De Mol stapt in bedrijf Gerschtanowitz; Nederlandse bitcoinfabriek aangeklaagd

Ondernemersnieuws: John de Mol neemt een minderheidsbelang in mediabedrijf Winston Gerschtanowitz, 'eerste Nederlandse bitcoinfabriek' aangeklaagd en reisorganisaties compenseren CO2-uitstoot.

1. John de Mol stapt in mediabedrijf Winston Gerschtanowitz

John de Mol heeft met zijn Talpa Networks - samen met TCC Global - een minderheidsbelang genomen in het mediabedrijf DFFRNT Media, dat is opgericht door onder andere tv-persoonlijkheid Winston Gerschtanowitz (Wat vindt Nederland?, Circus Gerschtanowitz). Het nieuwe kapitaal wordt geheel geïnvesteerd in groei van het nog jonge bedrijf. Ook stopt De Mol additioneel geld in Fitchannel.com, gelanceerd door DFFRNT in samenwerking met oud-schaatser Mark Tuitert. "Om Fitchannel tot een succes te maken, moet je het van de daken schreeuwen en dat kost heel veel geld'', legt Gerschtanowitz uit.

2. SEO-startup ContentKing haalt 350.000 euro groeigeld op

ContentKing, een startup die zich richt op SEO-tools, heeft in een seedronde 350.000 euro aan groeigeld opgehaald bij Nederlandse angels. Daarvoor gaf het Amsterdamse bedrijf tien procent van de aandelen weg, wat op een waardering van 3,5 miljoen euro neerkomt. Met het kapitaal moet er meer mankracht komen en worden de marketingactiviteiten opgeschroefd. "Vanaf het begin hebben wij een duidelijke visie gehad: zoekmachines houden continu jouw website in de gaten, dus dan moet jouw tooling hetzelfde doen", aldus oprichter Vincent van Scherpenseel. "Want er is maar één nummer-1 positie in Google."

3. Thuisbezorgd dreigt met sancties tegen restaurantondernemers

Thuisbezorgd dreigt met sancties tegen restauranteigenaren uit Hellevoetsluis, omdat deze een eigen bestelplatform met lagere prijzen aanbieden. En dit is in strijd met de regels, volgens het bedrijf van Jitse Groen. Thuisbezorgd heeft veel restaurantondernemers tegen zich in het harnas gejaagd met de (eenzijdige) verhoging van de commissie van twaalf naar dertien procent. De ondernemers van een etablissement in Hellevoetsluis maken hun ongenoegen kenbaar door een eigen bestelplatform op te zetten, waar klanten dertien procent korting krijgen op hun order krijgen. 

4. 'Eerste Nederlandse bitcoinfabriek' aangeklaagd wegens oplichting

Klanten van de zelfverklaarde 'eerste Nederlandse bitcoinfabriek voor particulieren' zijn een proces begonnen tegen die onderneming, Koinz Trading in Lelystad. Een van hen heeft aangifte gedaan van oplichting, de anderen overwegen volgens hun advocaat Marco Kalmijn hetzelfde te doen, meldt de Volkskrant. Oprichter Barry van Mourik beloofde het geld te gebruiken voor het delven van bitcoins, maar de klanten zien geen resultaten. Van Mourik meldde eerst dat er problemen waren met een server in China, daarna was hij opgelicht door een zakenpartner en vervolgens moest hij met spoed oogoperaties ondergaan.

5. Reisorganisaties compenseren CO2-uitstoot vliegreis

Tien Nederlandse reisorganisaties gaan betalen voor de CO2-uitstoot van hun klanten. Slechts 1 op de 800 reizigers koos er in 2016 voor de CO2-uitstoot van zijn reis te compenseren. Daarom hebben onder andere Shoestring, Koning Aap en Sawadee hun pakketreizen nu CO2-neutraal gemaakt. "Omdat wij verre vliegreizen aanbieden, voelen we dat als onze verantwoordelijkheid", zegt directeur Jan de Ridder van Sawadee tegen het AD. "Te weinig klanten maakten bij hun boeking gebruik van de optie om hun CO2-uitstoot vrijwillig te compenseren. Dus nemen wij de kosten nu voor onze rekening."

6. En dan dit: FC Groningen mogelijk verkocht aan investeerder

Van provincieclub naar rijkeluisspeeltje? Directeur Hans Nijland sluit niet langer uit dat voetbalclub FC Groningen ook in handen komt van een rijke particulier. "Het is iets waar ik veel over nadenk de laatste tijd", zegt Nijland tegen Voetbal International. "Roda JC, FC Utrecht, ADO Den Haag en NAC Breda zijn in private handen. Wij zitten in een groepje met PEC Zwolle en SC Heerenveen dat opbokst tegen al dat private geld. De rek is er aan alle kanten uit. De belangstelling van fans neemt af. En hoofdsponsors zijn overal steeds moeilijker te vinden. Zoeken naar investeerders is een manier om nog nieuw kapitaal aan te trekken."

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 11 januari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!