Delftse startup doet overname in VS; Twitter loopt leeg

Ondernemersnieuws: Yes!Delft-startup Eternal Sun koopt Amerikaanse concurrent, Nuon aapt Vandebron na en Twitter loopt leeg.

1. Yes!Delft-startup koopt Amerikaanse concurrent

Chokri Mousaoui en Stefan Roest nemen met Eternal Sun (testapparatuur voor zonnepanelen) in de VS het aan de Nasdaq genoteerde Spire Solar over. De Yes!Delft-startup (anno 2011) lijft daarmee een veertig jaar oude concurrent in, die wereldwijd een kwart van de testmarkt in handen heeft. Eternal Sun had een goede positie bij universiteiten met zijn kunstmatige zonnen, via de Amerikanen krijgt het nu ook stevige voet aan de grond in de industrie.

2. CM Groep goed voor 70 miljoen

Jeroen van Glabbeek en Gilbert Gooijers blijven goed verdienen aan de ouderwetse sms-berichten. De omzet van hun CM Groep is vorig jaar weer met 17 procent gegroeid tot 70 miljoen euro, aldus Emerce. Daarbij hoorde een Ebitda van 5 miljoen. De berichten worden inmiddels afgeleverd tot in China en Brazilië aan toe. Inmiddels combineert CM (170 medewerkers) de sms'jes ook met Whatsapp.

3. Nuon-moeder aapt Vandebron na

Energiegigant Vattenfall, in Nederland eigenaar van Nuon, lijkt te reageren op challenger Vandebron. Met het nieuwe dochterbedrijf Powerpeers zet het in Nederland een directe concurrent in de markt van de startup, die lokale energieleveranciers direct verbindt aan gebruikers. Aan Energeia vertelt Lars Falch, de man die Powerpeers gaat leiden, dat consumenten ook aan elkaar kunnen gaan leveren volgens zijn platform. Concrete targets noemt hij niet.

4. Twitter lijkt op duiventil

Vier topmanagers bij Twitter zijn vertrokken. Dat maakt Twitter-topman Jack Dorsey bekend op zijn eigen Twitter-account. De vier, onder meer verantwoordelijk voor ontwikkeling en de advertenties, nemen volgens Dorsey 'een welverdiende pauze'. Beleggers waren er niet gerust op, en dumpten hun aandelen Twitter. In Nederland is er meer slechts nieuws rond de berichtendienst: volgens onderzoek van Newcom is vorig jaar 11 procent van de gebruikers afgehaakt. Onder jongere gebruikers tussen de vijftien en negentien is zelfs bijna de helft definitief uitgelogd en afgemeld. Het jaar ervoor was al ruim een kwart afgehaakt.

5. Startupbootcampers halen 3 miljoen op

De e-commerce startups die zich afgelopen vrijdag presenteerden tijdens Startupbootcamp demo day hebben samen meer dan 3,2 miljoen euro opgehaald, meldt SBC. Zes startups hopen de komende maanden nog 4,7 miljoen euro aan nieuwe financiering op te halen. Grote klanten hielden de bootcampers ook over aan hun programma: zo heeft 24sessions (online consultancy) Rabobank, Achmea en ING binnengehaald, en werkt ShopAds (bannertechniek) samen met Praxis en Makro.

6. En dan dit: zwevende bonsai hit op Kickstarter

Een zwevende speakerbal kenden we al, maar helemaal zen is de Air Bonsai, een zwevend miniboompje dat momenteel een hit is op Kickstarter. De Air Bonsai zweeft dankzij magnetisme dat door de 'energy base' wordt opgewekt. Voor een vanafprijs van 200 dollar heb je dit juweel op je bureau. Vanwege exportbeperkingen leveren de Japanners het groen er niet bij, daarvoor zorgen partners in het land van de funder.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 26 januari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Onderneem slimmer, word lid van Sprout

Want Sprout members krijgen naast het laatste ondernemersnieuws en -inspiratie:

✓ Vindbaarheid met een uitgebreid seo-geoptimaliseerd profiel op Sprout.nl
✓ Kosteloze advertentie onder 150.000 ondernemers en investeerders
✓ Het dubbeldikke Sprout Magazine in de bus én toegang tot het digitale archief
✓ Maandelijks exclusieve kennis- en netwerkevenementen
✓ Toegang tot onmisbare ondernemersinformatie in de how-to database 

Meld je nu aan voor slechts 99 euro per jaar, fiscaal aftrekbaar ;-)

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.