Elske Doets zakenvrouw van 2017; miljardairs werden weer rijker

Ondernemersnieuws: Elske Doets Zakenvrouw van het Jaar, miljardairs volgens Forbes weer een stuk rijker en Heineken dreigt zijn ster te verliezen in anti-communistisch Hongarije.

1. Elske Doets Zakenvrouw van het Jaar 2017

Elske Doets, de ondernemer achter Jan Doets America Tours, is uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar 2017. Maandag kreeg ze de Prix Veuve Clicquot uitgereikt, de prijs die hoort bij de titel. Doets nam in 2001 het reisbureau in Heerhugowaard over van haar vader Jan en maakte er een direct-sell reisorganisatie van, gespecialiseerd in reizen naar Noord-Amerika. Sinds 2013 is haar bedrijf met 60 procent gegroeid, tot een omzet van meer dan 30 miljoen euro. Volgens de jury heeft Doets wezenlijk bijgedragen aan de positieve waardering van vrouwelijk ondernemerschap in Nederland. Doets volgt Vivienne van Eijkelenborg op, die zich als ondernemer in de kijker speelde met familiebedrijf Difrax.

2. Flink meer miljardairs, en ze werden een stuk rijker

De rijkste mensen op aarde zijn vorig jaar een stuk armer geworden. Geintje natuurlijk: bij de kakelverse Forbes Billionaires List klotst het geld weer tegen de plintent als nooit tevoren: de wereld heeft met 2043 stuks 13 procent meer miljardairs dan vorig jaar, de grootste toename in de dertig jaar dat het zakanblad de lijst opstelde, en de toppers stegen aanzienlijk in waarde. Bill Gates steeg van 75 miljard naar 86 miljard dollar. Nummer drie, Amazonoprichter Jeff Bezos, piekte zelfs 27,6 miljard dollar en tikte de 72,8 miljard aan. Dat betekent dat hij superbelegger Warren Buffet nog net voor moet laten gaan, dankzij diens vermogenswinst van 14,8 miljard in het afgelopen jaar blijft die Bezos met 75,6 miljard de baas. Jongste selfmade miljardair is Stripe-oprichter John Collison (26), die 1,1 miljard waard is dankzij de aandelen in zijn betaalstartup. De Franse cosmeticakoningin Liliane Bettencourt is met 39,5 miljard de rijkste vrouw op aarde, de rijkste Nederlander is ook een vrouw: Charlene de Carvalho-Heineken en haar familie zijn volgens Forbes 12,6 miljard waard. Oh ja: John Rockefeller (101) kan worden geschrapt van de lijst: de oudste miljardair ter wereld is deze week overleden.

3. McGregor in surseance in België

McGregor Fashion Group België is in surseance en zoekt een koper voor de winkelketens McGregor en Gaastra. De 'gerechtelijke reorganisatie' moet de modegroep de 'ademruimte' geven om een doorstart mogelijk te maken. De Belgische tak van het modehuis, dat in Nederland vorig jaar failliet ging en vervolgens een doorstart maakte onder de nieuwe naam Doniger Fashion Group, telt twintig winkels en drie outletstores onder de merken McGregor en Gaastra. Er werken 184 mensen. De omzet van de winkels staat al enige tijd onder druk, de online aankopen bij Gaastra en McGregor zitten juist sterk in de lift: de online omzet is het afgelopen half jaar met 24 procent gestegen.

4. Travis Kalanick stapt wel/niet op bij Uber

Stapt Travis Kalanick op als ceo van Uber? De eerbiedwaardige BBC had dit feitje verstopt in het bericht over de nieuwe coo naar wie Kalanick op zoek is, omdat hij inziet dat de startup hem een beetje boven het hoofd is gegroeid. Twee bronnen zeggen onafhankelijk van elkaar dat de ceo vertrekt, zodra een goede operationele man (m/v!) gevonden is. Andere bronnen schatten de kans hierop op exact nul. Maandag kon het Uber-bericht weer worden aangepast: president Jeff Jones vertrekt na nog geen half jaar, boos dat hij is gepasseerd voor de coo-job. Jones werd als tweede man binnengehaald, maar lag de laatste tijd flink overhoop met Kalanick, volgens Recode juist over de manier waarop Kalanick de tent leidt en het gedoe rond seksuele intimidatie op de vloer.

5. Franchisenemers kopen deel failliet Phone House

Zestien vestigingen van de vorige maand failliet verklaarde winkelketen The Phone House zijn verkocht aan franchisenemers. Er zijn nog 64 eigen winkels van het bedrijf open, waarvan er mogelijk deze week nog meer van de hand worden gedaan. De ongeveer zeventig franchisezaken vielen buiten het bankroet. De verkochte zaken gaan verder onder leiding van zelfstandige franchisenemers, zo laten curatoren Janina Maduro en Noor Zetteler maandag weten. Door de transactie zullen 22 nieuwe en huidige franchise-ondernemers met voorlopig in totaal 86 Phone House-winkels verdergaan.

6. En dan dit: Hongarije wil Heineken-ster verbieden

De Heineken-ster dreigt in Hongarije op te houden met stralen. Althans, de Hongaarse regering wil het land zuiveren van symbolen die refereren aan de onderdrukking door de communisten. En daar doet de ster van Heineken natuurlijk wel aan denken. Deze week buigt het Hongaarse parlement zich over een wetsvoorstel dat het verbod regelt. Treedt de nieuwe wet in werking, dan kunnen bedrijven die de symbolen toch gebruiken een boete tot 2 miljard forint (6,5 miljoen euro) en een gevangenisstraf tegemoetzien. De brouwer zelf houdt het nakende verbod 'nauwlettend in de gaten'.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 21 maart. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!