Constantijn blijft startup-prins; De Mol aast op Nu.nl

Ondernemersnieuws: prins Constantijn komt nog anderhalf jaar voor startups op, Nu.nl in vizier John de Mol en Deliveroo-bezorgers komen in opstand.

1. Constantijn blijft startup-prins

Constantijn van Oranje blijft ambassadeur voor de vaderlandse startups. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft het mandaat van de prins via StartupDelta met anderhalf jaar verlengd. Constantijn: "Er is nog waanzinnig veel te doen, ik zie veel potentieel in Nederland voor startups." Hij wil voornamelijk de mogelijkheid om meer buitenlands kapitaal aan te trekken vergroten, nauwer samenwerken met andere landen en producten sneller op de markt krijgen. Constantijn is sinds 1 juli 2016 de startup-ambassadeur, hij nam toen het stokje over van Neelie Kroes.

Lees ook: 7 vragen aan startup-prins Constantijn, organisator van StartupFest Europe

2. 'John de Mol aast op Nu.nl'

Media-ondernemer John de Mol wil Nu.nl hebben, meldt Het Financieele Dagblad. Volgens bronnen in de financiële wereld en de mediasector is de belangstelling van Talpa Holding, de houdstermaatschappij van de media-ondernemer, serieus. Door het nieuwsmedium Nu.nl te koppelen aan zijn andere belangen in de mediasector zou De Mol weer een belangrijke stap zetten om zijn gedroomde Nederlandse multimediale uitgeefhuis te verwezenlijken. De populaire nieuwssite is eigendom van Sanoma, dat zegt geen plannen te hebben om Nu.nl te verkopen. Maar mochten de Finnen een verkoop overwegen, dan is het prijskaartje 100 miljoen euro, aldus bronnen.

3. Main Capital investeert in Duits softwarebedrijf

Main Capital heeft een meerderheidsbelang in softwarebedrijf Evania Video verworven. Het Duitse bedrijf levert een platform waarmee uitgevers digitale advertentieruimte te gelde kunnen maken. Met het groeigeld - van onbekende omvang - van de Nederlandse investeringsmaatschappij moeten de Duitsers verdere internationale expansie realiseren. "Naast de reeds gedemonstreerde indrukwekkende groei, zien we belangrijke kansen om het bedrijf verder uit te breiden via slimme acquisities in de dynamische markt voor digitale advertentie en marketingtechnologie", aldus Charly Zwemstra van Main Capital.

4. Deliveroo-bezorgers in opstand

Een groep boze bezorgers van Deliveroo heeft zich verenigd in de strijd tegen plannen van de maaltijdbezorger om alleen nog maar met zzp'ers te werken. De zogeheten Riders Union wordt gesteund door de FNV. Volgens de vakbond heeft de groep meer dan honderd sympathisanten en een kerngroep van zes rijders. FNV vindt dat de tweeduizend bezorgers recht hebben op meer zekerheid, betere arbeidsvoorwaarden én een cao. Volgens de FNV worden door alleen nog maar zzp'ers in te zetten veel risico's afgeschoven op de bezorgers. De betaling op basis van stuksloon zou bovendien niet meer van deze tijd zijn.

5. Nederlandse ondernemer heeft geen duidelijke strategie

Nederlandse ondernemers hebben de strategische toekomstplannen van hun bedrijf niet in het vizier. Deze plannen zijn door de meerderheid nog niet vormgegeven (54%), zo blijkt uit onderzoek van Teamleader. Slechts 10 procent van het mkb heeft een perfect beeld van wat de volgende stap moet worden. Een kleine groep heeft hier wel een idee van, maar heeft dat beeld nog niet concreet ingevuld (37%). "Het is duidelijk dat ondernemers meegaan in de waan van de dag", zegt Jeroen de Wit van Teamleader. "Maak daarom wensen en doelen zo snel mogelijk concreet. Dat draagt ongetwijfeld bij aan de succesratio."

6. En dan dit: Jack Ma = Michael Jackson

Jack Ma houdt wel van gekke dansjes. Ditmaal klom de topman van Alibaba tijdens het 18-jarig bestaansfeest van zijn imperium het podium op om de ongeveer 40.000 werknemers te trakteren op een optreden als Michael Jackson. See for yourself!

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 14 september. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!