Disney start eigen Netflix-dienst; Salesforce innovatiefste bedrijf

Ondernemersnieuws: Disney wordt concurrent Netflix, Salesforce troeft Tesla af als innovatiefste bedrijf en Fashiolista-ondernemer exit na conflict met investeerder.

1. Disney keert Netflix rug toe, start eigen streamingdienst

Een fikse tegenvaller voor Netflix, want per eind 2019 stopt Disney met het leveren van films en series. Het Amerikaanse entertainmentconcern gaat namelijk een eigen online streamingdienst opzetten en wordt daardoor een directe concurrent voor Netflix. Naast een streamingplatform voor Disney-materiaal, dat in 2019 het levenslicht moet zien, werkt het bedrijf ook aan een dienst rond sportkanaal ESPN. Volgend jaar moet een on-demand-platform uit de grond gestampt worden waarop sportfans onder andere honkbal (MLB), ijshockey (NHL) en voetbal (MLS) kunnen volgen.

2. Salesforce herovert titel 'meest innovatieve bedrijf'

Salesforce is dit jaar door Forbes uitgeroepen tot meest innovatieve bedrijf ter wereld. De CRM-gigant moest in 2015 en 2016 het Tesla van Elon Musk nog voorlaten, nadat het de vier jaar voordien telkens de nummer een-positie wist te pakken. Het bedrijf van Marc Benioff dankt de koppositie door de hoogste 'innovatiepremie'; het Amerikaanse zakenblad berekent het verschil tussen de marktkapitalisatie en de netto contante waarde van de bestaande activiteiten. In de top-tien staan ook Tesla (2), Amazon (3) en Netflix (5).

3. 'Uber stopt met autolease na dieprode cijfers'

Uber zou willen stoppen met alle activiteiten op het gebied van autolease in de Verenigde Staten, melden bronnen aan The Wall Street Journal. Het bedrijf achter de taxi-app had al een verlies ingecalculeerd, maar de rode cijfers werden dieprode cijfers. Uber had gerekend op een negatief saldo van 500 dollar per auto, maar in werkelijkheid kwam dat bedrag op 9.000 dollar (!) per voiture uit. Uber is volgens de bronnen van plan de divisie te sluiten of grotendeels te verkopen, voor het einde van het jaar. 

4. Fintech-startups sprokkelen meer en meer geld

Ondernemingen stoppen via investeringsfondsen steeds meer geld in startups die actief zijn op het gebied van fintech. In het eerste halfjaar van 2017 investeerden bedrijven wereldwijd voor een bedrag van 2,6 miljard dollar in fintech-startups; goed voor 21 procent van de totale investeringsmarkt, aldus KPMG. En nog meer goed nieuws voor ondernemers met nieuwe ideeën in het bancaire landschap, want in het tweede kwartaal werd voor een bedrag van 8,4 miljard dollar geïnvesteerd en dat is een ruime verdubbeling van Q1 (3,6 miljard dollar).

Lees ook: Het dossier 'Fintech', met nieuws, analyses en tips & trucs voor fintech-startups

5. Ondernemer trekt stekker uit Fashiolista, investeerder gaat door

Het rommelt binnen Fashiolista. Het online modeplatform, dat van 2010 tot 2012 furore maakte en door Sprout werd uitgeroepen tot Beste Startup van 2011, moest begin dit jaar uit het slop worden gehaald door investeerder VentureBuilders en ondernemer Martine de Ridder, maar die laatste is alweer exit. "Vooral vanwege een verschil van strategisch inzicht met de investeerder, van korte termijn versus lange termijn." Startup-investeerder VentureBuilders laat aan Emerce weten dat zij door wil gaan met het platform. 

6. En dan dit: Harry Potter verslaat z'n 'Voldemort van de boekenmarkt'

J.K. Rowling is de best verdienende schrijver wereldwijd met een opbrengst van 95 miljoen dollar, gemeten van juni 2016 tot en met mei 2017. Op de jaarlijkse lijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes wist de Britse auteur - bekend van de Harry Potter-serie - James Patterson (met 87 miljoen dollar) van zijn troon te stoten. De Amerikaanse bestsellerauteur - bekend van de Alex Cross-serie - stond de afgelopen acht jaar zevenmaal aan de top. Expecto Patronum!

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 9 augustus. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!