De Hond weg bij iPad-school; tanken met je nummerbord

Steve Jobs-school

Ondernemersnieuws: Maurice de Hond houdt het voor gezien bij Steve Jobs-school, tanken kan nu ook met je nummerbord en gemeente en Tony's Chocolonely verhogen bod op kolencentrale. 

1. De Hond weg bij Steve Jobs-school

Maurice de Hond stapt noodgedwongen op als bestuurder van de door hem opgerichte Steve Jobs-scholen, schrijft de Volkskrant. De iPad-scholen kampen met een gebrek aan animo en organisatorische problemen. Ook blijkt dat de twee scholen sinds het najaar van 2016 onder verscherpt financieel toezicht staan, en dat er een akkefietje is over een ton aan te veel ontvangen subsidie. Door dat alles sluit een van de twee tablet-scholen zijn deuren, de andere school gaat per augustus op in een andere scholenkoepel.  De Hond berust in zijn lot: "Het was nooit mijn doel schoolbestuurder te worden, ik wilde het onderwijs vernieuwen, dat lukt." Er zijn nog 25 andere basisscholen in Nederland die met het tablet-concept van De Hond werken. 

2. Tanken met je nummerbord

Je tankbeurt automatisch betalen met behulp van je kentekenplaat, dat kan binnenkort in Nederland. Rabobank-dochterbedrijf MyOrder ontwikkelde de dienst samen met BigBrother, een leverancier van beveiligingssystemen voor tankstations. Die scande al kentekens, maar dan om brandstofdieven te betrappen. Gebruikers van de dienst ontgrendelen een tankpomp met hun kenteken, waarna het getankte bedrag automatisch wordt geïncasseerd. De dienst wordt al op een paar tankstations getest, een bredere uitrol volgt naar verwachting later dit jaar. 

3. Gemeente en Tony's verhogen bod op kolencentrale

Ook al werd het bod van Vandebron op een kolencentrale in eerste instantie weggelachen door eigenaar Nuon, de actie lijkt een serieus vervolg te krijgen. Zowel de gemeente Amsterdam als Tony’s Chocolonely willen een miljoen euro bijleggen, wat een nieuw bod op 3 miljoen euro zou brengen. “Nu de gemeente heeft laten weten ook te willen bieden, verandert de situatie”, schrijft Nuon. Tony’s Chocolonely heeft alvast een mooie bestemming voor de plek in gedachten: een chocoladefabriek. Vakbond FNV wil veel meer geld zien. De bond schat dat er alleen al voor de compensatie van personeel 5 miljoen euro nodig is. 

4. Media Distillery de grens over

Zoekmachine voor radio en tv Media Distillery heeft de sprong gemaakt naar België, meldt de Sprout Challenger van Joost de Wit, Geert Vos en Roland Sars bij Emerce. Launching customer is niemand minder dan Belga, de Belgische ANP. Belga gebruikt de Nederlandse dienst om audio en video te kunnen monitoren, op basis 50 landelijke en regionale radio- en tv-zenders. De volgende landen in het draaiboek van de startup: Duitsland, Oostenrijk. Frankrijk en Denemarken.

5. Lyft doet lief

Terwijl Uber een pr-crisis doormaakt, laat concurrent Lyft zich juist van zijn sociale kant zien. De dienst van John Zimmer en Logan Green laat klanten binnenkort hun ritprijs afronden naar boven, waarbij het restant wordt overgemaakt naar een goed doel. Lyft schonk onlangs al 1 miljoen dollar aan burgerrechtenbeweging ACLU, in reactie op de immigratieban van Donald Trump. Eigenlijk zijn dit soort donaties een logisch gevolg van de kernprincipes van het bedrijf, zegt Lyft. Maar dat maakt het contrast met het ‘duistere’ Uber er niet minder om.

6. En dan dit: elektrische optocht is wereldrecord

Het waren niet alleen de auto’s van de toekomst, maar ook de (stille, geurloze) file van toekomst: 746 elektrische auto’s - van auto’s, en busjes tot Segways en motoren vestigden zondag tijdens de E-Parade met hun optocht het wereldrecord. Het vorige record werd in 2015 gevestigd in Berlijn, met een stoet van 577 elektrische voertuigen. Bijzondere deelnemers in Brabant waren onder meer zonnewagen Stella en de motor Storm, allebei ontwikkeld door studenten van de TU Eindhoven. En een nog iets jongere coureur:

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 27 maart. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!