Corona-virus haalt streep door telecombeurs; Spil Games gekocht door Azerion

Ondernemersnieuws: Mobile World Congress gaat niet door vanwege coronoa-crisis, Spil Games verkocht aan Nederlandse branchegenoot en Yolanthe Cabau slaat succes-ondernemer aan de haak.

1. Belangrijkste telecombeurs van het jaar geskipt om corona-virus

Nadat Ericsson, LG, Intel en andere giganten al hadden afgezegd, heeft de organisator woensdagmiddag zelf ook de knoop doorgehakt: Mobile World Congres (MWC), de grootste telecombeurs ter wereld in Barcelona, gaat niet door vanwege de corona-crisis. De beurs zou plaatsvinden van 24 tot 27 februari en trekt in de regel meer dan 100.000 bezoekers. Barcelona en omgeving zou dat rond de 500 miljoen euro aan inkomsten hebben opgeleverd. 

2. Azerion koopt ook de rest van Spil Games

Spil Games, ooit een snelgroeiende scaleup in casual games via de browser, is volledig overgenomen door Azerion, de branchegenoot die al eerder de mobiele tak van Spil inlijfde. Terwijl de Turks-Nederlandse softwareondernemer Atilla Aytekin sinds 2015 lekker groeit in de games, ging Spil de omgekeerde weg: het kon de overgang naar mobiele games nooit echt goed bijbenen en moest flink inkrimpen. Toch had het in 2018 nog altijd een omzet van 29 miljoen, ook uit advertenties rond de portals als spelletjes.nl die Azerion nu koopt. Onbekend is hoeveel oprichters Peter Driessen (ooit winnaar van een LOEY-award) en Bennie Eeftink ontvangen voor hun belang in Spil.

3. Dealroom haalt miljoenen op voor wereldwijde groei

Yoram Wijngaarde heeft met Dealroom, leverancier van data over startups en investeerders, 2,75 miljoen euro opgehaald bij Shoe Investments (het fonds van NLE-oprichter Pieter Schoen) en Knight Venture Capital, meldt het in een persbericht. Het in Amsterdam gevestigde Dealroom helpt professionele investeerders, bedrijven en lokale overheden om innovatieve technologiebedrijven in Europa te vinden en wil met de financiering verder groeien in Europa, Azië en de VS. Pieter Schoen kende het bedrijf goed: hij is zelf gebruiker, zegt hij tegen Quote.

4. Online bank N26 zegt doei tegen Britten

De Duitse Bunq-concurrent N26 dumpt zijn Britse klanten vanwege de brexit. Vanaf 15 april worden ze afgesloten van de bankdienst. Het is volgens N26 te ingewikkeld om nog in Engeland actief te blijven, omdat daar nu een afzonderlijke licentie is vereist. Andere buitenlandse banken hebben overigens minder moeite met de brexit, en ook Bunq-oprichter Ali Niknam zegt tegen het FD geen plannen te hebben om te vertrekken. In Nederland mikte N26 in 2019 op 100.000 klanten.

5. Softbank loopt leeg na zeperd met WeWork

De kwartaalcijfers van Softbank maken deze week goed duidelijk wat een enorme zeperd de investeerder heeft geleden met WeWork: zijn befaamde Vision Fund boekte een verlies van 2,6 miljard dollar, vergeleken met 1,6 miljard winst in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Klanten lijken het inmiddels een beetje gehad te hebben met de manier waarop oprichter Masayoshi Son met miljarden strooit: voor een tweede fonds claimde hij eerder ruim 100 miljard aan toezeggingen te hebben, maar inmiddels staat het op een laag pitje.

6. En dan dit: (ook) Yolanthe strikt ondernemende miljardair

Zelf lezen we hem natuurlijk nóóóit, maar Story heeft dit keer de primeur: Yolanthe heeft verkering met Robert van der Wallen, de ondernemer die een mooie exit beleefde met BrandLoyalty, een bedrijf dat spaaracties bedenkt voor onder andere supermarkten. Quote prikt het vermogen van Van der Wallen op meer dan een miljard. En dat kletst dan weer makkelijk met zijn (min of meer) zwager: Marcel Boekhoorn. Die houdt het namelijk al een tijdje met Yolanthes zus Rebecca.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van donderdag 13 februari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!