Crypto-platforms gekortwiekt; VVN wil Uber van de weg

bitcoin, crypto

Ondernemersnieuws: crypto-platforms vrezen nieuw vergunningstelsel, Elon Musk stuurt drieduizend Tesla-werknemers weg en Veilig Verkeer Nederland pleit voor Uber-ban.

1. Crypto-platforms gekortwiekt

Crypto-platforms zoals Bitonic en BTC Direct moeten een vergunning aanvragen, waarmee het onmogelijk moet worden om anoniem cryptomunten te kopen of verkopen. Dat staat in een advies van toezichthouders AFM en DNB, dat direct is overgenomen door minister Hoekstra van Financiën. “Dramatisch voor jonge innovatieve bedrijven”, reageert Stichting Bitcoin Nederland tegen de NOS. De Dutch Startup Association noemde de nieuwe regels vrijdag op Sprout al een stap terug, omdat cryto-ondernemers opgezadeld worden met flinke kosten en bergen papierwerk. Onder meer Bitonic noemt de kostenberekening per bedrijf die ten grondslag ligt aan de nieuwe regels een grove onderschatting. 

2. Musk stuurt 3000 Tesla-werknemers weg

Tesla verkleint zijn personeelsbestand met drieduizend mensen, ongeveer 7 procent van het totale aantal werknemers. Dat schrijft oprichter Elon Musk in een mail aan zijn personeel. Tesla staat onder druk om de kosten te drukken na “het meest uitdagende jaar in de geschiedenis van Tesla", schrijft Musk. De automaker breidde het aantal werknemers vorig jaar met 30 procent uit, maar “dat is meer dan we aankunnen”. “De weg die voor ons ligt is zeer moeilijk”, schrijft de ondernemer, die in de mail het uiterste vraagt van zijn collega’s. “Er zijn veel bedrijven die een betere work-life-balans bieden, omdat ze groter en volwassener zijn, of in sectoren zitten die niet zo enorm competitief zijn.”

3. Fastned vult kas met 6 miljoen 

Snellaadbedrijf Fastned haalt bij elkaar 6 miljoen euro op. Het gaat om 3,5 miljoen euro aan nieuw kapitaal en daarnaast de conversie van een lening van 2,5 miljoen euro van Flowfund, het investeringsfonds van impact-investeerder Fred Matser. Fastned geeft daarvoor nieuwe certificaten uit van 10 euro per stuk, verhandelbaar via effectenbeurs Nxchange. De nieuwe kapitaalronde brengt de totale investeringen op 40 miljoen euro. De omzet van Fastned steeg in het vierde kwartaal met 211 procent naar 524.000 euro, berichtte het bedrijf van Bart Lubbers en Michiel Langezaal eerder deze maand. Fastned heeft nu 85 laadstations in Duitsland en Nederland.

4. Veilig Verkeer Nederland wil Uber van de weg

Uber moet voorlopig van de weg, vindt Veilig Verkeer Nederland (VVN) na de vier doden die in 6 weken tijd vielen na ongelukken met Uber-taxi’s. “Het zijn gewoon kamikazepiloten”, zegt VVN-voorzitter Rob Stomphorst in de Telegraaf. Volgens de VVN wordt gevaarlijk weggedrag aangemoedigd doordat Uber-chauffeurs te weinig verdienen per rit. De VVN pleit voor een maximumaantal ritten per chauffeur per dag. Ruud Zandvliet, oprichter van concurrent Taxi Elecric, noemt de Uber-ongelukken in een opiniestuk in het Financieele Dagblad “het topje van een ijsberg”. Uber hanteert momenteel geen leeftijdsminimum en kijkt niet naar rijervaring, maar die aanpak wordt heroverwogen, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

5. ‘Persoonlijke ontwikkeling is arbeidsvoorwaarde’

Om werknemers “wendbaar en competent” te houden, moet een budget voor persoonlijke ontwikkeling een volwaardige arbeidsvoorwaarde worden, vinden MKB-Nederland, VNO-NCW en AWVN. Volgens de werkgeversclubs worden zulke budgetten nu nog te vaak gezien als een ‘extraatje’, boven op de loonstijging. Zij pleiten voor persoonlijke leerbudgetten (pob’s en pkb’s), zodat werknemers zelf kunnen beslissen. Zij hameren ook op leren op de werkplek, intern van functie wisselen, stage lopen of detachering buiten de eigen organisatie. De lobbyclubs willen meer loonruimte voor leren – maar wel als onderdeel daarvan, en dus niet erbovenop. 

6. En dan dit: crowdfunders redden gedupeerd restaurant Fyre Fest

Crowdfunders hebben tot nu toe 127.000 dollar gedoneerd aan een restaurant op de Bahama’s dat gedupeerd werd door Fyre Fest, het festival dat in 2017 spectaculair flopte door fraude. De crowdfundactie met een doelbedrag van 123.000 dollar valt samen met het verschijnen van twee documentaires over het horrorfestival. De party of the decade beloofde villa’s op het strand en maaltijden van sterrenchefs, maar bezoekers kwamen in noodtenten terecht met een broodje kaas. Organisator Billy McFarland werd vorig jaar aangeklaagd wegens fraude, waarna hij tijdens een voorwaardelijke vrijlating werd betrapt op het verkopen van valse tickets voor andere festivals. Hij zit nu een straf van 6 jaar uit. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 21 januari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl