Crowdfunder uit Dubai start in Nederland; sociale investeerder koopt peeskamers

Eureeca

Ondernemersnieuws: crowdfunder uit Dubai van start in Nederland, sociale investeerder koopt Amsterdamse peeskamers en ZonnepanelenDelen is 'game changer' volgens Verenigde Naties.

1. Dubais crowdfundplatform landt in Nederland

De uit Dubai afkomstige aandelencrowdfunder Eureeca opent deze week zijn (continentaal) Europese 'hub' in Amsterdam, na eerdere vestigingen in London en Kuala Lumpur. Het platform werd in 2011 opgericht door de Brit Christopher Thomas (foto rechts) en Sam Quawasmi uit Dubai. Qua aandelencrowdfunding had Symbid het rijk tot nu toe min of meer alleen in Nederland. De eerste drie Nederlandse ondernemers die via Eureeca pitchen voor potentiële nieuwe aandeelhouders zijn Mundo 3D Printing, Cabture and Chef Ali, een 'HelloFresh' voor halal-maaltijden. Het 3 jaar geleden gelanceerde Eureeca claimt 12.000 actieve investeerders uit 42 landen, die gemiddeld 5.900 dollar per bedrijf investeren. Het platform werkt naar eigen zeggen aan een 'corridor' van investeringsmogelijkheden tussen het Midden-Oosten, Europa en Azië. 

2. Sociale investeerder koopt peeskamers

Sociale investeerder Start Foundation (o.a.. Femke Halsema en Annemarie van Gaal zijn er bestuursleden) gaat 14 peeskamers op de Amsterdamse Wallen verhuren aan een nieuwe onderneming van sekswerkers. Start Foundation neemt daarvoor voor 2 miljoen euro 4 panden over van de gemeente en verhuurt de peeskamers aan My Red Light, een stichting "waar sekswerkers zelf de dienst uitmaken". De gemeente hoopt zo pooiers buitenspel te zetten. Prostituees van My Red Light beslissen zelf over de verhuurvoorwaarden van de kamers, werktijden en vakanties. Het raamprostitutiebedrijf gaat op 1 mei volgend jaar officieel van start.

3. ZonnepanelenDelen is 'game changer' 

De Verenigde Naties vindt het Nederlandse ZonnepalenDelen een 'game changer'. Het bedrijf van Sven Pluut en Matthijs Olieman is een van de 13 winnaars van een Climate Change Award, een competitie voor de meest innovatieve en schaalbare projecten tegen klimaatverandering. ZonnepanelenDelen laat gebruikers investeren in zonnepanelen en hun eigen dak verhuren als zonnedak. Daarvoor ontwikkelde het een speciale 'zon-obligatie', waarmee tot nu toe 20 zonne-energieprojecten en 16.000 zonnepanelen werden gefinancierd. Pluut en Olieman mogen hun bedrijf nu presenteren op de VN-klimaatconferentie in Marrakesh in november, naast onder meer een zonne-energieproject van Google (Project Sunroof) en de groene obligatie van de Zweedse stad Gothenburg.

4. Campeerplatform Camptoo populair bij crowdfunders

Deelplatform voor campers en caravans Camptoo heeft binnen 5 dagen 236.000 euro gecrowfund. Camptoo claimt het grootste verhuuraanbod van campers en caravans van de Benelux; de vraag is of concurrent Goboony het daarmee eens is. Via Camptoo werden tot nu toe 15.000 campernachten verhuurd, het platform zelf houdt daar 15 procent commissie aan over. De startup wil binnenkort ook actief worden in België en Spanje, mogelijk later gevolgd door Zweden en Groot-Brittannië. Goboony maakte de stap naar Groot-Brittannië al. Goboony scoorde eerder dit jaar een kapitaalronde van 350.000 euro, maar Camptoo kan daar nog overheen: het heeft nog 31 dagen aan crowdfunding voor de boeg.

5. Nieuwsagenda Zapaday naar ANP

Online nieuwsagenda Zapaday komt (voor een onbekend bedrag) in handen van persbureau ANP. Zapaday maakt een nieuwsagenda op basis van zo'n vierduizend bronnen. Gebruikers van de dienst - nieuwsmedia, grote bedrijven en communicatiebureaus - kunnen rubrieken combineren met hun eigen nieuwsagenda's en planning. "Voor onze klanten, maar ook voor onszelf, zijn de agenda's zo belangrijk dat we Zapaday helemaal naar ons toe trekken", zegt ANp-adjunt-hoofdredacteur Johan Groeneveld. "Inspelen op future news is wezenlijk onderdeel van elke redactievoering." Zapaday werkte al samen met het ANP en kreeg in 2012 een investering van ANP-eigenaar V-Ventures (Vereniging Veronica). Het bedrijf werd in 2010 opgericht door Stefan Hoevenaar, die zijn bedrijf vorig jaar verliet.

6. En dan dit: NL-bedrijf heeft eerste online seksshop China  

De eerste website voor seksspeeltjes in China komt, hoe kan het ook anders, uit Nederland. Erotiekbedrijf Easytoys zette de website donderdag live in het land dat nota bene bekend staat om zijn kruistocht tegen online pornografie (en dat in 2002 verbood). Het bedrijf uit Veendam levert via Easytoys.cn desalniettemin qua assortiment nagenoeg een kopie van de Nederlandse versie, met een aanbod ongeveer 12.000 producten. Vibrators blijken het nieuwe melkpoeder: de website speelt in op het feit dat “er grote vraag is naar bekende merken vanuit Europa”, waaronder ook plastic zonder weekmakers.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 30 september. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl