De Waard tenten gered uit faillissement; Sprout zoekt disruptors

Ondernemersnieuws: tentenmerk De Waard krijgt tweede kans, Nederlandse blockchainspeaker in de verkoop en Jeff Bezos bant de Powerpoint.

1. Sprout zoekt disruptieve challengers

Sprout heeft de inschrijving geopend voor zijn jaarlijkse Challenger50, de lijst met ondernemers die de gevestigde orde laten zien hoe het ánders kan. Met een beter product, een dienst die perfect aansluit op de behoefte of een next level businessmodel: dat zijn de uitdagers die we zoeken voor de Challenger50 van 2018. Jaag jij als challenger je concurrenten de stuipen op het lijf? Meld je aan voor de Challenger50. In oktober publiceren we de lijst van 2018, in november vindt het event plaats waarop de award wordt uitgereikt. Aanmelden kan tot 17 september aanstaande.

2. De Waard tenten krijgen tweede leven

Liefhebbers van tenten met eindeloos veel haringen kunnen gerust zijn: De Waard wordt gered uit zijn faillissement. De Sunshine Group heeft de zakelijke activiteiten van kampeerketen De Vrijbuiter, inclusief het befaamde tentenmerk, overgenomen uit de boedel. Sunshine koopt de winkel in Heerde die de tenten exclusief verkoopt, een atelier in Roden en de Tsjechische fabriek die de tenten maakt. De 42 medewerkers van die fabriek gaan ook over naar de nieuwe eigenaar. Sunshine bezit meerdere bedrijven die actief zijn in de kampeerbranche. Zo is de onderneming ook de eigenaar van vouwwagenmerk Alpenkreuzer en de caravantenten van Doréma.

3. Foodora stopt, Uber Eats breidt uit

Foodora kapt na 3 jaar in Nederland, Uber Eats grijpt zijn kans juist om uit te breiden: voor het einde van dit jaar wil de maaltijdbezorger naar Groningen en Haarlem en vanuit Den Haag uitbreiden naar Scheveningen en Voorburg. Volgens Uber is de timing van die expansie toeval. Data laten zien dat er in die plaatsen veel interesse is in de on-demand maaltijdservice. In het afgelopen jaar werd de app in totaal meer dan 10.000 keer geopend in deze gebieden om te checken of de service al beschikbaar was. Luistertip: het interview met Uber Eats-baas Jason Droege op The Eater Upsell.

4. Prestigieuze design award voor Seepje

Jasper Gabriëlse en Melvin Loggies hebben met Seepje de prestigieuze Red Dot designprijs in de wacht gesleept met hun gerecyclede wasmiddelverpakking, laten ze weten in een persbericht. De jury pikte de fles in de vorm van een stuk zeep uit 8.600 aanmeldingen en prees de uitstraling, kwaliteit en creativiteit van de verpakking. De Sprout Challenger, die zijn wasmiddel maakt op basis van Nepalese wasnoten, neemt zijn Red Dot eind oktober in Berlijn in ontvangst.

5. Nederlandse blockchainspeaker in de verkoop

Nick Yap scoorde met Travis the Translator al een verkoophit maar gaat nu ook met slimme speaker Volareo de markt op. Op Indiegogo start een campagne waarmee Volareo 30.000 dollar wil ophalen om 'fairness and freedom' naar de muziekindustrie te brengen. De Volareo is open source en gebruikt blockchaintechnologie om de gebruiker te beschermen tegen privacyinbreuken en piraterij. De muziekliefhebber zou met een druk op de knop of een klap in zijn handen een kleine vergoeding kunnen geven in cryptovaluta. Ook handig voor een smart speaker: de Volareo spreekt bij de lancering al Nederlands.

6. En dan dit: Jeff Bezos verbiedt Powerpoint

Puntje voor je volgende teamvergadering: Amazon-baas Jeff Bezos heeft zijn team verboden nog langer Powerpoints te gebruiken tijdens meetings. In plaats daarvan eist hij dat ze hun inbreng opschrijven als een goed lopend verhaal, desnoods van zes kantjes A4. "Een memo met echte zinnen, werkwoorden en zelfstandige naamwoorden." Een complete culture shock voor nieuwe executives: het MT leest eerst in stilte een halfuur het verhaal door, voordat het onderwerp wordt besproken. Zo'n narratief, stelt Bezos in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders, heeft onder veel meer als voordeel dat het minstens een week kost om te perfectioneren tot een overtuigend stuk. De inhoud wordt vaak al gedeeld en van feedback voorzien door collega's, want met een zwak memo val je sneller door de mand dan met een strakke powerpoint vol gaten.  

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 17 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!