Dit zijn 25 beste jonge ondernemers van 2018; gratis beleggingsapp Robinhood bijna 6 miljard waard

Max van den Heuvel, héMax

Ondernemersnieuws: dit zijn de 25 onder de 25 van 2018, gratis beleggingsdienst Robinhood bijna 6 miljard waard en B.Amsterdam struikelt in New York. 

1. De 25 onder de 25 van 2018 

Het is weer zover: Sprout presenteert de 25 beste jonge ondernemers van 2018. Zonder de last van veel ervaring, maar ambitieus, leergierig en in de startblokken om hun bedrijf hard te laten groeien. 25 talenten die zich storten op kleding, apps, hardware en software. Ze maken dingen die je kan aantrekken (ReindersBoxrs4all, Ballin), verrijken je keuken (héMaxTommie Sjef Wild Ales), laten je werken in verre oorden (Grenzelooswerk) en repareren je telefoon (ThePhoneLab). Op 1 juni maakt Sprout de drie finalisten bekend die op 7 juni tijdens een event in Emmen (gelijktijdig met de Young Business Award) mogen pitchen voor de titel beste jonge ondernemer van 2018. Een van die drie ondernemers treedt in de schoenen van eerdere winnaars waaronder United Wardrobe, Social Deal en de winnaar BitSensor. 

Bekijk hier de hele lijst van de 25 onder de 25 - 2018.

2. Beleggingsapp Robinhood bijna 6 miljard waard

Gratis beleggingsdienst Robinhood wordt dankzij een nieuwe investeringsronde van 363 miljoen dollar nu gewaardeerd op 5,6 miljard dollar. Daarmee is Robinhood - vooralsnog alleen in de VS en Australië beschikbaar - nu de hoogst gewaardeerde fintech-startup wereldwijd, na betaaldienst Stripe. De nieuwe ronde maakt oprichters Baiju Bhatt en Vlad Tenev op papier miljardair. Volgens een analyse van onlinemarktplaats EquityZen hebben Bhatt en Tenev samen nog ongeveer een derde van hun bedrijf in handen, oftewel elk circa een miljard dollar. Bhatt en Tenev begonnen Robinhood in 2013 als volledig gratis handelsplatform voor aandelen, en tegenwoordig ook cryptomunten. Daarmee trok het platform tot nu toe 4 miljoen gebruikers. Geld wordt er verdiend met een abonnement (in feite rente) op een investeringstegoed van in totaal 2000 dollar en door het innen van rente van niet-gebruikte tegoeden van gebruikers.

3. B.Amsterdam struikelt in New York 

Startup-broedplaats B.Amsterdam doekt deze maand zijn vestiging in New York op, bevestigt medeoprichter Ricardo van Loenen tegen het FD. De gedeelde werkplek in Brooklyn had een springplank moeten worden voor Europese startups die de Amerikaanse markt op willen, en een ingang voor New Yorkse ondernemers met Europa in het vizier. Maar ondanks steun van New York en Amsterdam kwam het anderhalf jaar geleden gelanceerde plan nooit echt van de grond. Van Loenen en zijn compagnons Guus Meulendijks en Bas van Veggel werden naar eigen zeggen “in de rol geduwd om het pand zelf te gaan ontwikkelen”, waardoor de advieskosten en de onzekerheid over een verbouwing te groot werden. “We wilden niet 7 miljoen dollar in de min staan als het pand zou worden geopend.” De ondernemers geven zich niet zomaar gewonnen: Na de zomer openen zij als het goed is een nieuw pand, in het centraler gelegen Manhattan.

4. Raad van commissarissen Funda stapt op

De drie commissarissen van huizenplatform Funda, waaronder Thuisbezorgd-oprichter Jitse Groen, zijn afgelopen dinsdag opgestapt een ruzie met de NVM. Volgens NVM-directeur Ivo Heukensfeldt Jansen draaide het conflict om een door de NVM gewenste uitbreiding van het aantal commissarissen van drie naar vijf. “Dat vonden de zittende commissarissen geen goed plan en daar zijn we, ondanks meerdere gesprekken, helaas niet uitgekomen.” RvC-voorzitter Cremers stelt dat de RvC “niet de kans kreeg om de rol te spelen die een raad van commissarissen zou moeten spelen”. Quintin Schevernels (ex-Layar), die eerder deze maand benoemd werd tot nieuwe ceo van Funda, reageert tegenover Quote stoïcijns. ”Ik heb onverminderd zin er te starten.” Later deze week wordt een nieuwe RvC voorgedragen: Inge Brakman (ook RvC-lid van Shell en DSM), Robbert Bakker (ceo van Knab) en Marc Renne, managing partner van investeringsmaatschappij Nimbus. 

5. Waakhond leeft privacywet streng na

Mkb-ondernemers hoeven niet te rekenen op coulance bij de handhaving van de nieuwe, strengere Europese privacywet AVG die 25 mei ingaat. Dat zegt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) tegen het FD. Die reageert op verzoeken van MKB-Nederland, die om vrijstelling had gevraagd omdat bedrijven vrezen dat ze op kosten te worden gejaagd. De AP belooft echter onverbiddelijk te zullen toezien op de naleving van de gevreesde wet, want het beschermen van privacy en persoonlijke informatie is “een grondrecht” en “essentieel”. Bedrijven moeten vanaf 25 mei precies bijhouden welke persoonsgegevens ze (hoe lang) bewaren, en zorgen dat ze die data goed beschermen. De AP: “Vanaf 25 mei gaat de wet echt in en wij zijn verplicht iedere klacht in behandeling te nemen. Dat kan leiden tot een onderzoek en eventueel sancties.” 

Vanavond meer leren over de nieuwe privacywet? Schrijf je hier in voor het gratis webinar- Klaar voor de AVG

6. En dan dit: stoelenschopper bovenaan haatlijstje vliegreiziger

Medepassagiers die tijdens een vlucht in je rugleuning duwen, schoppen of eraan trekken, volgens een enquête van reissite Expedia is dat de grootste ergernis voor vliegreizigers. Stoelenschoppers worden door de helft van ruim 18.000 ondervraagdens als meest irritant genoemd. Onwelriekende medepassagiers worden door 43 procent verketterd. 'Onoplettende ouders' (lees: storende kinderen) prijken op plek drie, gevolgd door privacyschendingen (indringers van je 'persoonlijke ruimte') en geluidsoverlast. Tot slot is 90 procent van de ondervraagden het eens met de stelling dat mensen in het vliegtuig hun schoenen niet zouden mogen uitdoen.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 14 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl