Deliveroo schakelt over op zzp'ers; eigenwijze beursgang Spotify ligt gevoelig

Ondernemersnieuws: Deliveroo schakelt over op zzp'ers, SEC heeft vragen over onorthodoxe beursgang Spotify en pannenkoek frikandel speciaal is een hit.

1. Deliveroo schakelt over op zzp'ers

Deliveroo schakelt in heel Nederland over op zzp'ers voor het bezorgen van maaltijden. De voedselfietsers waren aanvankelijk in loondienst, maar de groene bezorger startte dit voorjaar in Noord-Holland met betaling (van 5 euro) per adres. Dat beviel zo goed, dat de 2000 koeriers in loondienst vanaf vandaag geleidelijk worden vervangen door zelfstandigen, aldus directeur Philip Padberg in het FD. Dat is niet alleen beter voor het bedrijf, ook zijn bezorgers willen onderaan de streep meer overhouden en zelf bepalen wanneer ze werken. Bezorgers die in loondienst willen blijven, mogen dat, en voor alle zzp'ers is een collectieve aansprakelijkheidsverzekering afgesloten.

2. Vers geld voor IoT-startup Undagrid

Internet-of-Things-startup Undagrid heeft vers geld opgehaald bij het nieuwe investeringsfonds Innovation Industries en zijn bestaande aandeelhouder Mainport Innovation Fund. Het bedrijf zegt met de nieuwe ronde in totaal 'miljoenen' te hebben vergaard voor zijn superzuinige sensoren, die via een platform onder meer bagagekarren op Schiphol goed vindbaar maken. Undagrid, in 2015 door Sprout uitgeroepen tot Startup van het Jaar, gebruikt het extra geld om zijn IoT-sensor platform internationaal verder uit te rollen en de groei te versnellen. Lufthansa, Schiphol, en British Airways zijn al klant.

Kijk ook: Achter de schermen bij Undagrid

3. 'Crowdfunding heeft een wet nodig'

Crowdfunding moet in een wet worden verankerd. Dat vindt branchevereniging Nederland Crowdfunding. Toezichthouder AFM kwam tot nu toe wel regelmatig met voorschriften, maar volgens Simon Douw, crowdfundingadviseur en directeur van de branchevereniging, 'is er een wet nodig die crowdfunding verder laat groeien, zodat nog meer ondernemers hun plannen kunnen waarmaken. Omdat er geen heldere wet is voor crowdfunding, is het onduidelijk voor sommige crowdfunding platforms wat zij kunnen en moeten doen om hun werk goed en veilig te verrichten.' Douw wijst naar Groot-Brittannië, dat wel wetgeving heeft rond crowdfunding.

4. Albert Heijn stopt met Fish Tales shop-in-shops

Jammer voor Bart van Olphen: Albert Heijn is gestopt met de shop-in-shops waar zijn Fish Tales vis op ijs verkoopt. De formule werd in 2015 geïntroduceerd in een AH in Haarlem, viswinkels in Amsterdam en Purmerend volgden, maar de grootgrutter meldt aan Distrifood dat de zaken niet rendabel waren. "We merken aan de klanten dat ze wat betreft vis vooral kiezen uit ons aanbod voorverpakte vis." Geen man overboord voor Fish Tales overigens: de duurzame vis in blik waarmee Van Olphen naam maakte, blijven in de schappen van Appie liggen.

5. Beurswaakhond bekijkt eigenwijze beursgang Spotify

Streamingdienst Spotify wil in de VS naar de beurs, maar beurswaakhond SEC houdt de plannen kritisch in de gaten omdat de Zweden het op een nogal ongebruikelijke manier voor elkaar willen krijgen: zonder ook maar één aandeel te verkopen of uit te geven, zonder roadshow voor beleggers of andere toeters en bellen. Zo'n directe notering is tot nu toe alleen een paar keer op de Nasdaq vertoond, en zeker niet door een grote naam als Spotify, aldus 'ingewijden', die persbureau Bloomberg lieten weten dat de SEC met de top van Spotify heeft gesproken. De SEC lijkt op zich niet tegen de nieuwe beursroute, maar wil wel exact weten hoe de streamingdienst die wil afleggen.

6. Omdat het kan: Pannenkoek met frikandellen scoort op FB 

Deze ondernemer durft: Luc Peters (25) van Brinks Pannenkoeken uit het Gelderse Zeddam belegt zijn pannenkoeken met frikandellen speciaal. Yup: twee stukes, gehalveerd, en zoals dat hoort met curry, mayo en uitjes. Dat doet Peters al jaren, maar nadat hij deze fraaie plaat van zijn vettebekcreatie op Facebook postte, werd hij bedolven onder de likes – en de media-aandacht. Zo mocht hij vertellen dat zijn Frikandel Speciaal Pannenkoek zijn best verkochte gerecht is, en dat mensen ervoor omrijden. Peters belooft binnenkort nog meer innovaties op het platte deeg te delen.

- FRIKANDEL SPECIAAL PANNENKOEK - Al 3 jaar pronkt deze Frikandel Speciaal pannenkoek op onze menukaart! Wie zou deze wel lusten?

Geplaatst door Brinks Pannenkoeken op zaterdag 19 augustus 2017

7. Quote van de dag:

Stephen Covey Quote

Tot zover de Sprout update van dinsdag 22 augustus. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!