Doorstart voor Bilder & De Clerq; Oneplanetcrowd zoekt miljoen

Bilder & De Clercq

Ondernemersnieuws: Bilder & De Clerq start door, Oneplanetcrowd gaat zichzelf crowdfunden voor internationale groei en drone vliegt tegen miljoenenboete aan.

1. Oneplanetcrowd crowdfundt zichzelf

Duurzaam corwdfundingplatform Oneplanetcrowd gaat zijn eigen expansie crowdfunden. De afgelopen weken heeft het in een besloten ronde ruim een half miljoen euro opgehaald bij een zogenaamde incrowd, vandaag kan iedereen investeren, via een converteerbare lening tegen 7 procent rente. Met de kapitaalinjectie zegt Oneplanetcrowd haar positie in Europa uit te willen bouwen en de dienstverlening aan investeerders en ondernemers nog verder te zullen verbeteren. Streefbedrag: 1 miljoen euro.

2. Bilder & De Clerq start door

De vorige maand failliet verklaarde eetwinkel Bilder & De Clercq maakt een doorstart. Een deel van de aandeelhouders koopt van de curator de enig overgebleven vestiging in Amsterdam, laat curator Paul van den Berg weten aan Distrifood. Een van de betrokken partijen is H2H Business Participations, dat ook geld stak in Mobbr. Nog niet is bekend of de nieuwe eigenaren ook doorgaan met de bestelmuren, waarvan de eerste bij Google stond.

3. Kickstarter maakt vuist tegen patent troll

Yes!Delft-startup Holland Haptics, maker van de Frebble, krijgt hulp van Kickstarter bij het afweren van een zogeheten patent troll, een bedrijfje dat patenten verzamelt om met juridische claims geld binnen te slepen. TZU Technologies claimt geld van de handvasthouder Frebble en een reeks startups die sexspeeltjes maken, maar ging ook Kickstarter te lijf. Toen dat liet weten TZU rauw te lusten, trok dat zijn aanklacht meteen in. De claim tegen Holland Haptics is nog niet ingetrokken, maar sterk lijkt TZU niet te staan.

4. Miljoenenboete voor vliegen met drone

Een gevalletje Luchtmisbruikers: in de VS is Skypan, een bedrijf dat luchtfoto's maakt met behulp van drones, tegen een boete van 1,9 miljoen dollar aangevlogen. Het zou volgens de luchtvaartautoriteiten tientallen keren hebben gevlogen op (drukke) plaatsen waar dat niet is toegestaan, zoals boven New York, Chicago en in de buurt van vliegvelden. Skypan heeft dertig dagen om zich vrij te pleiten van de recordboete.

5. Clocktimizer beste Legaltech startup

Startup Clocktimizer is de winnaar van de Legal Tech Startup Awards 2015. De startup, die met zijn software dossiers analyseert om advocaten een goede inschatting van hun fee te geven, kreeg de voorkeursstem van de jury én het publiek dat aanwezig was bij een juridisch congres. Het liet FastPortal (klantenportal voor accountants) en het Duitse SMASHDOCs (juridische stukken delen) achter zich. Lees welke andere startups de juristerij gaan disrupten.

6. En dan dit: tweede one night's tent

Concurrentie voor Devin Malone met zijn One NIght's Tent: een startup die tenten van karton maakt. KarTent heeft een methode bedacht om de kartonnen tenten waterbestendig te maken - ze gaan vier dagen mee. Daarna kunnen ze bij het oud papier. Net als Malone richt KarTent zich op festivals, en werkt het ook aan een concept waarbij de festivalganger bij de entree zijn tentje krijgt en het daar ook kan achterlaten.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 8 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het  op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van Sprout

Want Sprout members krijgen naast het dagelijkse ondernemersnieuws en -inspiratie:

✓ 6 x per jaar Sprout Magazine digitaal én in de bus
✓ 10 x per jaar inspirerende evenementen en visits aan bekende ondernemers
✓ Een uitgebreid profiel op Sprout.nl
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Toegang tot onmisbare ondernemerskennis in de how-to database met onderwerpen als sales, marketing, belasting en personeelszaken. 

Dus meld je nu aan voor slechts 99 euro per jaar! 

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.