Corendon-oprichter Uslu ondernemer van het jaar; plasticvanger Ocean Cleanup werkt écht

Ondernemersnieuws: Atilay Uslu (Corendon) en Paul Eggink (Temper) beste ondernemers van 2019, The Ocean Cleanup vangt zijn eerste plastic en elektrische trucks gaan pas over 10 jaar echt rollen.

1. Atilay Uslu (Corendon) en Paul Eggink (Temper) winnen titel Entrepreneur of the Year

Paul Eggink is met zijn flexwerkplatform Temper uitgeroepen tot Emerging Entrepreneur of the Year in de jaarlijks door EY georganiseerde awards. Hij bleef de ondernemers achter FEST Amsterdam, Buybay en Stella Fietsen voor. Oprichter van Corendon Atilay Uslu pakte de hoofdtitel als Entrepreneur of the Year. Naast hem waren Jeroen van Glabbeek (CM.com), Siert Wijnia (Ultimaker) en John Celie (Groenland) genomineerd. De prijs voor familiebedrijven ging naar VDL Groep, die wordt gedreven door 3 Van der Leegtes met vader Wim van der Leegte als commissaris.

2. Plasticvanger van Boyan Slat werkt, nu officieel

Het is Boyan Slat nu eindelijk gelukt: met The Ocean Cleanup heeft hij een eerste lading plastic uit zee gevist. De vangarmen van System 001/B doen hun werk in de Great Pacific Garbage Patch, meldt zijn bedrijf, nadat eind vorig jaar een eerdere versie niet werkte en stuk ging. Slat: ‘We hebben het afgelopen jaar nu op volle zee bewezen dat onze visie haalbaar is, ook al hebben we nog veel werk te doen’. Slat lanceerde 7 jaar geleden zijn idee voor de plastic soepveger, waarin inmiddels tientallen miljoenen zijn geïnvesteerd.

3. Amazon wil honderden kassaloze Go-winkels, eerst op luchthavens en bij bioscopen

Amazon wil zijn kassaloze winkels van het Go-concept uitrollen naar onder meer luchthavens en bioscopen, meldt CNBC. Daarvoor zou het in gesprek zijn met een exploitant van meer dan honderd winkels op verschillende luchthavens en een bioscoopketen. Eind 2020 wil Amazon honderden Go’s geopend hebben. Nu zijn het er nog maar 16.

Lees ook: Winkelen zonder afrekenen? Sprout test Amazon GO

4. Elektrische truck gaat pas over 10 jaar echt rollen

Goed nieuws voor Elon Musk en andere elektrische truckbouwers in wording: 25 procent van de vrachtwagenmarkt is elektrisch tegen 2030. Maar ze moeten wel geduld hebben: voor ondernemers is die investerng zelfs met subsidie pas vanaf 2028 rendabel, schat het Economisch bureau van ING in een rapport. De emissievrije zones in steden zullen de verkoop wel een push geven, maar voor internationaal wegvervoer zullen batterijtrucks nog langer op een doorbraak moeten wachten. De ING-economen plaatsen wel een opmerkelijke kanttekening: partijen als Tesla (dat woensdag een leveringsrecord van 97.000 wagens neerzette) en Nikola kunnen met disruptie en prijsdalingen voor een snellere doorbraak zorgen.

5. Ben & Jerry’s komt met sociaal kledingmerk

Ben & Jerry’s lanceert zijn eerste kledingcollectie: Meet Me Halfway. In samenwerking met Makers Unite presenteert het vrolijke ijsmerk een ‘limited edition lifestylecollectie’ met handgemaakte sweaters, t-shirts en porseleinen kommen. Ben & Jerry’s werkt ervoor samen met Makers Unite, een Amsterdamse sociale onderneming die lokale creatives laat samenwerken met mensen met een vluchtelingen- of migratieachtergrond.

6. En dan dit: unicorn voor poep-analyse uBiome is echt failliet

Forbes zette het vorig jaar nog op zijn lijst met Next Billion-Dollar Startups, maar nu is het toch echt failliet: uBiome. De bijna-unicorn waarmee Jessica Richman en Zachary Apte kits verkochten waarmee hun klanten hun eigen poep konden testen, had na lang kwakkelen begin september chapter 11 aangevraagd, maar kon geen koper vinden voor een doorstart. Toch was uBiome ooit 600 miljoen dollar waard, op basis van investeringsrondes van in totaal 105 miljoen dollar. De problemen begonnen in april, toen de FBI binnenviel vanwege onregelmatigheden in de facturen die uBiome zond aan onder meer zorgverzekeraars. Bovendien werden er vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de tests zelf.   

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van donderdag 3 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!