Constantijn blijft startup-prins; Felyx bestormt Brussel met 614 scooters

Constantijn

Ondernemersnieuws: startup-prins Constantijn verlengt contract met 65 miljoen euro, Felyx laat 614 e-scooters los in Brussel en Atilay Uslu verkoopt Corendon. 

1. Constantijn blijft startup-prins, krijgt 65 miljoen mee

Prins Constantijn krijgt 65 miljoen euro van het kabinet om startups en scaleups te promoten (hier het hele document), en blijft daarom nog eens 4 jaar aan als startup-ambassadeur. Het geld is bedoeld voor betere toegang tot durfkapitaal, het opzetten van een fiscale regeling voor aandelenopties voor personeel, een verblijfsregeling voor "essentiële personeelsleden" en vrije toegang tot de arbeidsmarkt voor partners van buitenlandse zelfstandigen in Nederland. Ook komt er een “natonaal groeiprogramma” waar jaarlijks 50 Nederlandse scaleups (internationaal) worden geholpen aan kapitaal, talent en markt “op het hoogste niveau”. StartupDelta heet voortaan TechLeap.NL.  

2. Felyx naar Brussel met 614 e-scooters

Na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat scooterdeeldienst Felyx naar Brussel. Het bedrijf van Quinten Selhorst en Maarten Poot heeft daarvoor 614 e-scooters besteld, die later deze maand door de Belgische hoofdstad zoeven. Daarmee verdubbelt Felyx zijn totale vloot met elektrische scooters naar zo’n 1200 stuks. Voor de order van 614 scooters klopte Felyx aan bij een aantal investeerders, die “een aantal miljoen euro” bijlegden. Om alles lokaal in goede banen te leiden, heeft de startup in Brussel een team van tien mensen aangenomen. 

Lees ook: Quinten Selhorst over de sprong over de grens

3. Voormalige 2theloo’ers rollen nieuw toiletconcept uit

Drie voormalige managers van 2theloo zijn een nieuw toiletconcept begonnen, met inmiddels vestigingen in Madrid en Stockholm. One Hundred Restrooms werd vorig jaar opgericht door Mariëlle Romeijn, eerder marketingdirecteur van 2theloo, CCO Niels Bakker, die bij 2theloo manager was in Spanje en Portugal en Bram Gleichman (business development). CEO is Andrew Donaghy, die bij Shell verantwoordelijk was voor de wereldwijde implementatie van toiletconcepten in tankstations. "We willen weer een gamechanger zijn", zegt Gleichman. De twee eerste vestigingen worden volgens hem later dit jaar gevolgd door deals met een tweetal grote partijen, waarmee tientallen nieuwe locaties kunnen worden geopend. 

Lees ook: ‘Willen weer een gamechanger zijn’

4. Uslu verkoopt Corendon

Atilay Uslu verkoopt zijn reisbedrijf Corendon voor een onbekend bedrag aan de Scandinavisch-Duitse durfinvesteerder Triton. "Ik verkoop mijn zaak, die ik in ruim twintig jaar heb opgebouwd. Dat is best wel een dubbel gevoel", zegt Uslu in de Telegraaf. Corendon draaide het afgelopen jaar dankzij 750.000 klanten een omzet van 515 miljoen euro. De hotels en de Turkse vliegmaatschappij van Corendon blijven wel in handen van Uslu. Triton nam begin dit jaar al Sunweb over, het reisbureau van Joost Romeijn. Corendon en Sunweb worden na de overname, die nog goedgekeurd moet worden door 'Brussel', (aan de achterkant) samengevoegd tot een bedrijf.  

5. Swapfiets stapt op elektrische fiets

Swapfiets verhuurt vanaf nu ook elektrische fietsen. Met een prijskaartje van 75 euro per maand begeeft het dochterbedrijf van auto- en fietsbedrijf PON zich op nieuw terrein, vergeleken met de 16 tot 20 euro voor gewone fietsen. “We richten ons vooral op werkenden tussen de 20 en 45 jaar, die niet bezweet aan willen komen", zegt medeoprichter Steven Uitentuis tegen RTL Z. De e-bike heeft een uitneembare accu, die in huis kan worden opgeladen. De Spartamet 2.0 is te huur in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam , Münster, München, Antwerpen en Brussel. Meer steden volgen later.

6. Bomenplanter Groasis wil 5 miljoen ophalen met digitaal token

Groasis, maker van cocons voor jonge bomen om droge gebieden te vergroenen, wil een krappe 5 miljoen euro ophalen met de uitgifte van een digitaal token, zegt oprichter Pieter Hoff in het FD. Volgens Hoff is Groasis, dat sinds 2011 400.000 'Waterboxxen' verkocht, getaxeerd op 75 miljoen euro, maar wil bank het bedrijf geen geld lenen. Business angels ziet Hoff niet zitten, want die "zouden de zeggenschap eisen in ruil voor financiering. Dat wil ik niet. Het is mijn bedrijf". Het token bestaat uit een digitaal certificaat zonder stemrecht, die kan worden verhandeld via een mkb-beurs zoals NXChange. Groasis wordt bij de uitgifte van het token begeleid door FundMeUp.

7. En dan dit: bijna kwart binnenstad is nu restaurant of café 

Het aandeel eet- en drinkgelegenheden in de zeventien grootste winkelsteden is sinds 2010 gestegen van 16 naar 23 procent, berekende vastgoedbedrijf Cushman & Wakefield. Landelijk steeg het aantal eet- en drinkplekken met 26 procent, in de grote Nederlandse winkelstraten was de stijging 36 procent. In absolute aantallen is Amsterdam koploper, met alleen al 1.270 Food & Beverage-winkels in het kernwinkelgebied, maar de groei is sneller in steden zoals Rotterdam (+70 procent) en Eindhoven (+57 procent). Ondertussen neemt het aantal mengformules zoals Hutspot toe. Oftewel, winkels die eten en drinken serveren en restaurants waar je ook producten kunt kopen.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 4 jni. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl