Eerste bedrijven vallen om; CM.com groeit als kool

Ondernemersnieuws: coronacrisis trekt eerste bedrijven omver, spitsuur bij communicatiedienst CM.com en meeste noodloketten waarschijnlijk na het weekend open.

1. Eerste ondernemers over de kop

Het Franse restaurant Boas in Deventer is het eerste financiële slachtoffer van coronacrisis, schrijft Tubantia. Volgens de curator heeft het coronavirus het laatste zetje gegeven. “Het gaat ongelofelijk hard nu. Als je geen reserves hebt, gaat het nu heel snel.” Volgens eigenaar Peter van Emde Boas had snellere overheidshulp veel uit kunnen maken. “Zonder corona was het ook moeilijk geweest, maar dan hadden we het zeker gered.” Ook in Oldenzaal en Veldhoven gingen deze week restaurants failliet. in Rosmalen ging 3 dagen geleden een wellnescentrum (75 medewerkers) kopje onder.

2. CM.com groeit als een malle

Communicatiedienst CM.com rekent dit halfjaar op een omzetgroei van 30 procent, zegt medeoprichter Jeroen van Glabbeek tegen Sprout. Het Bredase bedrijf ziet de vraag naar appjes door de coronacrisis wereldwijd toenemen. Een van de groeimotoren is de toegenomen vraag naar thuisbezorgen, ook door supermarkten als Albert Heijn en Picnic. Om de groei te kunnen manangen wil CM.com dit jaar nog eens honderd mensen aannemen. In landen als Frankrijk, waar de winkels dicht moesten, nam de vraag naar mobiele marketing door het coronavirus wel terug.

Lees verder: Coronacrisis betekent spitsuur bij CM.com

3. Corona-roundup:

 • De verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) zadelt ondernemers op met hoge kosten, meldt BNR. Bedrijven betalen vooraf provisie van soms wel duizenden of tienduizenden euro's.
 • Financieel sterke bedrijven zouden ondernemingen die worden getroffen door de coronacrisis moeten helpen door betalingstermijnen te verlengen, zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken in actualiteitenprogramma EenVandaag.
 • Een maandag gelanceerde petitie die oproept om voor 1 juli geen uitverkoop te houden, is tot nu toe ruim vijfduizend keer ondertekend. De petitie is een initiatief van zelfstandige kledingwinkels en Nederlandse kledingmerken.
 • Het project Spatkap is met een GoFundMe-campagne op zoek naar financiering voor een eerste batch van 20.000 spatkappen. De helft daarvan wordt gedoneerd aan hulpverleners in noodgebieden.
 • Het kabinet heeft Feike Sijbesma, voormalig ceo van biochemie-concern DSM, aangesteld als speciaal gezant voor de coronacrisis. Sijbesma zal zich in eerste instantie richten op de beschikbaarheid van coronatests. 
 • Nog wat details uit het Franse noodpakket (4 miljard euro) voor startups: ondernemers kunnen daar tot 2 jaar de waarde van hun personeelskosten lenen, of 25 procent van hun jaaromzet (hoogste bedrag telt).
 • De crisis heeft de uitzendbranche de afgelopen weken al 30 procent omzet gekost, zegt directeur Jurriën Koops van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) op NPO Radio 1.
 • Ook pakkenkoning Fokke de Jong (Suitsupply) loopt kleerscheuren op.
 • De hoogovens in IJmuiden draaien overuren door de toegenomen vraag naar groente in blik.
 • Bedrijven kunnen vaker – en tegen ruimere voorwaarden – een exportkredietverzekering afsluiten bij de overheid, heeft het kabinet donderdag besloten.
 • De coronacrisis raakt bijna alle bedrijven en sectoren, blijkt uit een enquête van MKB-Nederland en VNO-NCW.
 • Het CPB verwacht dat Nederland dit jaar door de coronacrisis in een flinke recessie belandt.
 • Bierbrouwer AB Inbev AB InBev maakt 50.000 liter ontsmettingsmiddel en 26.000 flesjes handgel, met behulp van de restalcohol die vrijkomt bij het maken van alcoholvrij bier.
 • Door het sluiten van de kappers ziet Etos een run op haarverf en shampoo.
 • Verhuurplatform Airbnb roept verhuurders op om hun huizen gratis open te stellen voor 100.000 zorgverleners die het coronavirus bestrijden, meldt het bedrijf.
 • Duizenden corona-testkits die Spanje heeft besteld in China blijken niet goed te werken.
 • Stofzuigerfabrikant Dyson gaat beademingsapparaten maken. Ook Tesla zet een van zijn fabrieken in voor het maken van deze levensreddende technologie.

4. ‘Meeste noodloketten na het weekend open’

De meeste noodloketten voor ondernemers en zzp’ers gaan na het weekend open, weet de NOS. Het gaat bijvoorbeeld om een noodloket waar zwaar getroffen bedrijven zoals in de horeca 4000 euro steun kunnen krijgen. Dat loket wordt geopend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zzp’ers kunnen de komende 3 maanden terecht bij de gemeente. De Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW), die de loonkosten van ondernemers overneemt, zou pas 6 april van start gaan. Volgens de omroep geeft de regering vandaag meer duidelijkheid over de precieze invulling van de regelingen.

Lees ook: Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud: zo compenseert de overheid je omzetdaling

5. Speelgoedhandelaar Bricks2play op de fles

Webwinkel in Lego en ander bouwspeelgoed Bricks2play is failliet. Daarmee is een einde gekomen aan het succesverhaal van ondernemer Arno Fluitman, schrijft RTL Z. Bouwfanaten konden bij Fluitman terecht voor blokjes die ze misten of voor speciale dozen. Het bedrijf opende ook een paar fysieke winkels en werd een groothandel voor afnemers, uit onder meer Azië. De curator vindt het nog te vroeg om een precieze oorzaak van het faillissement te kunnen noemen, “maar de speelgoedmarkt kent heel dunne marges en een grote concurrentie, en dat is een lastige cocktail”. 

6. En dan dit: Nibud waarschuwt thuiszitters tegen online impulsaankopen

In een speciale editie van zijn Geldkrant waarschuwt Budgetvoorlichter Nibud consumenten voor dure online impulsaankopen. Veel winkelbedrijven bombarderen een massa thuiszittende klanten momenteel met e-mails over hoe zij met het coronavirus omgaan, en voegen meteen even een aanbieding toe. Bijvoorbeeld het weglaten van de verzendkosten (7,95 euro) bij een blouse van 39 euro. “Heeft u dan 7,95 euro bespaard of 39 euro te veel uitgegeven?”, vraagt de Geldkrant retorisch.

Wat we ook tegenkwamen:

 • Ook reclamemakers zien hun omzet verdampen, maar “als routine en controle wegvallen kan creativiteit hoogtij vieren”. (Quote)
 • De vraag naar tablets gaat door het dak door de omslag naar digitale zorgverlening. (Het Financieele Dagblad)
 • Een massa Zoomende en Netflixende thuiszitters trekt een zware wissel op het internet. (The New York Times
 • Google, Amazon en Microsoft zouden startups tegemoet moeten komen door cloud-rekeningen tijdelijk op te schorten. (TechCrunch)
 • Vanwege de coronacrisis zendt Reid Hoffman een speciale serie uit van zijn podcast Masters of scale. In de eerste aflevering hoor je het verhaal van een horeca-ondernemer die ineens honderden mensen moest ontslaan: 

Tot zover de Sprout-update van vrijdag 27 maart. Stay safe, en tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!