Cryptobeurs moet gebruikers aangeven; Amazon brengt praatpaal naar bedrijven

Bitcoin

Ondernemersnieuws: cryptobeurs moet Amerikaanse beleggers aangeven, Amazon brengt praatpaal naar bedrijven en derivatenslachtoffer wint 350.000 euro van ABN Amro.

1. Cryptobeurs moet duizenden gebruikers aangeven 

Een zaak met mogelijk verstrekkende gevolgen: handelsplatform voor cryptovaluta Coinbase moet de identiteit van 14.000 beleggers delen met de Amerikaanse belastingdienst, die belastingontduiking vermoedt. Als een van de grootste cryptobeurzen verhandelde Coinbase tot nu 50 miljard dollar aan digitale valuta zoals bitcoin, litecoin en ethereum. Coinbase noemt de uitspraak een "gedeeltelijke overwinning". Het platform heeft bijna 500.000 gebruikers, maar wist het verstrekken van gegevens in de rechtszaal te beperken tot handelaars die tussen 2013 en 2015 voor 20.000 dollar of meer verhandelden. Coinbase was deze week een van de platforms wiens servers bezweken onder de bitcoingekte.

2. Nederlandse startups creëren meer banen

Het aantal banen bij Nederlandse startups groeide in 2017 met 4,6 procent vergeleken met 2016. Dat is een van de (vele) inzichten uit het onderzoek The State of European Tech, waarmee de prominente investeerder Atomico voor de derde keer het Europese startup-landschap in beeld brengt. Nederland is qua werkgelegenheid na Ierland het snelstgroeiende land (de strijd om techwerknemers is hier dan ook hoog). Europa zit op financieringsgebied in de lift: investeringen in technologiebedrijven stijgen dit jaar met 32 procent naar ruim 16 miljard euro. In Nederland ging de hoeveelheid groeikapitaal omhoog van 344 miljoen euro naar 420 miljoen euro. Het aantal Europese unicorns steeg van 34 naar 41.  

3. Wonderkind, African Clean Energy krijgen exportboost

Startup van het jaar Wonderkind (voorheen: Recruitz), African Clean Energy en Fish Tales zitten dit jaar bij de 10 winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds. De 10 bedrijven krijgen hulp bij het realiseren van hun exportdroom, zoals met KLM-vliegtickets, advies van ING- en RVO-experts en een plek tijdens handelsmissies. Onder de winnaar zitten ook Earth Water en botendeelplatform Tubbber (wiens naam vorig jaar nog onder handen werd genomen door de acteurs van de HBO-serie Silicon Valley). “De prijs opent deuren die normaal gesloten blijven”, is de belofte van het fonds. Eerdere winnaars schreven binnen een jaar hun eerste internationale orders. 

4. Amazon brengt praatpaal naar bedrijven

In de race om de voile-markt brengt Amazon zijn spraakcomputer Alexa nu ook naar bedrijven, maakte Amazons Nederlandse chief technology officer Werner Vogels donderdag bekend. De zakelijke versie van de in Amerikaanse huishoudens populaire praatpaal (Echo) kan bijvoorbeeld afspraken inplannen, vergaderruimtes boeken of de lichten aanzetten - mits al die onderdelen online zijn en met Alexa kunnen communiceren. Vanzelfsprekend is de integratie met Amazons webwinkel, voor de nodige nietjes en plakband. Via Alexa for Business geef je ook bevelen aan Microsoft Exchange, RingCentral, Salesforce en SAP Concur. Microsoft, Google en Apple azen met hun eigen spraakcomputers ook op de voice-markt. 

5. Derivaat-slachtoffer wint 350.000 euro van ABN Amro 

ABN Amro moet een ondernemer die het een renteswap in de maag splitste 350.000 euro betalen, heeft het Gerechtshof Amsterdam bepaald. Dat is flink meer dan de 75.000 euro die de ondernemer waarschijnlijk zou hebben gekregen bij de algemene compensatieregeling waar meerdere banken nu mee bezig zijn. De rechter moet niets weten van het argument van ABN Amro dat de klant op hoogte had moeten zijn van de risico's (de klant klopte aan voor een krediet). De waarde het derivaat kelderde, waarna de ondernemer ook 169.000 euro moest betalen voor het vroegtijdig beëindigen van het contract. Voor zo'n risicovol beleggingsproduct had de bank 'uitdrukkelijk' moeten waarschuwen, zegt de rechter.

6. En dan dit: Twitter-medewerker deactiveerde Trump 'per ongeluk'

We weten eindelijk wie de Twitter-medewerker was die eerder deze maand - tijdens zijn laatste werkdag - het Twitter-account van president Donald Trump verwijderde. De inmiddels weer naar zijn geboorteland Duitsland teruggevlogen Bahtiyar Duysak gaf donderdag een interview aan TechCrunch, waarin hij toegeeft het account van The Donald op zwart te hebben gezet. De Duitser, die sinds het incident belaagd wordt door de media, doet zijn verhaal naar eigen zeggen in de hoop hij zijn normale leven weer kan oppakken. Maar Duysaks claim dat hij het presidentiële account per ongeluk deactiveerde, gaat verloren in een onsamenhangend verhaal dat meer vragen dan antwoorden oproept: 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 1 december. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl