Elon Musk kondigt eerste hyperlooptunnel aan; twist Wakawaka en EY

Elon Musk

Ondernemersnieuws: Elon Musk wil al in december zijn eerste hyperlooptunnel gereed hebben, de AFM steekt – wederom – een stokje voor Combicoin en Wakawaka misbruikte de naam van EY.

1. Eerste hyperloop in december, zegt Musk

De eerste hyperlooptunnel van Elon Musks tunnelbedrijf The Boring Company wordt al op 10 december gelanceerd, tweet de ondernemer maandag. Musk wil steden sneller met elkaar verbinden door middel van Hyperloop-shuttles, een soort buizenpost voor mensen. Hij stelt op Twitter dat de tunnel onder Hawthorne geplaatst zal worden in Los Angeles. Het gaat hierbij om een testversie, waarbij de shuttles 250 kilometer per uur kunnen halen. Op 11 december zou het publiek gratis ritjes kunnen maken. Musk staat overigens wel bekend om zijn wat over-optimistische kijk op planningen. De ondernemer moest lanceringen van andere producten al meermaals uitstellen. Ook ditmaal lijkt hij vol goede moed te zijn:

2. AFM verbiedt Combicoin van Don Molenaar

Toezichthouder AFM verbiedt de Combicoin, meldt zakenblad Quote maandag. De Combicoin begon in 2017 als munt waarvan de waarde aan de koers van de dertig grootste cryptomunten was gekoppeld. De AFM sommeerde Combicoin-moederbedrijf Triaconta van ondernemer Don Molenaar al in maart de verkoop tijdelijk te staken. Het bedrijf ging na een tijdje weer door, maar de AFM stelt nu dat combiCoin handelt als beleggingsinstelling en daarvoor een vergunning nodig heeft. Molenaar kondige daarom een pivot aan, waarbij hij bundels aan zal bieden met bijvoorbeeld de grootste cryptomunten of – nogal old-skool voor een crypto-man – pennystocks.

3. Uber wil in 2021 maaltijden per drone bezorgen

UberEats wil binnen 3 jaar drones inzetten om maaltijden te bezorgen, meldt The Wall Street Journal maandag. Het oog van een redacteur van de krant viel op een vacature op de website van moederbedrijf Uber, waarin het Amerikaanse bedrijf stelde iemand te zoeken die de drones binnen 3 jaar inzetbaar zou kunnen maken voor UberEats. Nadat de krant Uber hierover vragen stelde, haalde het bedrijf de vacature offline met de boodschap dat deze “het programma niet helemaal goed beschreef”. Naast Uber experimenteren ook Amazon en Walmart met de dronetechniek voor hun bezorging.

4. Familiebedrijf voor tuinmeubelen opent gigapand in Almelo

Tuinmeubelengigant Kees Smit Tuinmeubelen zal een groot bedrijfspand in Almelo openen, meldt het Financieele Dagblad maandag. Het zou gaan om een complex van 110.000 m² op XL Businesspark Twente. Het pand zal ruimte bieden voor zowel een distributiecentrum, showroom als het nieuwe hoofdkantoor. Het familiebedrijf heeft nu nog vier verschillende, verouderde panden, maar die zullen met de opening van het nieuwe pand sluiten. De 34-jarige directeur en eigenaar Henk Smit wil aan de zalmroze krant niet zeggen hoeveel het project zal kosten. Met ABN Amro praat hij nog over de financiering.

5. Horeca-ondernemers keren TT-festival Assen rug toe

De animo bij Asser horeca-ondernemers om mee te betalen aan het jaarlijkse TT-festival is tanende. Dat meldt het Dagblad van het Noorden maandag op basis van een evaluatiedocument van het festival. De horeca-ondernemers moeten gezamenlijk jaarlijks een half miljoen euro inleggen voor de podia en de invulling van het programma. In het verleden was het voor ondernemers lucratief om te investeren in het TT-festival, maar de afgelopen 3 jaar bleek het voor een deel enkel investeren te zijn. Dit deel zou daarom al zijn afgehaakt. Het festival zoekt nu naar andere manieren van financiering.

6. En dan dit: Wakawaka misbruikte naam EY

Fabrikant voor duurzame zaklampen Wakawaka probeerde de naam van accountancykantoor EY te misbruiken bij het ophalen van 2,5 miljoen euro. Dat meldt RTL Z op basis van informatie van EY. Waka zat begin dit jaar in geldnood en probeerde daarom kapitaal op te halen met certificaten van aandelen. Dit plan mislukte, waarop Wakawaka failliet ging. Mede-oprichter Camille van Gestel schoof de schuld indertijd in de schoenen van een “externe partij”, wat nu EY blijkt te zijn. EY stelt aan RTL Z dat Wakawaka zonder toestemming de naam ‘EY’ in de prospectus had genoemd om deze meer waard te laten worden. EY bleek hier allerminst van gecharmeerd te zijn.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 23 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout. Hij schrijft over startups, Silicon Valley en nieuwe economie.