Crypto-oplichters cashen 660 miljoen; Elon Musk krijgt slaapbank van de crowd

Ondernemersnieuws: crypto-oplichters cashen 660 miljoen, crowdfunders geven Elon Musk nieuwe slaapbank en Apple komt met Blendle-concurrent.

1. Starbucks sluit 8000 zaken voor anti-racismetraining

Starbucks sluit dinsdag 29 mei al zijn 8000 winkels in de VS een middag om zijn 175.000 medewerkers bij te scholen op het gebied van anti-racisme. Daarmee wil de koffieketen voorkomen dat haar klanten worden gediscrimineerd. De sluiting komt nadat een barista de politie belde toen twee - zwarte - mannen aan een tafeltje gingen zitten zonder iets te bestellen. Sindsdien wordt Starbucks belaagd door Black Lives Matter-activisten. Ceo Kevin Johnson, die de leiding vorig jaar overnam van Howard Schultz: "Het is een emotionele en leerzame ervaring en ik trek het mezelf aan. Ik ga het oplossen."

2. 'KvK schendt privacy door verkoop bedrijfsgegevens'

De Kamer van Koophandel handelt mogelijk in strijd met privacywetgeving door adverteerders massaal inzage te bieden in het handelsregister. Dat laat de Autoriteit Persoonsgegevens weten na vragen van de NOS. De privacywaakhond gaat deze week om de tafel met de Kamer van Koophandel. De KvK is "uiterst verbaasd" dat vraagtekens worden gezet bij de openbaarheid van het handelsregister, die al honderd jaar een feit is. Dat de gegevens van ondernemers worden verkocht voor marketingdoeleinden kan volgens de privacywaakhond echter alleen als de betrokkenen daarvoor toestemming heeft gegeven.

3. InvoiceFinance en Somnox naar finale Young Business Award

Factoring-challenger InvoiceFinance en slaaprobot Somnox zijn dinsdagavond de laatste twee finalisten geworden voor de Young Business Award (YBA). In de tweede halve finale in Leeuwarden namen de bedrijven het op tegen African Clean Energy, The Next Ad, Seamore en Jungo. De jury koos voor InvoiceFinance en Somnox vanwege hun bewezen tractie in de markt en sterke teamsamenstelling. Ze nemen het tijdens de finale van de YBA op 7 juni in Emmen op tegen Sprout Challenger van het Jaar 2016 Hotelchamp en We4Sea. De finale is trouwens tegelijkertijd met de Sprout 25 onder de 25, waarvoor de aanmelding eind deze week sluit.

Sprout was erbij. Lees hier het hele verhaal.

4. Apple komt met Blendle-concurrent

Apple lijkt een concurrent te beginnen van Blendle: het wil via zijn News app een betaalde dienst voor kranten en tijdschriften introduceren. De basis daarvoor vormt het eerder overgenomen Texture, een tijdschriftenapp die voor 9,99 dollar per maand toegang tot circa 200 titels bood. Apple startte al in 2015 met Apple News, die officieel niet in Nederland beschikbaar is en alleen Engelstalig leesvoer bevat. 

5. Vietnamezen flessen voor 660 miljoen dollar met ICO's

Knap werk van de oprichters van het Vietnamese Modern Tech: ze hebben met twee ICO's (initial coin offering) 660 miljoen dollar opgehaald bij meer dan 32.000 investeerders en verdwenen van de radar met het geld. Modern Tech is gevestigd in hoofdstad Ho Chi Minh, in Vietnam is de handel in cryptomunten niet gereguleerd. De eerste munt, Pincoin, werd al snel gevolgd door een tweede: iFan, een munt waarmee artiesten en hun fans onderling zouden kunnen afrekenen. Investeerders werd een rendement van 48 procent per maand beloofd, plus een bonus als ze nieuwe beleggers aandroegen. Al gauw stopten de echte betalingen en kregen deelnemers alleen nog in virtuele munten uitbetaald.

6. En dan dit: Tesla-productie ligt weer stil, maar Elon krijgt een nieuwe bank

Tesla heeft de productie van de Model 3 tijdelijk stilgelegd en het personeel van de fabriek in Fremont, Californië, voor vier of vijf dagen onbetaald naar huis gestuurd. Volgens BuzzFeed is de productiestop nodig om aan de automatisering in de fabriek te werken. Veel robots zouden hun werk niet doen, aldus Musk eerder. De topman sluit daarbij niet uit dat Tesla overschakelt naar meer menselijke arbeid. Sinds februari is het de tweede keer dat Tesla de productie van de Model 3 staakt. Meer vaart heeft overigens het crowdfundingproject waarmee zijn fans Musk aan een nieuwe slaapbank voor zijn kantoor willen helpen. Op Gofundme staat de meter van Buy Elon Musk a Couch inmiddels op 4600 dollar. Binnenkort worden de vele nachten die hij bij Tesla slaapt, dus een stuk comfortabeler.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 18 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!