Deal over opschorten winkelhuur; Ondernemer die hypotheek wil krijgt coronavragen

Kledingwinkel

Ondernemersnieuws: oproep om winkelhuur op te schorten, meer tijd nodig voor hypotheek ondernemer en Pieter Schoen geniet van Dragons’ Den.

1. ‘Steunakkoord’ voor winkels in nood

Brancheverenigingen uit de retail en vastgoedsector zijn het eens geworden over de hulp aan winkels die in problemen zijn gekomen door de coronacrisis. In een ‘Steunakkoord voor de Nederlandse retailsector’ is vrijdag afgesproken dat winkeliers die tussen april en juni meer dan 25 omzet verliezen, drie maanden uitstel krijgen van tenminste 50 procent van de huur. Branchevereniging voor winkeliers Inretail is blj “dat alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid hebben genomen in dit lastige vraagstuk”, zegt voorzitter Jan Meerman. “Op dit moment betekenen deze afspraken een flink stuk verlichting in de liquiditeit die vele retailers keihard nodig hebben om deze periode te overleven.”

2. Extra vragen voor ondernemer die hypotheek wil

Ondernemers die een hypotheek willen krijgen extra vragen over de impact van de coronacrisis op hun inkomen, bericht de NOS. Zo vraagt ABN Amro een inkomensonderbouwing, met vragen als "Op welke wijze wordt u of uw bedrijf getroffen door de coronacrisis?", en "Is er overheidssteun aangevraagd door u of uw werkgever en wat is de inhoud en status hiervan?". Ook ING vraagt een aanvullende verklaring. "Met deze verklaring verkrijgen wij inzicht en vragen we nog eens extra te overwegen of ook in de huidige situatie met het coronavirus de hypotheeklasten en de overige lasten kunnen worden betaald", staat op het formulier. Door de extra vragen loopt de beoordeling van hypotheken vertraging op.

3. Corona-update: 

 • Bedrijven en deskundigen kunnen tot dinsdag meedenken en voorstellen indienen voor de ontwikkeling van overheids-apps die het coronavirus beperken. 
 • Het UWV had vrijdag 1,3 miljard euro overgemaakt aan werkgevers als tegemoetkoming in de loonkosten. Het meeste geld (1,1 miljard euro) zal na het Paasweekend op de rekening van ondernemers staan. Tot nu toe deden 79.000 bedrijven een beroep op de NOW-regeling.
 • Ondernemers onder die nog geen 21 jaar oud zijn blijken minder overheidssteun te krijgen.
 • Het coronaloket van de KvK verwerkte sinds 12 maart 30.500 telefoontjes. De meestgelde vraag is hoe je in aanmerking komt voor de tegemoetkoming van 4000 euro.
 • Boek nog geen zomervakantie, is de boodschap van Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen.
 • NS en afhaalketen Julia’s doneren eten dat over de datum dreigt te raken aan voedselbanken.
 • Horecaketen Yoghurt Barn schrapt na de heropening extraatjes en verhoogt zijn prijzen.
 • Het grotendeels gesloten Rituals plaatst tijdelijk displays met de populairste producten in supermarkten van Albert Heijn en Jumbo.
 • Social distancing betekent voor een gemiddeld kantoor dat 60 procent van de werkplekken tijdelijk niet bruikbaar is.
 • De kledingindustrie in Azië wordt hard geraakt door afgeblazen bestellingen westerse merken.
 • Schoonmaakbedrijven worden op kosten gejaagd door dubieuze leveranciers.
 • De e-commercesector heeft een televisiecampagne gemaakt om uit te leggen dat webwinkels en vervoerders het extreem druk hebben.
 • Webwinkel Zalando wil 350 miljoen euro besparen om de crisis (zonder ontslagronde) door te komen.

4. ‘Corona-apps niet verplichten’

Apps die in kaart brengen met wie corona-patiënten in contact zijn geweest, moeten niet verplicht worden, zegt de speciale coronagezant, Feike Sijbesma in het televisiesprogramma Buitenhof. Ook moeten de apps binnen de grenzen van de privacywetgeving blijven, en zijn ze alleen bedoeld voor tijdelijk gebruik. “Als je niet mee wil doen, kun je er niet toe gedwongen worden”, zegt Sijbesma, die het liefst een Nederlandse oplossing zou zien:

5. Zo snel verspreidt het virus zich door een winkel

Onderzoekers in Finland hebben een computeranimatie gemaakt die laat zien hoe snel het coronavirus zich na een hoest verspreidt in een winkel. Het computermodel toont aan dat het virus langer in de lucht blijft hangen dan eerder werd gedacht, zeggen de wetenschappers. Het kan meerdere minuten duren voordat de viruslucht geklaard is. Het onderzoek maakt eens te meer duidelijk hoe belangrijk het is om drukke plekken te vermijden.

6. En dan dit: Pieter Schoen geniet van Dragons’ Den 

De pitches in de nieuwe reeks van het tv-programma Dragons’ Den “waren echt boven verwachting” goed, zei investeerder en ‘Dragon’ Pieter Schoen (NLE) zaterdag in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dragon’s Den maakte zondagavond zijn comeback op de Nederlandse televisie. Behalve Schoen bestaat de Dragon-lineup uit Michel Perridon (Trust), mode-ondernemer Nikkie Plessenen, horeca-ondernemer Won Yip en 'avocadokoningin' Shawn Harris. “We hebben veel deals gezamenlijk gedaan”, zegt Schoen:

Wat we ook tegenkwamen:

 • Dankzij het coronavirus beleeft de drive-thru eindelijk zijn doorbraak in Nederland (Volkskrant)
 • Waardebonnen en afhaalmenu’s tijdens de Paasdagen, zo maken horecaondernemers er het beste van. (NOS)
 • Wat is 5G precies, en welke branches worden erdoor gedisrupt? CB Insights legt het uit.  
 • De privacy van thuiswerken elimineert een belangrijk voordeel van een kantoor: verantwoording. (Fast Company)
 • Kees Koolen ziet ook vooruitgang:

Tot zover de Sprout-update van maandag 13 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!