Dating-app The Inner Circle naar Zuid-Amerika; Felyx zoeft nu ook in 070

Ondernemersnieuws: dating-app The Inner Circle naar Latijns-Amerika, deelscooters Felyx rijden nu ook in Den Haag en recordmusical Soldaat van Oranje gaat Engelandvaren.

1. The Inner Circle naar Latijns-Amerika

The Inner Circle breidt uit naar Brazilië en Argentinië. De datingapp van Sprout Challengers David Vermeulen, Michael Krayenhoff en Serge Samusya wordt vandaag officieel in Rio de Janeiro, Sao Paulo en Buenos Aires gelanceerd. Intussen hebben al meer dan 40.000 inwoners van Sao Paulo zich geregistreerd voor de app voor like-minded people. The Inner Circle startte in 2012 vanuit Amsterdam en trok meteen internationale media-aandacht vanwege zijn focus op knappe mensen die het voor elkaar hebben. Inmiddels telt het platform 1,6 miljoen leden in steden als Dubai, Sydney, San Francisco, Berlijn, Los Angeles, Singapore, New York en Hongkong. Met nog eens 1,6 miljoen op de wachtlijst.

2. Gedragscode en klachtenloket voor crowdfunders

Collin Crowdfund, Funding Circle, NPEX en andere financiers verenigd in Stichting MKB Financiering komen met een gedragscode die het vertrouwen van ondernemers in alternatieve financiering moet vergroten. Bij de code hoort een onafhankelijk klachtenloket bij het al langer bestaande instituut Kifid. De kredietbedrijven beloven zich te vinden aan ‘uitgangspunten’ op het gebied van maximale rentetarieven, transparante provisie en communicatie, passend en verantwoord financieren en ‘passende zekerheden’.

3. Soldaat van Oranje (weer) naar Londen

Nu Nederland Soldaat van Oranje zo’n 3 miljoen keer heeft gezien, brengt producent Fred Boot een Engelse versie van zijn recordmusical naar Londen. Tegenover City Airport in de Oost-Londense Royal Docks laat hij daarvoor eind dit jaar een nieuw theater bouwen, waarna Soldier of Orange - The Musical in het najaar van 2020 in première kan gaan. De productie heeft uitzendmiljonair Alex Mulder, die in 2010 investeerde in het gedurfde project, een prima rendement opgeleverd. Eens kijken of de Britten hun versie (waarin ook Winston Churchill komt opdraven) ook zo massaal bezoeken.

4. Finnen willen olie-uit-hout technologie van Nederlandse scaleup

Het Twentse BTG (Biomass Technology Group), dat biobrandstof maakt uit houtafval, heeft een miljoenenorder uit Finland binnengehaald. De Finnen willen vier fabrieken met deze technologie à 25 miljoen euro per stuk. De prefab-fabrieken worden in Nederland gebouwd en leveren de komende jaren voor 100 man werk op. BTG, een spin-off van Universiteit Twente, verhit houtsnippers of zaagsel zonder zuurstof tot 500 graden, waarbij olie, houtskool en gas ontstaan. Bij deze zogeheten pyrolyse kan de scaleup 1000 ton houtmassa omzetten in 650 liter olie.

5. Deelscooters Felyx rijden nu ook in Den Haag

De elektrische deelscooters van Startup van het Jaar-finalist Felyx rijden vanaf deze week officieel in Den Haag. 200 zijn het er, en Den Haag is na Amsterdam en Rotterdam de derde stad waar de deelscooters van Maarten Poot en Quinten Selhorst rondrijden. In Amsterdam en Rotterdam hebben ze inmiddels meer dan 2 miljoen kilometer afgelegd. De introductie in Den Haag is onderdeel van een gemeentelijke pilot, waaraan ook deelfietsbedrijven en de Haagse vervoersmaatschappij HTM meedoen.

6. En dan dit: bouwvakkers werven voor Trump blijkt tóch een grap

Het Limburgse bedrijf The Next Crowd geeft nu, na eerder hardnekkig ontkennen, toe dat de omstreden opdracht om bouwvakkers te werven voor Donald Trumps muur met Mexico een pr-stunt betrof. Het bedrijf onthult de ‘grap’ na talloze bedreigingen. Dinsdag (2 april) meldde het de aanbesteding te hebben gewonnen voor het maken van een website en dat liep helemaal uit de hand. Zo erg zelfs dat het jonge bedrijf meerdere bedreigingen te verduren kreeg. Ook moest de politie erbij gehaald worden ter beveiliging. De geplande onthulling van de grap rond buildthatwalltogether.com werd daarom vervroegd.

Lees ook: The Next Crowd: ‘Het had een Arjan Lubach-achtige grap moeten worden’

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 4 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!