Dropshipper krijgt tik op de vingers van ACM; 'Winstbelasting omlaag voor mkb’er’

Ondernemersnieuws: waakhond waarschuwt webshop na klachtenregen, winstbelasting mogelijk omlaag voor ondernemers en Victor Muller belooft schuldeisers tegemoet te komen.

1. ACM tikt dropshipper op de vingers

Denzel Dongen, een YouTube’er die met dropshipping Chinese oordopjes aan de man bracht, moet klagende kopers direct hun geld teruggeven, beveelt toezichthouder ACM op straffe van een boete die kan oplopen tot 900.000 euro. Talloze klanten klaagden, onder meer in online programma #BOOS (dat later nog een dropshipper aan de schandpaal nagelde), over slechte kwaliteit en te laat of zelfs niet geleverde oordopjes. Met dropshipping houdt een bedrijf zelf geen voorraad aan, en worden producten rechtstreeks van een leverancier (zoals AliExpress) naar de koper gestuurd. Dat betekent niet, benadrukt de ACM, dat een dropshipper zich niets hoeft aan te trekken van de regels die consumenten beschermen.

Dongen werd in januari getrakteerd op dit item van #BOOS:

2. ‘Winstbelasting omlaag voor mkb’er’

Het kabinet verlaagt volgend jaar de winstbelasting voor ondernemers, melden verschillende media. Voor ondernemers met een winst tot 4 ton gaat die aanslag omlaag van 16,5 naar 15 procent. Met die maatregel is structureel 1,3 miljard euro aan lastenverlichting gemoeid, weet het FD. De verlaging wordt gecompenseerd door het schrappen van de plannen voor een lagere winstbelasting voor grote bedrijven, en het beperken van hun aftrekposten. Voor Prinsjesdag komt het kabinet daarnaast met details over een 'Wopke-Wiebes-investeringsfonds', waarmee de komende vijf jaar 20 miljard euro gestoken moet worden in innovatie en verduurzaming. 

3. Techstars scout startups voor ABN Amro

ABN Amro werkt samen met de Amerikaanse startup-accelerator Techstars aan een groeiprogramma voor fintech-startups. Met het programma wil de bank 'veelbelovende bedrijven aantrekken en ondersteunen die de financiële sector flink gaan opschudden'. ‘Met ons als partner kunnen deze startups doorgroeien tot de top van hun vakgebied en bouwen we zelf verder aan onze positie als pioniers’, zegt Chief Innovation Officer Edwin van Bommel. Techstars neemt zoals gebruikelijk een belang van 6 procent in de startups die het voor ABN Amro selecteert. De Amerikaanse snelkookpan ging in Nederland eerder in zee met advies- en ingenieursbureau Arcadis. 

4. Bax Music groeit naar 115 miljoen omzet 

Bax Music, de muziekwinkel van broers Jochanan en Nathanaël Bax, heeft met 115,7 miljoen euro iets meer omzet geboekt dan het jaar daarvoor, haalde Retailtrends uit recent gedeponeerde jaarcijfers. In 2018 gingen er nog 110,8 miljoen euro aan gitaren en versterkers over de toonbank van het Zeeuwse bedrijf. Onder de streep bleef er een miniem plusje over van 124.000 euro. In de eerste maanden van dit jaar ging kreeg de onlineverkoop een impuls door de coronapandemie, schrijft Jochanan Bax in het jaarverslag. “Als de coronacrisis ons iets geleerd heeft is het dat onze e-commercebusiness goed voorbereid en gepositioneerd is om te opereren in een nieuw realiteit.” 

5. Victor Muller belooft schuldeisers tegemoet te komen

Victor Muller zal 'op korte termijn' alle schuldeisers van het eerder dit jaar failliet gegane Spyker Services schadeloos stellen, belooft hij na vragen van RTL Nieuws. 'Dat gaat absoluut gebeuren', zegt de ondernemer. 'Door corona duurt dat alleen wat langer dan gedacht.’ Spyker Services verzorgde het onderhoud van Spykers, maar ging in maart failliet. In het faillissementsverslag doken maandag meer problemen op dan de coronapandemie. Zo ontbrak de administratie grotendeels, was de jaarrekening 2018 nog niet gedeponeerd, en leek een kostbare sportwagen uit de boedel te zijn verdwenen.

6. Elon Musk meldt zich bij club van 100 miljard

Het vermogen van Elon Musk is dankzij de jubelende beurskoers van Tesla voor het eerst gestegen tot 100 miljard dollar. De 49-jarige topman werd sinds de jaarwisseling al bijna 70 miljard dollar rijker. Musk doorbrak de 100 miljard-grens op dezelfde dag dat Jeff Bezos (Amazon) 200 miljard dollar waard werd. Musks vermogen zit behalve in Tesla in ruimtevaartbedrijf SpaceX, dat wordt gewaardeerd op 44 miljard dollar, en waarin Musk nog altijd een meerderheid van in handen heeft. De winsten van Bezos en Musk symboliseren een economisch gezien schizofrene periode, waarin beurskoersen tot in de hemel reiken terwijl de economie een dreun krijgt door corona. 

7. En dan dit: fiets ‘m erin bij McDonald’s 

McDonald’s opent in drie Duitse steden (München, Berlijn en Keulen) drive-ins voor fietsers. De fastfoodketen speelt in op de door corona veroorzaakte fiets- en afhaalexplosie in Duitsland. Het bedrijf zet op zijn parkeerplaatsen speciale pickup-points neer voor fieters, waar zij hun via de McDonald’s-app bestelde hamburgers en milkshakes contactloos kunnen afhalen. Na een test van een paar weken besluit het bedijf of de ‘bike-in’ wordt uitgebreid naar meer steden.  

Wat we ook lazen:

Tot zover de Sprout-update van vrijdag 28 augustus. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!