Cryptobedrijf Scheringa 11,5 miljoen rijker; Dolfinarium (bijna) kopje onder

Ondernemersnieuws: Dirk Scheringa's ICO HeadStart sprokkelt 11,5 miljoen euro, Dolfinarium houdt hoofd amper boven water en crowdfundingmarkt vertwaalfvoudigd.

1. Cryptobedrijf ICO HeadStart haalt 11,5 miljoen op

ICO HeadStart, het cryptobedrijf waarvan Dirk Scheringa het uithangbord is, heeft in een financieringsronde 11,5 miljoen euro opgehaald. Na het eerste weekend stond de teller al op 10,2 miljoen euro en daar is nog 1,3 miljoen bijgekomen. ICO HeadStart wil ondernemers komend jaar gaan helpen met zogeheten 'initial coin offerings' (ICO's), waarbij investeerders geen aandelen maar virtuele munten of tokens krijgen. Het totale financieringsbedrag komt voor 8,8 miljoen euro voor rekening van business angels en voor 2,7 miljoen euro voor de verkoop van tokens. Begin februari brengt ICO HeadStart een eigen token uit.

2. Dolfinarium houdt hoofd amper boven water

Dolfinarium zit in financieel zwaar weer, volgens De Financiële Telegraaf. Het Harderwijkse dolfijnenpark heeft een verlies van 3,9 miljoen euro over het boekjaar 2014/2015 geleden, blijkt uit de jaarrekening die pas deze maand werd gedeponeerd bij de KvK. 'Hoewel onze reserves nog groot genoeg zijn om het verlies op te vangen, is de financiële positie van het bedrijf reden tot zorg', schrijft directeur Bert van de Hoef van het Dolfinarium in een verklaring. Protesten van dierenactivisten zijn volgens hem de belangrijkste reden van teruglopende bezoekersaantallen. 'De negatieve publiciteit tast de publieke opinie aan, waardoor ook het aantal sponsors en andere partners afneemt.'

3. Nederlandse crowdfundingmarkt in vijf jaar meer dan vertwaalfvoudigd

De crowdfundingmarkt in ons land blijft doorgroeien. Stond de teller vorig jaar op 150 miljoen euro, dit jaar zijn alle gefinancierde crowdfundprojecten goed voor 175 miljoen, volgens een voorlopige schatting van Fundwijzer. Daarmee is de markt meer dan vertwaalfvoudigd sinds 2012, toen er 'nog maar' 14 miljoen euro werd opgehaald. De stijging van vijftien procent is wel een afname in procentuele groei ten opzichte van 2016, toen een stijging van dertig procent werd behaald. Collin Crowdfund is het platform waarop de meeste funding werd binnengehaald (33,7 miljoen), gevolgd door Geldvoorelkaar (24) en Funding Circle (10,6).

Lees ook: Crowdfunding groeit naar 175 miljoen, dit zijn de 10 grootste platforms

4. Bol.com weet 100.000 klanten te verleiden voor abo

Binnen een jaar na de introductie zijn er meer dan 100.000 Bol.com-klanten die een Select-abonnement hebben. Met Select kunnen klanten voor 9,99 euro per jaar 400.000 producten op dezelfde of een andere dag laten leveren. "We zijn heel enthousiast over Select", zegt algemeen directeur Huub Vermeulen van Bol.com tegen RTL Z. Hij noemt Select 'een experiment', maar wel één die nu al rendabel is. Bol.com 'gooit er zeker wat geld tegenaan', maar in ruil daarvoor bestellen klanten ook vaker producten bij de webshop. Concurrent Amazon startte in november met Prime, een abonnementsdienst waarmee leden voor 5,99 euro per maand alle Amazon-producten kosteloos thuis laten bezorgen.

5. Startup PrivacyPerfect haalt groeigeld binnen

PrivacyPerfect trekt kapitaal aan van Vortex Capital Partners om de internationale uitbreiding van het bedrijf te versnellen. De startup bouwt software die organisaties helpt om te voldoen aan de drie verplichte administraties onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Hoeveel geld de Amsterdamse investeerder in PrivacyPerfect stopt, is niet bekend. "Maar deze investering is van groot belang, want het helpt een beter product te leveren, nieuwe mogelijkheden toe te voegen en gekwalificeerde nieuwe mensen aan te nemen om ons team uit te breiden", aldus chief executive officer Evert de Pender.

Lees ook: De opmars van RegTech, van banken tot wiet

6. En dan dit: Elon Musk deelt telefoonnummer met wereld

Wanneer je de magnitude van Elon Musk hebt, is het verstandiger om niet je telefoonnummer te delen met de rest van de wereld. Maar zelfs de Tesla-topman kan zich eens vergissen. Musk tweette (in plaats van een direct message) namelijk 'Do you have a sec to talk? My cell is ___' naar de chief technology officer John Carmack van Oculus. Musk verwijderde de tweet rap, maar CNBN nam toch de proef op de som. Ze kregen de ondernemer niet aan de lijn, maar wel een boodschap van God of War-bedenker David Jaffe: 'By the Gods you've done it. Somehow you've found your way here to me. I offer you my congratulations and my respect.'

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 21 december. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!