'Directie Neckermann aangehouden'; bezem door Youtube

Neckermann.com

Ondernemersnieuws: Fiod houdt directie webwinkel Neckermann aan, CNV roept Deliveroo op het matje en Youtube wordt selectiever met advertenties.

1. 'Fiod verhoort Neckermann-directie'

De Fiod heeft na een inval de directie van webwinkel Neckermann aangehouden, bericht RTL Z. De directeuren van moederbedrijf Readen en Neckermann.com zouden zijn meegenomen voor verhoor. De Fiod zelf bevestigt alleen dat er maandag 6 verdachten zijn aangehouden en doorzoekingen zijn verricht in een strafrechtelijk onderzoek naar het witwassen van 5 miljoen euro. Daarbij werden woningen en bedrijfspanden in Naarden, Hilversum, Almere, Drachten, Loosdrecht en Lunteren uitgespit. “Verdachten en hun bedrijven hadden de beschikking over grote sommen contant geld, terwijl het vermoeden bestaat dat daar geen legale inkomsten tegenover staan”, aldus de fiscale opsporingsdienst. Neckermann is in handen van de broers Joop en Ronald Steenbergen, die sinds vorig jaar ruzie hebben met aandeelhouder Axivate. 

2. CNV roept Deliveroo op het matje 

CNV verdenkt maaltijdbezorger Deliveroo van het ontduiken van de cao voor koeriers zich in Nederland bij de KvK te hebben geregistreerd als event-cateringbedrijf. De vakbond heeft het Britse bedrijf een aangetekende brief gestuurd met de boodschap om zich aan de cao voor koerierswerk te houden, vertelt CNV-onderhandelaar Tjitze van Rijssel aan het FD. De vakbond stelt dat het businessmodel van Deliveroo noch uit events, noch uit catering bestaat. Deliveroo wil zijn ruim 1750 arbeidscontracten vanaf 1 februari in de prullenbak gooien. Bezorgers kunnen vanaf dat moment alleen nog als zzp’er hun werk doen. Een groep boze bezorgers organiseerde daartegen eerder deze maand een protestmars.

3. Ceo-fraudeurs slaan toe 

Een onbekend aantal Nederlandse bedrijven is deze week benaderd door oplichters die zich via e-mail voordoen als de ceo van het bedrijf, schrijft RTL Z. Medewerkers worden bij deze vorm van e-mailspoofing (ceo-fraude) door hun 'baas' benaderd met de vraag of zij een overboeking kunnen doen. Om de dubieuze afzender te verhullen worden e-mails namens een echt adres verstuurd, maar na een reply laat het antwoordadres zien dat er iets niet in de haak is. Fraudehelpdesk meldde eerder dit jaar al dat ceo-frauders zich steeds vaker op kleinere bedrijven richten. Controleer altijd telefonisch of een verzoek lopt, adviseert de fraudebestrijder.

4. Youtube trekt teugels advertenties aan

Na ophef over zorgwekkende 'kinderfilmpjes' en muitende adverteerders gooit Youtube het over een andere boeg. De videodienst van Alphabet gaat strenger controleren en cureren welke Youtube-kanalen en video's überhaupt in aanmerking komen voor advertenties, schrijft topvrouw Susan Wojcicki in een blog. Ook trekt zij een extra blik reclame-reviewers open die handmatig controleren dat reclames alleen worden afgespeeld op rondom goedgekeurde video's. De videodienst van Alphabet breidt daarnaast het aantal moderatoren die video's controleren op ongepaste inhoud volgend jaar uit naar 10.000 medewerkers. Al die ingrepen leiden tot hogere adverentieprijzen.

5. Xiaomi aast op beursgang 

De Chinese smartphonemaker Xiaomi aast op een beursgang die het bedrijf op 50 miljard dollar waardeert, schrijft Bloomberg. De Chinese 'Apple' is als op vier na grootste producent van smartphones momenteel nog een van de grootste (en oudste) unicorns, maar aan die niet-beursgenoteerd status komt volgens Bloomberg volgend jaar een eind. De laatste keer dat het 7 jaar oude bedrijf van oprichter Lei Jun groeikapitaal ophaalde, in 2014, werd het gewaardeerd op 46 miljard. Recent zorgen investeringen in retail en India, waar Xiaomi nu markleiderschap claimt, voor hernieuwde groei. De beursgang zou 5 miljard extra groeikapitaal in het laatje kunnen brengen. 

6. En dan dit: Nederlandse werkplek spotgoedkoop 

Kantoorruimte is in Amsterdam, en de rest van Nederland) spotgoedkoop - vergeleken met Hong Kong dan. Met een gemiddeld prijskaartje van ruim 23.000 euro per jaar per werkplek heeft de Aziatische stad Londens West End (19.000 euro per werkplek) van de eerste plaats gestoten als duurste kantorenlocatie, becijfert Cushman & Wakefield. Tokio is derde met 15.300 euro per werkplek. De huisvesting van 100 medewerkers in Hong Kong kost net zo veel als 300 mensen in Toronto, 500 in Madrid en 900 in Mumbai. Amsterdam vinden we gelukkig pas op de 56ste plek, met 5400 euro per werkplek. Rotterdam (2900 euro), Den Haag (2750 euro) en Utrecht (2650 euro) volgen op gepaste afstand.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 6 december. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl