Duitsers vergroten belang in Picnic; Jony Ive vertrekt bij Apple

Picnic

Ondernemersnieuws: Duitse supermarkt koopt ruim derde in Picnic Duitsland, VVD wil Nederlandse ondernemers beschermen tegen Chinese import en Jony Ive vertrekt bij Apple. 

1. Supermarkt vergroot belang Picnic Duitsland naar een derde

De Duitse supermarkt Edeka heeft voor een onbekend bedrag zijn belang in de Duitse tak van online supermarkt Picnic vergroot naar 20 pocent naar 35 procent. Edeka is in Duitsland leverancier van de online super van Michiel Muller (in Nederland haalt Picnic zijn boodschappen bij Boni), de twee bedrijven claimen de afgelopen 12 maanden “uitmuntende resultaten” te hebben geboekt. Picnic bedient nu in Ruhrgebied-steden als Neuss, Düsseldorf und Mönchengladbach zo'n 35.000 klanten. Om meer steden aan te kunnen sluiten wil de dienst dit jaar in totaal 8 tot 10 logistieke hubs bouwen in de deelstaat Nordrhein-Westfalen.

2. ‘Bescherm Nederlandse webwinkels tegen Chinezen’

Nederlandse webwinkels moeten worden beschermd tegen goedkope Chinese pakketjes die onder de kostprijs worden verstuurd, vindt de VVD. Nederlanders bestellen dit jaar naar schatting zo’n 27 miljoen pakketjes bij Chinese webwinkels zoals AliExpres, Banggood en Wish. VVD-kamerlid vermoedt dat er afspraken zijn tussen PostNL en China waardoor de prijzen van de toch al goedkope spullen nog verder worden gedrukt. PostNL kreeg twee jaar geleden het exclusieve recht om in Nederland pakketjes van AliExpress te bezorgen. Daarbij is mogelijk afgesproken om PostNL te betalen, om de verzendkosten voor consumenten laag te kunnen houden. 

3. Nederlandse gamebedrijven zijn booming

De Nederlandse game-industrie boekte in 2018 een omzet van tussen de 225 en 300 miljoen euro, blijkt uit cijfers van game-incubator Dutch Game Garden. De Nederlandse gamesector, grofweg verdeeld in entertainment en applied games (en simulaties) voor bedrijven, is al een tijdje bezig met een opmars. Steeg de omzet tussen 2011 en 2015 gemiddeld nog met een magere 0,3 procent per jaar, de afgelopen drie jaar lag de groei op 11,6 procent. Nederland telt nu 575 gamebedrijven, met bij elkaar 3850 medewerkers. “De gamemarkt groeit wereldwijd enorm en de Nederlandse industrie gaat daarin mee”, zegt Christel van Grinsven van Dutch Game Garden in NRC.

4. Digitale spaarpot Otly op de fles

Zakgeld-app Otly, waar Uber-oprichter Travis Kalanick in 2016 een onbekend bedrag in investeerde, is failliet, weet RTL Z. De dienst van Lior Bornshtain en Jaron Borensztajn leerde kinderen met een digitale spaarpot omgaan met geld. De oprichters probeerden – tevergeefs - een koppeling maken met banken, om ook echt geld uit te kunnen wisselen tussen ouders en kinderen. Het verdienmodel was gebaseerd op advertenties en digitale tegoedbonnen voor games, maar kreeg kennelijk geen tractie. De curator wil tegenover RTL Z geen details geven. Borensztajn is ook co-founder van de elektrische deelbakfietsen-startup Cargoroo.

5. Half miljoen voor startup die dieselgeneratoren wil uitroeien

Dens (Dutch Energy Solutions), een startup uit Helmond die mierenzuur als energiebron groot wil maken, krijgt 550.000 euro van regionale investeerders BOM Brabant Ventures en het Brabant Startup Fund. Het bedrijf van Max Aerts en Tijn Swinkels werkt aan een schone generator die mierenzuur (hydrozine) gebruikt voor het opwekken van waterstof, wat een nogal ontvlambaar en explosief gas is, dat moet worden opgeslagen in kostbare tanks. Hydrozine lijkt meer op benzine of diesel en is daarom makkelijker te transporteren. Het goedje zelf wordt duurzaam gemaakt met behulp van zonne- en windenergie.

6. En dan dit: iPhone-ontwerper Jony Ive verruilt Apple voor eigen startup

Apple-designer Jony Ive, die tekende voor de iPhone, de iPod en Mac-computers (en die met zijn rustgevende stem talloze commercials insprak), vertrekt bij Apple om een nieuw designbureau op te zetten. Dat doet hij samen met de invloedrijke ontwerper Marc Newsom, die in 2014 bij Apple kwam. Hun nieuwe design-startup LoveForm krijgt Apple als eerste klant. Qua producten denkt Ive onder andere aan wearables en gezondheid, twee categorieën die ook voor Apple speerpunten zijn. Ive stond samen met Steve Jobs aan de basis voor de wederopstanding van Apple tot een van de meest waardevolle bedrijven ter weeld.    

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 28 juni. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl