigreerden en aangiften van stichtingen en verenigingen. Meerdere partijen eisen nu een debat met staatssecretaris Snel. PvdA, SP en D66 willen meer geld en personeel voor de Belastingdienst. Een woordvoerder van Snel erkent dat niet alle aangiftes worden gecontroleerd. “Maar er komen steeds meer ondernemers bij, terwijl er nog steeds veel personeel uitstroomt.”

3. ASML koopt (werknemers) Mapper

Mapper, de chipmachinefabrikant die vorige maand failliet ging, wordt voor een onbekend bedrag overgenomen door ASML. De chipgigant uit Veldhoven neemt het intellectueel eigendom en de meerderheid van de 270 medewerkers over van het Delftse bedrijf. Mapper werkte aan chipmachines die, in tegenstelling tot die van concurrenten, werken op basis van elektronenstralen (e-beam-lithografie). Daarmee gold het 18 jaar oude bedrijf als een potentiële uitdager van het Veldhovense ASML, maar werd het ondanks 400 miljoen euro aan investeringen, leningen en subsidies geen succes.

4. Booking, Takeaway en Spotify veroordelen digitaks

Leiders van een aantal grote Europese technologiebedrijven waaronder Takeaway, Booking.com en Spotify willen dat Europese regeringen afzien van een belasting op digitale diensten, blijkt uit een brief waar Bloomberg de hand op legde. Volgens de EU-techs zou de digitaks “een financiële last zijn op opkomende Europese bedrijven en hun mogelijkheden verzwakken om internationaal te concurreren”. De digitaks werd in december goedgekeurd in het Europees Parlement, maar onder meer Nederland, Ierland en Zweden liggen dwars. Het idee is dat grote digitale bedrijven geen belasting meer kunnen ontwijken, maar de bedrijven zelf vrezen dubbel belast te worden. 

5. Unilever lijft eco-vriendelijk zeepmerk in 

Unilever neemt de Amerikaanse maker van eco-vriendelijke was- en schoonmaakproducten The Laundress over. The Laundress werd in 2004 opgericht door Gwen Whiting en Lindsey Boyd, die daarvoor hun werk bij Chanel en Ralph Lauren opzegden. Zij begonnen met een enkel product en wisten dat door de jaren heen flink uit te breiden. Momenteel bestaat de portefeuille van The Laundress uit 85 producten. Het bedrijf heeft volgens Unilever “een snel groeiende groep volgers in de VS en China, vooral millennials”. The Laundress blijft opereren vanuit het hoofdkwartier in New York, de oprichters blijven aan boord.

6. En dan dit: Uber wijst politie naar overvaller op deelstep 

Een bankovervaller die er in de Texaanse stad Austin vandoor ging op een deelstep is snel weer in de kraag gevat. De 19-jarige werd gefilmd toen hij na de – gelukkig niet al te gewelddadige – overval wegscheurde op een elektrische step van Jump, een dochterbedrijf van Uber. Met die beelden vorderde de politie de gegevens van de stephuurder, die zijn Jump-stepje gewoon op zijn eigen naam bleek te hebben gehuurd. Dat het digitale spoor van de deelstep vervolgens linea reacta naar het appartement van de delinquent voerde, zou een 19-jarige huurder van het meest hippe vervoersmiddel van dit moment niet moeten hebben verbaasd.

7. Quote van de dag:

 

Tot zover de Sprout update van dinsdag 29 januari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!