Dividendgeld nu naar lastenverlichting; Medeoprichter Microsoft Paul Allen overleden

x

Ondernemersnieuws: ondernemers mogen buit dividendbelasting verdelen, vrachtwagenvuller Quicargo strijkt 3 miljoen op en medeoprichter van Microsoft Paul Allen overleden. 

1. Kabinet steekt dividendbelasting in lastenverlaging bedrijven

De dividendbelasting is dood, leve de lastenverlaging. Dat is de ommezwaai die het kabinet maakt nu de dividendbelasting toch niet wordt afgeschaft. De winstbelasting voor bedrijven gaat de komende jaren verder omlaag dan eerder aangekondigd. Voor grote bedrijven van 25 naar 20,5 procent (was 22,25 procent), voor het midden- en kleinbedrijf van 20 naar 15 procent (was 16 procent). Daarnaast wordt de zogeheten expatregeling, waarmee bedrijven buitenlandse werknemers tot 30 procent van hun salaris belastingvrij kunnen uitkeren. met twee jaar verlengd. “We hebben gezocht naar een goed pakket voor het bedrijfsleven dat meer draagkracht heeft”, zegt premier Rutte. De complete rekensom:

2. Quicargo scoort 3 miljoen 

Logistieke startup Quicargo krijgt een kapitaalinjectie van drie miljoen euro. Het bedrijf van Avishai Trabelsi krijgt het geld van de investeringsmaatschappij van René Dahan, voormalig ceo van Esso Benelux en oud-voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ahold. Quicargo koppelt trucks met lege vrachtruimte aan bedrijven die transport nodig hebben. De startup zorgt onder meer voor voor een dynamisch prijsalgoritme, track&trace en betalingen. Het van oorsprong Israëlische bedrijf vestigde zich in Nederland na deelname aan Startupbootcamp. Vergelijkbare startup Synple kreeg een vergelijkbaar model niet draaiend waarna het vorige maand de handdoek in de ring gooide. 

3. Medeoprichter Microsoft Paul Allen overleden

Paul Allen, samen met Bill Gates oprichter van Microsoft, is overleden. Allen (65) bezweek aan de gevolgen van kanker, aldus zijn familie in een verklaring. De Amerikaanse softwareprogrammeur was vanaf de oprichting van Microsoft in 1975 een van de drijvende krachten achter de opmars van de computer als apparaat voor de massa. Op zijn eigen “stille en volhardende” manier creëerde hij “magische producten”, reageert huidige ceo van Microsoft Satya Nadella. Het werk bij Microsoft kostte hem wel zijn (later weer herstelde) vriendschap met Gates. Allen, die twee miljard doneerde aan goede doelen, laat een fortuin van 26 miljard dollar na, waaronder investeringen in vastgoed, cultuur, natuur en sport.

4. Ministerie adopteert startups voor residence-programma

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft donderdag een Startup in Residence-programma gelanceerd, een programma waarin de overheid samenwerkt met startups rondom vier thema’s: ‘Digitale Inclusie’, ‘Aardgasvrije woningen’, ‘Gebruik pachtgronden’ en ‘Spoedzoekers op de woningmarkt’. Startups die zich vastbijten in een van die onderwerpen kunnen zich vanaf nu aanmelden. Ondernemers die geselecteerd worden gaan begin 2019 voor vijf maanden ‘in residence’ om gezamenlijk met het ministerie te werken aan een oplossing en een prototype. Het Startup in Residence-programma volgt op een aantal vergelijkbare regionale varianten

5. Pinnen (iets) minder vervuilend dan cash

Pinnen is iets minder belastend voor het milieu dan cash, blijkt uit een rekensom van De Nederlandsche Bank. Een betaling met een pinpas kost net zoveel stroom als een spaarlamp (8 watt) die anderhalf uur brandt. Voor het energieverbruik van een contante transactie moet zo’n spaarlamp twee uur branden. Zijn het bij pinnen vooral de (meestal constant aan staande) pinterminals die de meeste stroom verbruiken, bij cash drukt het vervoer van bankbiljetten en munten door geldtrucks het zwaarst op het milieu. Veel winst is er overigens niet te behalen: de milieubelasting van betalingen is maar 0,015 procent van de totale CO2-uitstoot in Nederland.

6. En dan dit: Nederlandse werknemer is braaf 

Nederlandse bedrijven hebben weinig last van spijbelende werknemers, bericht salarisverwerker ADP op basis van een steekproef onder 2500 mensen. Maar 15 procent van de Nederlanders zou het acceptabel vinden om een baaldag op te nemen door ziek zijn te veinzen. In Frankrijk, Duitsland, Italië, en het Verenigd Koninkrijk vindt 21 procent van de werknemers dat af en toe spijbelen door de beugel kan. Meer dan een kwart van de Europese werknemers denkt er sowieseo over na zijn baan op te zeggen, voegt ADP toe. Van de werknemers in het Verenigd Koninkrijk overweegt zelfs 19% wekelijks te stoppen, niet toevallig zijn Britten ook het meest geneigd om zich onterecht ziek te melden.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 16 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl