Deliveroo negeert rechter; Tikkie Pay blijkt tikkie lek

Ondernemersnieuws: zzp’ers Deliveroo blijven gewoon zzp’en, Elastic-oprichter investeert in elektrische speedboot en ABN Amro blundert met Tikkie Pay.

1 . ABN Amro blundert met Tikkie Pay

Hier zullen een paar developers van wakker liggen: ABN Amro heeft zijn nieuwe overboekingsdienst Tikkie Pay uit de lucht moeten halen, omdat hij onbedoeld teveel informatie vrijgaf over zijn gebruikers. Met Tikkie Pay kon je – zonder betaalverzoek – geld overmaken aan iemand van wie je alleen het 06-nummer hebt. Het  bankrekeningnummer van diegene bleek echter kort in beeld te verschijnen. Handige info voor oplichters. ABN Amro zegt tegen het ANP dat de dienst voorlopig offline blijft. “We gaan serieus naar opmerkingen van gebruikers kijken en Tikkie Pay waar nodig aanpassen.”

2. Deliveroo blijft gewoon werken met zzp’ers

De kantonrechter mag vinden dat de bezorgers van Deliveroo werknemers zijn, de maaltijdservice blijft ze gewoon inschakelen als zzp’er. Directeur Stijn Verstijnen laat tegen De Telegraaf weten dat Deliveroo het hoger beroep tegen de zaak die de FNV aanspande gewoon afwacht. Er heeft zich trouwens nog geen bezorger gemeld die als werknemer in dienst wil komen. Wat die bezorgers betreft: als die minderjarig zijn, zouden ze niet op e-bikes maaltijden moeten bezorgen. Dat zegt verkeerspsycholoog Karel Brookhuis tegen RTL Nieuws: “Jongeren maken in het verkeer sneller verkeerde beslissingen omdat hun brein nog niet helemaal is ontwikkeld.”

3. Fastned wint zaak: laadstations krijgen shop en wc’s

Weer een overwinin(kje) voor Fastned bij de hoogste bestuursrechter: de snellaadscaleup mag een shop en toiletten bouwen bij twee van zijn laadstations. Eerder weigerde de minister de vergunningen daarvoor, maar de Raad van State vindt dat niet terecht. Laden met een volle blaas en een lege maag is dus niet meer nodig op termijn: Fastned wil al zijn stations voorzien van wc’s en een plek waar koffie en broodjes worden geserveerd.

4. Ondernemers profiteren niet van belastingverlaging

Meh: zelfstandig ondernemers profiteren niet of nauwelijks van de lastenverlichting die het kabinet dit jaar heeft geregeld voor loonslaven. Het klopt dat de inkomstenbelasting door wat gegoogel met tarieven en heffingskortingen omlaag gaat voor zzp’ers die afrekenen in Box I, maar de gestegen zorgpremie, de duurdere energierekening en de verhoging van het lage btw-tarief vagen dat voordeel weg, meldt het FD. Met 1,3 miljoen IB-ondernemers is het dan ook de vraag of ‘de Nederlandse huishoudens’ er zo massaal op vooruitgaan als Den Haag wil doen geloven.

5. Oger mag ‘al te klantvriendelijke’ topverkoper niet ontslaan

Herenmodezaak Oger mocht een topverkoper van zijn Rotterdamse winkel, die wordt verdacht van gesjoemel, niet op staande voet ontslaan. Dat gebeurde afgelopen augustus, toen bleek dat de verkoper vaste klanten al te zeer in de watten legde, met gratis kleren. Ook zou hij contante betalingen van klanten deels in eigen zak hebben gestoken. In een vonnis van de Amsterdamse kantonrechter leest RTLZ dat Oger de zware beschuldigingen niet heeft weten te bewijzen en dat daarom het ontslag onterecht is. Oger moet zijn salaris van 3600 euro per maand doorbetalen, of bewijzen dat de verkoper ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. De man eist een vergoeding van 3 ton. Wordt vervolgd.

6. En dan dit: Elastic-oprichter steekt geld in elektrische speedboot, made in Dordrecht

Elektrisch over het water scheuren met 55 km/h, in Dordrecht zet startup Eldorado na jaren ontwikkeling de eerste speedboot in elkaar die dat voor elkaar bokst. Giel Groothuis en Godert van Hardenbroek noemen hun snelheidsduivel met draagvleugels Eldorado 8S en hij gaat rond de anderhalve ton kosten als hij in 2021 wordt geleverd. De jaarproductie moet vervolgens naar 250 stuks kunnen, want vooral in Californië hebben mensen haast op het water, maar willen ze zich wel graag wat duurzamer verplaatsen. Opmerkelijk is een van de geldschieters achter Eldorado: Steven Schuurman, die in oktober zijn unicorn Elastic naar de beurs bracht.    

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 24 januari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.