Elon Musk bouwt eerste shuttle-tunnel; kabinet onderzoekt sociale bv

Elon Musk

Ondernemersnieuws: Elon Musk tekent voor eerste tunnel The Boring Company, kabinet onderzoekt speciale bv voor impact-ondernemers en Delftse fermentatie-startup haalt twee miljoen op.

1. Musk bouwt eerste shuttle-tunnel in Las Vegas

Elon Musk heeft met zijn bedrijf The Boring Company ter waarde van 49 miljoen dollar getekend voor de aanleg van een 1,7 kilometer lange shuttle-tunnel in Las Vegas. Als alles meezit brengen shuttles de eerste passagiers (bezoekers van het tech-conferentie CES) in januari 2021 via een tunnel naar vijf verschillende uithoeken van het Las Vegas Convention Center, waarmee de reistijd wordt teruggebracht van 15 minuten (lopen) naar 1 minuut. De lijn kan worden uitgebreid naar de rest van de stad en op termijn naar Los Angeles. Een eerdere tunnel in Los Angeles werd geblokkeerd door milieubezwaren, een voorgestelde tunnel in Chicago lijkt te stranden op verzet van een nieuwe burgemeester.

2. Kabinet onderzoekt komst sociale bv

Het kabinet laat de Universiteit Utrecht onderzoek doen naar een nieuwe rechtsvorm voor ondernemingen met sociale of maatschappelijke doelen, schrijft staatssecretaris Keijzer. Een ‘bv-m’ (maatschappelijk) moet "de regelgeving en het speelveld" voor impact-ondernemers verbeteren. Een bv-m kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat “de maatschappelijke doelstelling van de onderneming bij wisseling van bestuurders en aandeelhouders behouden blijft”. Een bv-m moet ieder jaar verslag doen van de impact-doelen. De komst van de bv-m kan nog wel even duren, schrijft het kabinet, want "het invoeren van een nieuwe (variant van een) rechtsvorm is een juridisch ingrijpende maatregel”. 

3. Twee miljoen voor next-level fermentatievat

Delft Advanced Biorenewables (DAB), een spin-off van de TU Delft, heeft twee miljoen euro groeigeld opgehaald bij regio-investeerder InnovationQuarter en vc-fonds Forward.one. Het bedrijf van Arjan Oudshoorn, Kirsten Herben-Steinbusch en Jan Willem Klerkx werkt aan een fermentatievat waarmee de snelheid van (industriële) fermentatie wordt verdubbeld. Zo kunnen energiezuinig, en met 'groene' grondstoffen in plaats van olie, chemische verbindingen worden gemaakt voor bijvoorbeeld smaak- geurstoffen. Met de nieuwe financieringsronde wil DAB meer mensen aannemen en meer klanten aansluiten. DAB heeft nu tests lopen bij 5 bedrijven, vertelt Steinbusch, die nog geen namen mag delen.

4. Nicolette van Dam komt met wegwerp-videoscherm 

Actrice en televisiepresentatrice Nicolette van Dam en haar man Bas, die eerder voorbijkwam als investeerder achter startup van week Cirkle, starten een nieuwe dienst voor fysieke videowenskaarten. Vidley laat gebruikers via hun smartphone een videoboodschap (van maximaal 5 minuten) met felicitaties en vakantiegroeten uploaden, waarna de ontvanger een kaart met geíntegreerd videoscherm in de bus krijgt (die na openen automatisch afspeelt). Zo stoppen de Van Dams naar eigen zeggen de papieren wenskaart in "een nieuw, modern jasje". Wat er uiteindelijk met de berg schermpjes gebeurt is anybody's guess. Van Dam runt ook een brasserie in Amsterdam en lanceerde vorig jaar een eigen kledinglijn.

5. ‘Ruim 40 procent bedrijven bezig met blockchain’

44 procent van de bedrijven maakt gebruik van blockchaintechniek, of verwacht dat binnenkort te gaan doen, blijkt uit een steekproef van onderzoeksbureau MultiScope in opdracht van IT-bedrijf Topicus, waar het Financieele Dagblad over bericht. De decentrale database-techniek, waarmee bijvoorbeeld contracten kunnen worden vastgelegd, is het populairst in de financiële en zakelijke dienstverlening, gevolgd door de industrie en overheidsdiensten. In de gezondheidszorg en het onderwijs staat blockchain minder in de schijnwerpers.

6. En dan dit: Bedrijven testen werknemers op alcohol en drugs

Al mag het niet, tientallen bedrijven in de industrie, havens en de chemiesector testen hun personeel op alcohol en drugs, ontdekte de NOS. De bedrijven vinden veiligheid belangrijker dan de privacy van werknemers, die onder privacywet AVG worden beschermd tegen testen. Testen op drugs of alcohol mag alleen onder een speciale regeling voor een select aantal beroepen waaronder piloten, treinmachinisten en schippers. VNO-NCW en MKB Nederland willen dat het kabinet bedrijven meer wettelijke testmogelijkheden geeft. "Het is belangrijk dat hier nu stappen gezet worden vanwege de veiligheid", zegt een woordvoerder. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 24 mei. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!