Eerste voorwaardelijke Airbnb-boetes in Amsterdam; Bux heeft 100.000 Duitse klanten

Ondernemersnieuws: Amsterdam deelt voorwaardelijke Airbnb-boetes uit, Bux groeit stevig in Duitsland en Facebook-algoritmes snoeren The Dude de mond.

1. Amsterdam deelt eerste voorwaardelijke Airbnb-boetes uit

De gemeente Amsterdam heeft drie voorwaardelijke boetes van 50.000 euro opgelegd aan bewoners die hun woning op verhuurplatforms als Airbnb aanboden. Sinds 1 juli geldt in drie wijken in het Amsterdamse centrum een verbod op het verhuren van je huis als vakantiewoning. De boete hoeft niet te worden betaald als de bewoners hun advertentie weghalen. Mocht een bewoner zijn woning daadwerkelijk verhuren dan volgt een onherroepelijke boete van 20.750 euro en een dwangsom als men doorgaat met adverteren. De gemeente zegt naast de drie woningen meer adressen in het vizier te hebben.

2. Bux naar 100.000 klanten in Duitsland

Beleggings-app Bux heeft de oostenwind aardig in de zeilen. Het bedrijf van Nick Bortot (foto) maakt bekend in Duitsland de grens van 100.000 te zijn gepasseerd, nog geen twee maanden na de lancering van Bux Zero in het land. Bux claimt dat deze aantallen deels voortkomen uit de grote aantallen jongeren die tijdens de coronapandemie beginnen met beleggen. Het totaal beheerd vermogen van de voormalig Sprout Challenger is tijdens de pandemie verdrievoudigd. 

3. Richard Branson eindelijk de ruimte in

De flamboyante miljardair Richard Branson gaat mogelijk begin 2021 mee met een ruimteschip van zijn bedrijf Virgin Galactic. Dat doet hij als de eerste bemande testvluchten dit najaar goed verlopen. Branson wil toeristen met zijn bedrijf naar de bovenkant van de dampkring vervoeren om gewichtloosheid te ervaren. Een ritje kost 212.000 en is al door zeshonderd mensen geboekt

4. Booking.com wil kwart personeel lozen

Online reisgigant Booking.com wil tot een kwart van zijn 17.000 personeelsleden ontslaan om de coronacrisis te overleven. Bij het van oorsprong Nederlansdse bedrijf werken nog 5.500 mensen in Amsterdam. De ontslagen zullen vallen op alle afdelingen en verspreid over alle landen. Topman Glenn Fogel kondigde het voornamen aan per videoboodschap. In april nam het aantal boekingen met 85 procent af. Inmiddels treedt er herstel op, maar dat is onvoldoende om ontslagen te voorkomen. Booking oogste kritiek met de ontvangst van 65 miljoen euro uit de NOW-regeling, omdat het bedrijf stevige aandeleninkoop had gedaan. Het bedrijf zegt dat de NOW-steun steviger ingrijpen heeft voorkomen. 

5. Rutte en De Jonge geven persconferentie

Morgenavond (donderdag) om 19.00 geven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weer een persconferentie waarin ze een update geven over het stijgende aantal coronabesmettingen. Hierin worden ‘zo nodig aanvullende regionale maatregelen’ aangekondigd. Onduidelijk is of deze regionale maatregelen komen. Het aantal wekelijkse besmettingen is verdubbeld. In een week tijd werden 2.500 mensen positief getest. De laatste persconferentie dateert van 24 juni toen de laatste versoepelingen werden aangekondigd.

6. En dan dit: The Dude geslachtofferd door Facebook

Website thebiglebow.ski, een zoekmachine voor quotes uit cultfilm The Big Lebowski, is door Facebook geblokkeerd. Het kost oprichter en voormalig activist Hans de Zwart maanden om uit te zoeken waarom zijn website is geblokkeerd door Facebook. De inhoud zou door andere personen als aanstootgevend zijn gerapporteerd. Na het indienen van een klacht blijft het een paar weken stil aan de kant van Facebook. Vervolgens poogt hij een advertentie aan te maken die eveneens wordt geweigerd. Weer blijft het stil. De Zwart vindt de maatregel ‘belachelijke disproportioneel’ en ‘arbitrair’. Pas als de NRC-verslaggever aanklopt komt het bedrijf in actie. De Zwarts pagina zou door geautomatiseerde tools per ongeluk als spam zijn aangemerkt. 

Wat we ook lazen en luisterden:

  • Bedrijven en beleggers verdienen fors aan dementerende ouderen (Follow the Money)
  • Warenhuizen of ‘department stores’ op z’n Engels waren ooit de innovatoren, maar inmiddels vechten ze voor hun voortbestaan. (The Wall Street Journal)
  • Vliegmaatschappijen kunnen de crisis aangrijpen om (hun vloot) te vergroenen (The Economist)

Tot zover de Sprout-update van woensdag 5 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Tim Jansen is redacteur bij Sprout en Management Team