Dijsselbloem wil hogere winstbelasting; app-makers verdienen 20 miljard

Jeroen Dijsselbloem

Ondernemersnieuws: Dijsselbloem wil hogere winstbelasting, app-makers verdienen 20 miljard en private equity ziet brood in hondenbrokken. 

1. Dijsselbloem wil hogere winstbelasting

Het moet maar eens afgelopen zijn met belastinglokkertjes voor de grote bedrijven, schrijft minister Dijsselbloem (Financiën) in een opiniestuk in het Algemeen Dagblad. "De bakker op de hoek betaalt keurig zijn belastingen, terwijl creatieve multinationals nergens afdragen", klaagt 'de Dijs'. Dat wisten we natuurlijk al een tijdje, maar de minister heeft ook een concreet actieplan in gedachten: hogere winstbelasting (al zegt Dijsselbloem niet hoeveel) en strenger toezicht op brievenbusfirma's. Dat alles om "het evenwicht tussen gewone Nederlanders en internationale bedrijven, en tussen werkenden en vermogenden, te herstellen".

2. App-makers verdienen 20 miljard via Apple

App-ontwikkelaars hebben het afgelopen jaar meer dan 20 miljard dollar verdiend in de App Store van Apple, een stijging van meer dan 40 procent ten opzichte van 2015. Sinds Steve Jobs de App Store in 2008 lanceerde verdienden app-makers 60 miljard dollar. Ontwikkelaars houden 70 procent van de prijs van hun app, 30 procent is voor Apple. Het gros van de omzet belandt overigens bij een selecte groep apps, met name spellen zoals Pokémon Go, Clash of Clans en Candy Crush Saga. Apple spreekt van een “ongelofelijke jaarlijkse groei van 90 procent” in China. Maar dat zakendoen in die eenpartijstaat geen sinecure is bleek toen Apple donderdag, op bevel van de Chinese overheid, de app van de New York Times uit de Chinese App Store verwijderde.

3. Private equity ziet brood in hondenbrokken

Ook biologisch hondenvoer blijkt een gewilde prooi voor private equity: brokkenmaker Yarrah Organic Petfood komt in handen van de Amsterdamse Investeringsmaatschappij AAC Capital, dat het bedrijf uit Harderwijk overneemt uit de boedel van collega-investeerder Vendis. AAC ziet Yarrah als een ambitieuze speler in een niche-groeimarkt. De overnameprijs wordt niet gedeeld. Het management van het in 1992 opgerichte Yarrah, waaronder Bas van Tongeren,  investeert ook een deel van het bedrag. 

4. Geen misbruik onbeperkt verlof Bynder

Werknemers die zelf mogen bepalen hoeveel vrije dagen ze opnemen, misbruiken dat vertrouwen niet, concludeert Bynder (258 medewerkers). Het bedrijf van Chris Hall, leverancier van een clouddienst voor het managen van pr-materiaal, startte begin volgend jaar met een experiment met een onbeperkte aantal vrije dagen. Het achterliggende idee was dat gejaagde medewerkers meer rust zouden nemen. "Daarom zijn we heel blij om te zien dat er afgelopen jaar gemiddeld ook daadwerkelijk meer vrije dagen zijn opgenomen.” Om hoeveel dagen het gemiddeld per medewerker gaat maakt het bedrijf niet bekend, maar de uitschieters liggen volgens Hall op een maand. "Medewerkers nemen hun verantwoordelijkheid en denken ook in het bedrijfsbelang.” Lees verder .

5. Blogdienst Medium ontslaat derde personeel

Hoewel je vast weleens op een artikel op blogplatform Medium.com bent beland - bijvoorbeeld dankzij dit bericht van minister Asscher van vorige week of pareltjes van onbekende schrijvers - wil het nog niet zo vlotten met het verdienmodel van de dienst die tot nu toe 132 miljoen dollar aan groeikapitaal ophaalde. Tegenvallende inkomsten nopen het bedrijf tot het schrappen van 50 banen, blijkt uit een blog van oprichter Ev Williams. Het aantal lezers (60 miljoen per maand) en geplaatste berichten steeg het afgelopen jaar met 300 procent, schrijft hij, maar dat ging ten koste van de kwaliteit. Een nieuw - nog uit te werken - businessmodel moet de dienst minder afhankelijk maken van advertenties.

6. En dan dit: hoge huren omzeilen met een zeilboot 

De exorbitant hoge huizenprijzen in San Francisco leiden tot creatieve oplossingen. Nadat we eerder al hoorden van Google-medewerkers die in campers werken, is er nu een ondernemer die haar heil letterijk op het water zoekt. Business Insider ging langs bij Sarah Patterson (24), die sinds een jaar in een zeilboot woont. Behalve dat dat een hoop huurkosten scheelt, is Patterson stiekem ook heel trots op haar drijvende woon- en werkplek. Maar denk niet dat dit de ultieme budget-oplossing is: inwoners van San Francisco betalen minimaal 250 dollar tot ruim 1.000 dollar per maand voor een plek in de haven.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 6 januari. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl